Artikkelit
Artikkelit
- Tekoäly
- Koronavirus
- Data ja analytiikka koulutuksen kehittämisessä
- Datakeskus
- Datan säilytys ja turvaaminen
- Koulutuksen digitalisaatio
- Tekoälyn eettisiä haasteita
- Suomesta tekoälyn edelläkävijä
- Tunnistautuminen
- Vipuvoimaa tekoälystä
- Datan arvon maksimointi
- Meet CSC
- Tutkimusverkot
- Vastuullisuus
- Tietoturva
- Sensitiivinen data
- Supertietokoneet
Kieliteknologia on pienten kielten selviytymisen elinehto – tutkijat kehittävät suomen kielen kielimalleja supertietokoneiden avulla
Turun yliopiston tietotekniikan laitoksen apulaisprofessorit Sampo Pyysalo ja Filip Ginter ovat osa luonnollisen kielen käsittelyn TurkuNLP-tutkimusryhmää, joka on ensimmäisten joukossa testaamassa LUMI-supertietokoneen grafiikkaprosessoreihin perustuvaa GPU-osiota.
Lue lisää »CSC kestävän kehityksen puolesta
CSC:llä on neljä kestävän kehityksen pääteemaa: CSC:n ilmastotoimet, menestyvät asiakkaat, eettinen liiketoiminta sekä innostuneet työntekijät. Niillä pyrimme omalta osaltamme ohjaamaan globaalia kehitystä siihen suuntaan, että luonnon kantokyky säilyy samalla, kun hyvinvointi ja taloudellinen toiminta lisääntyvät.
Lue lisää »Over 300 researchers engaged in the EOSC co-design activities: the EOSC Future User Group
The EOSC Future User Group consists of 300 enthusiastic researchers and active players in research or in research support from over 30 European Union Member States and Associated Countries.
Lue lisää »PRACE Autumn School familiarised international students and postdoctoral researchers with modern GPU-accelerated supercomputers
The PRACE Autumn School 2021 brought together undergraduate and graduate students as well as postdoctoral researchers in different disciplines. One of the highlights of the school was the visit to CSC’s data center in Kajaani, the home of one of the most powerful supercomputers in the world: LUMI. It was a unique opportunity for the participants to familiarise themselves with the cutting-edge data infrastructure in the field of HPC.
Lue lisää »Maapallon digitaaliset kaksoset vaativat eurooppalaista suurteholaskentaa
Helleaallot, tulvat ja maastopalot ovat esimerkkejä äärimmäisistä sääolosuhteista, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa. Kuvittele tietojärjestelmä, joka auttaa yhteiskuntiamme selviytymään luonnonuhista suojellen niitä äärimmäisiltä sääolosuhteilta ja sopeutuen ilmastonmuutokseen. Destination Earth on vastaus tähän tarpeeseen.
Lue lisää »Ydinjätteen loppusijoituksesta, laskennallisesti
CSC ja Posiva Oy ovat tutkineet yhteistyössä ikiroudan esiintymistä tulevaisuudessa Olkiluodon alueella, jonne louhitaan tällä hetkellä maailman ensimmäistä käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikkaa. CSC on tarjonnut Posivalle Puhti-supertietokoneen laskentakapasiteettia ja Elmer-ohjelmiston sekä antanut konsultointipalveluita Posivalle työskentelevälle yhdysvaltalaiselle CoSci LLC -yhtiölle.
Lue lisää »ELIXIR: Euroopan laajuinen infrastruktuuri biotieteiden datalle
ELIXIR on eurooppalainen biotieteiden datan infrastruktuuri, joka on Euroopan laajuisesti koonnut yhteen kansalliset osakeskukset ja bio- ja terveystieteiden resurssit. ELIXIR Suomi toimii yhtenä kansallisena osakeskuksena. ELIXIR Suomen toiminnasta vastaa CSC.
Lue lisää »Kasvava Avointen oppimateriaalien kirjasto
Erilaiset digitaaliset opetusvälineet ja -materiaalit ovat olleet opetuksen ja oppimisen arkea jo pitkään. Viimeistään vuoden 2020 maaliskuu osoitti, miten tärkeässä osassa esimerkiksi digitaaliset oppimateriaalit opetuksessa ovat.
Lue lisää »Kultananoklusterit syöpälääkkeeen kantajina
Kultananoklusterit voivat kuljettaa lääkeaineita tarkasti syöpäsoluihin vahingoittamatta terveitä kudoksia. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen tutkijat osoittivat atomististen molekyylidynamiikkasimulointien avulla, että syöpää tunnistavien ja lääkeainemolekyylien suhde on kriittinen parametri kultaklusterien ominaisuuksien optimoinnissa, jotta klusterien tarttumistodennäköisyys syöpäsolujen pintaan voidaan maksimoida.
Lue lisää »Suurteholaskenta ennen, nyt ja tulevaisuudessa - CSC:n HPC-asiantuntija Jussi Enkovaaran haastattelu
Saimme tilaisuuden haastatella Jussi Enkovaaraa, yhtä PRACE Autumn School: Harnessing EuroHPC Flagship Supercomputers -kurssin opettajista. Tällä hetkellä hän työskentelee HPC-asiantuntijana CSC:llä ja on ollut mukana superkoneiden ohjelmistojen kehittämisessä ja tuessa vuodesta 2005 lähtien.
Lue lisää »Laskentateho ja -tuki suomalaisten yritysten apuna maailman valloituksessa
Speechly on suomalainen puhekäyttöliittymiin erikoistunut yritys, joka on kehittänyt uudenlaisen reaaliaikaisen puhutun kielen ymmärtämisen teknologian. CSC:n Puhti-supertietokoneen ja Business Finlandin AI Business -ohjelman avulla Speechly pääsi kehittämään puheentunnistusteknologiaansa entistä tarkemmaksi.
Lue lisää »Paperitehtaasta yhdeksi maailman ympäristöystävällisimmistä datakeskuksista
CSC:n datakeskus Kajaanin Renforsin rannan yritysalueella on valmis vastaanottamaan LUMI-supertietokoneen. LUMIa varten rakennettu datakeskus on käynyt läpi perusteellisen muodonmuutoksen entisestä paperitehtaasta yhdeksi maailman ympäristöystävällisimmistä datakeskuksista.
Lue lisää »Puhdilla koronaa vastaan: katsaus COVID-19 pikakaistan tuloksiin
COVID-19-pikakaistalle valittiin yhteensä 15 tutkimushanketta. Näissä hankkeissa on tutkittu viruksen leviämistä ilmateitse, etsitty tapoja estää viruksen kopioituminen, haettu mahdollisia lääkeaineita virtuaaliseulonnalla, tutkittu virusmutaatiota ja tunnistettu virusvariantteja sekvensoinnin avulla. Käytännössä lähes kaikki suomalaisista potilaista määritetyt tuhannet koronavirukset on luokiteltu Puhti-supertietokoneessa.
Lue lisää »Suomen kansallinen EOSC-foorumi aloitti toimintansa
OKM, Suomen Akatemia, TSV ja CSC lanseerasivat 25. tammikuuta 2021 kansallisen EOSC-foorumin, joka on tarkoitettu EOSC:n eli eurooppalaisen tiedepilven (European Open Science Cloud) suomalaisille sidosryhmille. Suomen EOSC-foorumin englanninkielinen nimi on the EOSC Finnish Forum (EOSC-FF).
Lue lisää »Fairdata PAS mahdollistaa tutkimusaineistojen pitkäaikaisen säilymisen
Fairdata PAS on tutkimusaineistojen pitkäaikaissäilytyspalvelu, jonka hyödyntäminen on mahdollista kaikille OKM:n alaisille toimijoille. Pitkäaikaissäilytyksellä tarkoitetaan digitaalisen informaation käytettävyyden ja ymmärrettävyyden ylläpitämistä yli vuosikymmenten.
Lue lisää »Topologinen suprajohde – uusi vaihtoehto kubittien rakennusaineeksi
Laskennallisen ja kokeellisen tutkimuksen yhteistyöllä fyysikot ovat onnistuneet luomaan uudenlaisen materiaalin, topologisen suprajohteen, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää kubittien rakennusaineena.
Lue lisää »Yhteenveto Allas-palvelun käyttökatkosta
Osana avoimuuden periaatettamme julkaisemme yhteenvedon datanhallintajärjestelmä Altaan käyttökatkosta, toimintojen palautuksesta sekä kehittämisestä tulevien ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.
Lue lisää »EISCAT 3D -tutkajärjestelmä mullistaa ilmakehätutkimuksen
Pian valmistumassa olevan uuden EISCAT 3D -tutkajärjestelmän avulla saadaan revontulista kolmiulotteista kuvaa. Hanketta koordinoi Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. CSC on hankkeessa tiiviisti mukana.
Lue lisää »Käyttäjäkokemus: erinomainen!
CSC:n uusin supertietokone Mahti vihittiin tutkijoiden käyttöön virtuaalisena järjestetyssä seminaarissa 7.10. Tapahtumassa kuusi Mahdin pilottikäyttäjää jakoi ensikokemuksiaan Mahdin käytöstä.
Lue lisää »Rakennebiologia, biokemia ja mitokondriaalisen kompleksi I:n MD-simulaatiot – apuproteiinilla on avainasema biokonversiossa
Rakennebiologian, biokemian ja monitasoisten molekyylidynamiikkasimulaatioiden yhdistäminen johti tutkijat Saksasta ja Suomesta havaitsemaan, että apualayksiköllä on keskeinen tehtävä bioenergetiikan keskeisen entsyymin, hengitysketjun kompleksi I:n, energiantuotannossa.
Lue lisää »