Kvanttihyppy vaatii isoa loikkaa myös tietoliikenteen salaamisessa

Tik tak, tik tak, kvanttikello tikittää. Internet täytti tämän vuoden alussa 40 vuotta. Samaan aikaan sen synnyn kanssa toisaalla ideoitiin täysin uusi tietokonetyyppi: kvanttitietokone. Alussa näillä ei juuri ollut yhtymäkohtia, mutta tänä päivänä nämä kaksi eri tietotekniikan ihmettä ovat kietoutuneet tiukasti toisiinsa.

Lue lisää »

EU:n tekoälysäädöksen seuraavat vaiheet: kohti mahdollistavaa sääntelyä

EU on ottanut kunnianhimoiseksi tavoitteekseen olla ensimmäinen suurvalta, joka sääntelee tekoälyn käyttöä. Euroopan komission ehdotus EU:n tekoälyasetukseksi ilahdutti niitä, joiden mielestä tekoälyn turvallinen käyttö edellyttää sääntelyä, mutta aiheutti huolta niiden keskuudessa, jotka pelkäävät sääntelyn kuihduttavan tekoälyinnovaatiot.

Lue lisää »

Esittelyssä LUMI-supertietokoneen avulla tehtyjä ensimmäisiä tieteellisiä tuloksia ja järjestelmän tulevia päivityksiä

Euroopan tiedeyhteisö on voinut hyödyntää Euroopan nopeinta supertietokonetta LUMIa täydessä kokoonpanossaan viime vuoden joulukuusta lähtien. Tässä kirjoituksessa käyn läpi joitakin LUMIn alkuvaiheen kohokohtia ja järjestelmän tulevaa kehitystä.

Lue lisää »

Tehokasta molekyylidynamiikkaa LUMI-supertietokoneella

LUMIn pääasiallinen laskentateho juontuu koneen mittavasta GPU-osiosta, jonka korkea suorituskyky on jo todistettu useissa käyttötapauksissa. Mutta miltä suorituskyky näyttää molekyylidynamiikassa? Juonipaljastus: erinomaiselta!

Lue lisää »

Miten ratkaista palapeli, jossa on 1,56 miljardia palaa

Nykyisten molekyylikirjastojen koko on vaarantanut raakaan laskentavoimaan perustuvan telakointitavan (brute force). Kokonaisen kirjaston telakointi vaatisi kuukausia tai vuosia, vaikka käytössä olisivat supertietokoneet. Entä jos olisi olemassa nopeampi tapa ennustaa kappaleen sopivuus? Tässä koneoppiminen on avuksi.

Lue lisää »

Pysyville tunnisteille kansallinen tiekartta

Pysyvistä tunnisteista (PID) on verkkoympäristössä selkeää hyötyä ja ne säästävät työtä. Jotta toimintamallit ja vastuut ovat selkeitä, Suomessa toimiva asiantuntijoista muodostuva PID-verkosto on vastikään julkaissut Kansallisen PID-tiekartan.

Lue lisää »

CSC:n ehdotukset Suomen digitaalisen kompassin toimeenpanon tueksi, osa 2: Huomio TKI-toiminnan vahvistamiseen

Digitalisaatio on nähtävä ennen kaikkea TKI:n ja uuden osaamisen mahdollistajana. Suomen digitaalisen kompassin tulee heijastaa tätä. Yksi keskeisistä työkaluista osaamisen kehittämiseen on maailman kolmanneksi tehokkain supertietokone LUMI, joka onkin tunnistettu digikompassin avaintuloksissa.

Lue lisää »

CSC:n ehdotukset Suomen digitaalisen kompassin toimeenpanon tueksi, osa 1: Toimia datatalouden ja TKI-ekosysteemin kehittämiseksi

Odotukset ovat valtavat sen suhteen, mitä kaikkea hyvää digitaalinen siirtymä meille tuo. Onko kuitenkaan täysin ymmärretty digitalisaation vaikuttavuutta tähän kokonaisuuteen, tai sitä, mitä se koko yhteiskunnalta edellyttää?

Lue lisää »

Parempia yksilöllisiä hoitomenetelmiä kehittyneiden tiedonsiirto- ja analyysimenetelmien avulla

Osa tutkimuksen arvokkaimmista oivalluksista syntyy monimutkaisten datakokonaisuuksien yhdistämisestä. Sen vuoksi on tärkeää edistää kansallisia tietojenkäsittely- ja tallennuspalveluja. Näin luodaan vahva perusta dataintensiiviselle tutkimukselle Suomessa.

Lue lisää »

LUMI on virallisesti hyväksytty!

LUMI-supertietokoneen GPU-osiota hyödyntävä toinen pilottivaihe on päättynyt, ja järjestelmä on läpäissyt vertailuarvoihin perustuvat suorityskykytestit, ja sopimukset ovat valmiina: LUMI on virallisesti valmis palvelemaan eurooppalaisia tutkijoita täydellä kapasiteetilla!

Lue lisää »

Digitaaliset kaksoset Tieteiden yössä

Digitaalinen kaksonen on fyysisestä tutkimuskohteesta tehty digitaalinen kopio, jossa yhdistyvät mallinnus ja havaintodata. Esittelimme Tieteiden yön verkkotapahtumassa CSC:llä kehitettävät digitaaliset kaksoset: ilmastokaksosen ja biodiversiteetin digitaaliset kaksoset.

Lue lisää »

Maailmanlaajuista hyötyä suurtehokvanttilaskennan kautta

Kvanttitietokoneet voivat sysätä tiedettä eteenpäin mullistavalla tavalla. Jotta kvanttitietokoneet hyödyttäisivät yhteiskuntaa mahdollisimman paljon, ne on yhdistettävä perinteiseen suurteholaskentaan. Kansainvälinen yhteistyö on tässä yhteydessä avainasemassa, jotta tarvittava asiantuntemus ja osaaminen saadaan koottua yhteen.

Lue lisää »

Osaamisen kehittämisen digitaaliset ratkaisut Euroopan tulevaisuuden menestystekijöinä

Digitalisaation ja globalisaation myötä arkemme on jatkuvassa muutoksessa, jota leimaavat osaamisvaatimusten kasvu sekä uuden oppimisen syklin nopeutuminen. Tämä on ymmärretty Suomessa erittäin hyvin.

Lue lisää »

CSC eurooppalaisessa EUDATissa

EUDAT-jäsenyyden ansiosta CSC voi tarjota asiakkailleen korkealaatuisia EUDAT-teknologiaan perustuvia datapalveluja. EUDATin B2-tuoteperhe  auttaa tutkijoita tutkimusdatan hallinnassa. Palveluntarjoajille  EUDAT konsortio mahdollistaa työnjaon eri keskuksien välillä.

Lue lisää »

Suomalainen opiskelijajoukkue Revontuli sijoittui kolmanneksi opiskelijoiden supertietokonekilpailussa

CSC lähetti Suomen ensimmäisen joukkueen kansainväliseen Student Cluster -kilpailuun (SCC). Joukkue Revontuli sijoittui kokonaiskilpailussa kolmanneksi 10 yliopistojoukkueen joukossa ja voitti kilpailun ensimmäisen osan HPL Hero Run Challengen.

Lue lisää »

Kohti yhteisiä oppimisalustoja

Oppimisen verkkotyökalujen käytössä on otettu vahvoja askeleita eteenpäin. Digiopetus on läsnä kaikessa opiskelussa ja oppimisen verkkotyökalujen käyttö on edistynyt myös pandemian aiheuttaman digiloikan jälkeen.

Lue lisää »

Datanhallinnan ratkaisuja EUDAT-palveluilla

Räätälöityjen EUDAT-palveluiden tarkoituksena on tarjota lisää vaihtoehtoja CSC:n tuottamien kaikille yhteisten datapalveluiden lisäksi ja samalla edistää hyviä datanhallinnan käytäntöjä. Tässä blogissa käymme läpi kolme esimerkkiä räätälöidyistä datapalveluista.

Lue lisää »

Ensimmäinen suomalaisjoukkue opiskelijoiden supertietokonekilpailussa – seuraa joukkuetta Twitterissä

CSC on koonnut Suomen ensimmäisen joukkueen kansainväliseen opiskelijoiden supertietokonekilpailuun.

Lue lisää »

Uudet alat laskennallisessa tieteessä

CSC:n uusien supertietokoneiden Mahdin ja Puhdin sekä datanhallintajärjestelmä Altaan myötä CSC:n palvelujen käyttäjien määrä kasvoi yli 40 %, palvelut avattiin myös valtion tutkimuslaitosten akateemiseen käyttöön ja aivan uudet tieteenalat löysivät CSC:n palvelut.

Lue lisää »

Getting started with bioscience services

Did you know, that many of CSC's services are free-of-charge for academic research, education and training in Finnish higher education institutions and in state research institutes? We offer wide variety of services, accompanied with trainings and support. Thus, there are also many ways and angles you can get familiar with our services – it all depends on your specific needs! In this blog post we aim at presenting some possible approaches to start your journey with us!

Lue lisää »