Avoimuuden edistäjät -palkinto Fairdata-palveluja hyödyntävälle Metsähovin radiotutkimusasemalle

Avoimuuden edistäjät -palkinto Fairdata-palveluja hyödyntävälle Metsähovin radiotutkimusasemalle

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä on myöntänyt vuoden 2020 Avoimuuden edistäjät -palkinnon Metsähovin radio-observatoriolle. Palkinnon perusteina ovat ansiot aurinkodatan avoimen saatavuuden edistämisessä. Palkinto jaettiin nyt toista kertaa, ja Metsähovin radiotutkimusaseman edustajat vastaanottivat sen verkkotapahtumana järjestetyillä Avoimen tieteen syyspäivillä 7.12.2020.

Metsähovin radio-observatorio. Kuva: M. Tornikoski 

 

 

 

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorio on Suomen ainoa tähtitieteellinen radiotutkimusasema. Asema on tutkinut auringon toimintaa mm. 14 metriä halkaisijaltaan olevalla radioteleskoopilla yli neljän vuosikymmenen ajan. Tutkimukseen liittyvän aineiston avaamisessa haasteena oli oikean palvelun löytäminen, sillä aineistoa karttuu päivittäin suuria määriä. Tällainen jatkuvasti kasvava aineisto vaati säilytysalustaksi palvelun, jossa jo julkaistuun dataan voidaan lisätä uusia havaintoja. Metsähovi teki vuonna 2019 yhteistyötä Fairdata-palvelujen kanssa, jonka seurauksena kehitettiin mahdollisuus luoda ja julkaista Fairdata-palveluilla ns. kasvava tutkimusaineisto.

– Ilman CSC:n tukea projekti ei olisi tässä muodossaan onnistunut, koska mikään ulkomainen tai olemassa oleva kotimainenkaan data repository (datan säilytyspalvelu) ei tarjonnut kaipaamanlaistamme palvelua, kertoo Metsähovin radio-observatorion johtaja Joni Tammi.

Auringosta saatu radiodata ladataan kuukauden välein Fairdata IDA-palveluun. Fairdata IDA:ssa säilytettävä data on kuvailtu Fairdata Qvain-työkalulla ja merkitty kasvavaksi, jolloin se ei saa uutta tunnistetta joka kerta, kun aineistoon lisätään dataa. Näin aineiston käyttäjä näkee, että aineiston havaintojen määrä lisääntyy, ja aineistoon on kuitenkin mahdollista viitata sen pysyvän tunnisteen avulla. Fairdata-palveluissa käyttöönotettua kasvavien aineistojen tukea ei tiettävästi ole käytössä muissa vastaavissa palveluissa, ja Suomessa Aalto-yliopisto ja Metsähovi olivat tämän ominaisuuden ensimmäisiä käyttäjiä. Ominaisuuden beta-versio on tuotu kaikkien käyttäjien saataville Fairdata-palveluihin vuoden 2020 aikana, mutta ominaisuudesta julkaistaan helmikuussa 2021 paranneltu versio päivitettyine ohjeistuksineen.

Metsähovin radio-observatorion ja CSC:n yhteistyöllä on pitkä historia. Vuonna 2006 Metsähovi yhdistettiin omalla ”valopolulla” eli muista yhteyksistä riippumattomalla omalla kaistalla Funetin runkoverkkoon ja sitä kautta kansainvälisiin tutkimusverkkoihin 10 Gbps valokuituyhteydellä. Tätä aikaisemmin data siirrettiin lähettämällä kovalevyjä postitse jälleenkäsiteltäväksi Keski-Euroopassa ja USA:ssa sijaitseviin tutkimuskeskuksiin. Metsähovin yhteys päivitettiin 100 Gbps -nopeuteen loppukeväästä 2020.

Metsähovin radio-observatorion julkaisema tutkimusaineisto ja siihen liittyvä data on löydettävissä Etsin-palvelussa: http://urn.fi/urn:nbn:fi:att:f371cb6d-f84c-4d76-99e4-c39c639fd0de

CSC ja Fairdata-palvelutiimi onnittelevat Metsähovin radio-observatoriota palkinnosta sekä ja kiittävät hyvästä yhteistyöstä avoimuuden edistämisessä!

Lue lisää: