Marian uratarina

"Olen viihtynyt CSC:llä tosi hyvin, ja kollegat ovat mukavia. He eivät tuskastu helpolla, jos kysyy neuvoa. Tämä on nyt kliseinen juttu, mutta täällä on oikeasti sellainen tekemisen meininki. Halutaan etsiä paras ratkaisu. Jos asiakas kysyy jotain, niin selvitetään, miksei kysymykseen ole löytynyt ratkaisua – parannetaan työkaluja, dokumentaatiota tai rakennetaan jopa täysin uusia työkaluja tämän pohjalta.

Koulutukseltani olen biotekniikan diplomi-insinööri Tampereen teknillisestä yliopistosta. Tulin CSC:lle 2015 tekemään töitä bioinformaatikkona, erityisesti Chipster-ohjelmiston kanssa. Tehtäviin kuului ohjelman kehittäminen, kouluttaminen siihen liittyen sekä biotieteiden kysymyksiin vastaaminen.

Koin aloittaessani pääseväni aika ripeästi kiinni töihin, mikä oli varmasti suuremmaksi osaksi hyvän perehdytyksen, lähimpien työtovereiden väsymättömän avustuksen ja sopivina paloina tarjoiltujen haasteiden ansiota. Jotkin tehtävät olivat myös osin tuttuja aiemman työkokemuksen kautta, eli aivan kaikkea ei tarvinnut opetella alusta asti. Esimerkiksi NGS- ja mikrosirudatan analyysi oli tullut tutuksi edellisessä työssäni Helsingin yliopiston sekvensointikeskuksessa (Biomedicum Functional Genomics Unit).

"Tykkään erityisesti kehitystyöstä silloin kun sitä tehdään tiiviissä asiakaskontaktissa, eli kun pääsemme suoraan reagoimaan pyyntöihin tai palautteeseen."

Tykkään erityisesti kehitystyöstä silloin kun sitä tehdään tiiviissä asiakaskontaktissa, eli kun pääsemme suoraan reagoimaan pyyntöihin tai palautteeseen. Tuolloin tuntuu, että pääsee oikeasti tekemään jotakin hyödyllistä. Ei tarvitse arvailla, tuleeko uudelle työkalulle, optiolle tai materiaalille oikeasti käyttöä. Meidän asiakkaamme eli biotieteilijät ovat tosi mukavia. Heidän kanssaan on kiva tehdä töitä!

Työskentelen omassa työhuoneessani, mutta niin, että lähellä, samassa kerroksessa istuu suurin osa kollegoista. Lisäksi monityötilojen kokoushuoneet ja ryhmätyötilat ovat käteviä. Joustava työaika sopii minulle tosi hyvin. Viikossa on yksi etäpäivä ja saan tehtyä paljon sen aikana. Kun on runsaasti harrastuksia, joihin pitää ehtiä tiettyyn aikaan, niin on luksusta, että on liukumaa. Voin esimerkiksi tulla töihin aikaisin, jos tarvitsee päästä lähtemään hyvissä ajoin tai haluan välttää pahimman ruuhkan.

Viime aikoina meillä on panostettu ryhmien välisen yhteistyön parantamiseen, mikä toivottavasti alkukankeuksien jälkeen tuottaa hyvää jälkeä. Meidän biotiimin jäsenet tulevat peräti viidestä eri ryhmästä, joten kommunikaation parantaminen tuntuu järkevältä. Tekemisen ohjaaminen ja suunnittelu on näin siirtynyt lähemmäs tekijöitä, mikä on hyvä asia. 

"Tiedostan olevani onnekkaassa asemassa nykypäivän 'loppuunkäyttötyökulttuurissa'."

Ryhmässämme pidetään hyvin huolta myös siitä, että opimme koko ajan uutta. Tämä ei tapahdu pelkästään omaa alaa seuraamalla (mikä ainakin biopuolella on välttämätöntä, sillä uusia analyysityökaluja ja menetelmiä kehitetään hurjalla tahdilla), vaan myös lisäämällä palettiin vähän uudenlaisia työtehtäviä. Puolivuosittaiset kehityskeskustelut toimivat oikeasti ja omaan työnkuvaan pääsee vaikuttamaan. Myös työntekijän fiiliksiä seurataan ja jaksamisesta huolehditaan yhdessä hyvin toimivan työterveyden kanssa. Tiedostan olevani tässä suhteessa tosi onnekkaassa asemassa nykypäivän "loppuunkäyttötyökulttuurissa".

Mahtavaa on, että täällä on minusta ihan tosi mukavasti kaikkea virkistys- ja kerhotoimintaa. Jos jotain ei ole, niin yleensä aika helposti löytyy kaveri, jonka kanssa voi kehitellä uutta – tulee melkein teekkariajat mieleen! Erityisesti olen tykännyt kamppailu(laji)kerhosta ja breakdance-ryhmästä. Täällä on hyvä työympäristö ja motivoituneet, hauskat tyypit. Vietän ihan mielelläni vapaa-aikaanikin kollegoitten kanssa, ei ole tarvinnut pakottaa. CSC:llä ei ole millään muotoa ankeaa. Kaverille jos sanoo, että olen töissä Tieteen tietotekniikan keskuksessa, niin niille voi tulla mieleen sellainen joku harmaa ja kämänen paikka. Sellainen tämä ei kyllä ole."

Maria Lehtivaara

  • Sovellusasiantuntija
  • Biotekniikan diplomi-insinööri

Lue lisää uratarinoita