Uutiset ja sisällöt

Seuraamme CSC:llä kiinnostuneina toimialaamme koskettavia ilmiöitä, trendejä, läpimurtoja ja edelläkävijöitä. Osallistumme aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja pyrimme vaikuttamaan kansallisiin ja kansainvälisiin toimintaedellytyksiin tukeaksemme asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla.

Ajankohtaista

Näkökulmat

Valitse sinua kiinnostava näkökulma:

Artikkelit

Kaikki artikkelit

Entistäkin ekotehokkaampi Kajaanin datakeskus

Datakeskukset voivat osaltaan auttaa hiilineutraaliuden tavoitteiden saavuttamisessa pienentämällä hiilijalanjälkeään ja kasvattamalla hiilikädenjälkeään. Hiilijalanjälkeä pienentävät hiilineutraalin energian käyttö ja datakeskusten tuottaman hukkalämmön hyödyntäminen. 

Lue lisää »

Tutkimusryhmä loi kaikkien aikojen suurimman suomen kielen kielimallin LUMI-supertietokoneen avulla

Teknologia-alan yksi kuumimmista puheenaiheista on tällä hetkellä tekstiä luova tekoäly. LUMI-pilottiprojektissa TurkuNLP-ryhmä Turun yliopiston tietotekniikan laitokselta loi kaikkien aikojen suurimman suomen kielen kielimallin LUMI-supertietokoneen avulla.

Lue lisää »

Kesäkoulu rakentuu suurteholaskennan opeista ja yhdessä tekemisestä

Suurteholaskennan kesäkoulu järjestetään taas kesällä 2023. Viime kesän kesäkoulussa paneuduttiin suurteholaskennan maailmaan sekä ohjelmoitiin paljon erilaisia harjoitustehtäviä. Myös vapaa-ajan ohjelma on olennainen osa kokonaisuutta.

Lue lisää »

Tekoälyn avulla kohti turvallisempaa merenkulkua ja täysin automatisoituja aluksia

Groke Technologies on suomalainen yritys, joka keskittyy kehittämään älykkäitä autonomisia navigointiratkaisuja meriturvallisuuden edistämiseksi. Suurteholaskennalla on merkittävä rooli, kun pyritään optimoimaan konenäön tarvitsemia koneoppimismalleja.

Lue lisää »
 

Blogit

Kaikki blogit

Suurteholaskenta herätti innostusta Euroopan sydämessä: LUMI-konsortion tapahtuma Brysselissä 5. maaliskuuta

"Meidän tulisi Euroopassa olla rohkeampia ja intohimoisempia sen suhteen, mitä voimme tehdä supertietokoneillamme, sekä laajentaa niiden ympärillä olevaa yhteisöä", sanoo EU:n digitaalisesta valmiudesta vastaava Euroopan komission varapuheenjohtaja Margrethe Vestager.

Lue lisää »

Antti Penttilä tutkii valon sirontaa avaruudessa

Dosentti Antti Penttilä Helsingin yliopistosta käyttää LUMIa tutkiakseen valon sirontaa avaruudessa. LUMI-supertietokoneen käyttö mahdollistaa merkittävästi aikaisempaa suurempien mallien laskemisen.

Lue lisää »

European Health Data Space: mobilising data for health innovation and AI development

Done in the right way, the European Health Data Space could boost research and new technologies for better health, resilience and competitiveness.

Lue lisää »

​​​​​​

Rupert Gladstone kehittää suuria laskentamallikokonaisuuksia, joilla simuloidaan kuinka jää virtaa Etelämantereella

Blogisarjan ensimmäinen haastateltavamme on dosentti Rupert Gladstone Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta. Hänen tutkimuksensa liittyy erittäin tärkeään aiheeseen: kuinka paljon Etelämantereen jäätikkö tulee vaikuttamaan globaaliin merenpinnan nousuun tulevien vuosisatojen aikana.

Lue lisää »
 

Podcastit

Kaikki podcastit

Jakso 5: Luunkova kaksikko – Disior ja Elmer

Mitä yhteistä on insinööreillä ja käsikirurgeilla? No ainakin se, että molemmilla on mahdollisuus käyttää työssään matemaattista mallintamista. Insinööreille se on ollut arkipäivää vuosikymmeniä, mutta kasvuyritys Disior tekee kliinisen lääketieteen alalla mallintamisen pioneerityötä CSC:n Elmerin avustamana. Tulevaisuudessa tätä teknologiaa käyttävät kaikki lääkärit, ennustaa Disiorin Sakari Soini. Jo nyt luunmurtumien hoitoja muuttavasta teknologiasta keskustelee Sakarin kanssa podcastin hostina toimiva Teemu Roos ja CSC:n Dan Still.

Lue lisää »

Jakso 4: Vihreä ICT, vihreämpi tulevaisuus

Kun CSC päätti sijoittaa kansalliset supertietokoneet Kajaaniin, oli alusta asti selvää, että tavoitteena on rakentaa maailman vihrein ja modernein konesaliympäristö. Tavoitteeseen on päästy, sillä CSC:n Kajaanin datakeskus on yksi maailman ekotehokkaimmista, vaikka siellä toimii yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista, LUMI. Kuuntele podcastista, miten energiaa valtavasti kuluttavasta supertietokoneiden toiminnasta onnistuttiin saamaan hiilinegatiivista. Siitä keskustelevat hostin Irina Kupiaisen kanssa Jari Innanen Granlundilta ja Jukka-Pekka Partanen CSC:ltä.

Lue lisää »

Jakso 3: Data, sinä olet tähti

Kun Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion johtaja Joni Tammi kollegoineen ryhtyy hommiin, syntyy tähtitieteellinen määrä kohinaa, suhinaa ja välähdyksiä. Radio-observatorio kerää avaruudesta dataa mm. auringonpurkauksista ja mustista aukoista. Oikein käsitelty data auttaa maailman tähtitieteilijöiden lisäksi myös muiden tieteenalojen toimijoita nyt ja tulevaisuudessa. Pitkien aikasarjojen kerääminen ja säilyttäminen vaatii datan huolellisen käsittelyn lisäksi hyvää suunnittelua. Siitä keskustelevat Teemu Roosin kanssa tähtitieteilijä Joni Tammi ja CSC:n Jessica Parland-von Essen.

Lue lisää »

Jakso 2: Lifeplan – maapallon luontokadon pysäyttämiseksi

Arviolta 80 % kaikista maapallon eliölajeista odottaa löytämistä. Lajeja on niin paljon, ettei niitä ehditä löytämään perinteisin menetelmin ja suuri osa ehtisi jopa hävitä. Tässä teknologia ja CSC tulee avuksi. Lifeplan-hanke mittaa luonnon monimuotoisuuden muutosta automatisoidun tiedonkeruun, koneoppimismenetelmien ja mallintamisen avulla. Tästä tärkeästä hankkeesta keskustelevat Teemu Roosin kanssa Lifeplan-projektin johtaja Otso Ovaskainen ja projektisuunnittelija Bess Hardwick sekä CSC:ltä Hanna Koivula.

Lue lisää »
 

Asiakastarinat

Kaikki asiakastarinat

Case Trafotek, SEMTEC-projekti: CSC mukana kehittämässä mallinnustyökaluja teollisuuden tarpeisiin

Trafotek Oy on ollut CSC:n, VTT:n, kolmen yliopiston ja kuuden muun sähkömekaanisen teollisuusyrityksen ohella mukana Sähkömekaanisten ongelmien simulaatiotyökalujen kehitysprojektissa SEMTEC kehittämässä simulaatiotyökaluja. Projekti toteutettiin läheisessä yhteistyössä tutkimuslaitosten ja yritysten välillä.

Lue lisää »

Case Disior: Tukea ohjelmistokoodin optimointiin CSC:ltä

Suomalainen ohjelmistoyritys Disior Oy kehittää laskentaohjelmistoa luunmurtumien hoidon työkaluksi. Disiorille myönnettiin eurooppalaisen suurteholaskentainfrastruktuuri PRACEn (the Partnership for Advanced Computing in Europe) resursseja SHAPE-haussa (SME HPC Adoption Programme for Europe) syksyllä 2017.

Lue lisää »

Case VRK / Valtiokonttori: CSC mukana digitalisoimassa julkishallinnon palveluja

Julkishallinnon digitalisaatio on yhteiskuntamme tärkeimpiä kehityskohteita. Yhä useampia palveluja digitalisoidaan ja tietoja siirretään eri muodoissa luontevasti eri toimijoiden kesken. Julkishallinnossa pyritään hyödyntämään entistä laajemmin CSC:n osaamista, jota on jo aiemmin käytetty tutkimuksen, opetuksen sekä kulttuurin palveluissa.

Lue lisää »

Genomidatan hallinnasta ja analysoinnista hyötyä tautien tutkimuksessa

Tutkimuskäyttöön soveltuvaa dataa suomalaisten geeniperimästä on olemassa eri tietokannoissa ja datavarastoissa ympäri maailmaa. Suomen kansallinen tavoite on tallentaa suomalaisista tuotettu data Suomeen, jolloin analyytikot voivat yhdistää datan muihin terveystietoihin.

Lue lisää »