Kuinka LUMI tuli Suomeen

Kuva: Fade Creative

Kuinka LUMI tuli Suomeen?

LUMI-supertietokoneen toinen asennusvaihe on parhaillaan menossa CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa, ja pian tutkijoilla ympäri Eurooppaa on käytössään ennennäkemätön työkalu – Euroopan nopein supertietokone. LUMIlla tullaan tekemään tutkimusta muun muassa ilmastonmuutoksen ymmärtämiseksi ja uusien lääketieteen hoitomuotojen kehittämiseksi. Nämä koskettavat meitä kaikkia. Tutkittuun tietoon perustuvalle päätöksenteolle ja osaamisen kehittämiselle on yhä enemmän tarvetta – se vahvistaa kestävästi yhteiskunnan resilienssiä ja edistää demokratiaa. Kansainvälinen yhteistyö on juuri nyt entistä tärkeämpää, ja EuroHPC-yhteisyritys, jonka kautta LUMI rahoitetaan, on keskeinen aloite eurooppalaisen yhteistyön vahvistamisessa.

LUMI on ainutlaatuinen kymmenen maan yhteinen ponnistus, jollaista ei ole suurteholaskennan historiassa ennen nähty. CSC:n datakeskus Kajaanissa, jossa LUMI sijaitsee, on yksi maailman energia- ja ekotehokkaimmista datakeskuksista, jonka käyttötarkoitus on itsessään myös ilmastotavoitteita edistävä: supertietokoneet ovat välttämättömiä muun muassa ilmastotutkimuksen tekemiseen.

Kuinka LUMI sitten tuli CSC:lle? LUMI-supertietokoneen tulo Suomeen ei ollut mikään läpihuutojuttu. Vaikka CSC:n johtama LUMI-konsortio lähti virallisesti vuonna 2019 mukaan kilpailuun EuroHPC:n supertietokoneen sijoituspaikasta Kajaaniin, alkoi pohjatyö jo vuosia etukäteen.

CSC on jo yli kymmenen vuotta ollut aktiivisesti mukana linjaamassa eurooppalaista tutkimusinfrastruktuuripolitiikkaa ja toteuttamassa konkreettisia hankkeita, kuten PRACE-tutkimusinfrastruktuuria. Näiden vuosien aikana CSC vakiinnutti asemansa paitsi laskennan asiantuntijana ja teknisenä huippuosaajana, myös luotettavana hankekumppanina, ja loi verkostoja niin EU:n päättäjien kuin muiden laskentakeskusten kanssa ympäri Eurooppaa. Kansallisella tasolla CSC on kerryttänyt laskennallisten tieteiden osaamista jo 50 vuotta.

Keskustelu EuroHPC-ohjelmasta alkoi vuoden 2017 EU-komission tiedonannosta, jossa pohjustettiin EU:n kilpailukyvyn vahvistamista data- ja laskenta-alueilla. Tätä seurasi vuoden 2018 EuroHPC-julistus, jonka Suomikin allekirjoitti, ja EuroHPC-yhteisyrityksen perustaminen. Tämä oli merkittävä askel eurooppalaisen laskennallisen tieteen kyvykkyyksien vahvistamisessa.

Vaikka läpi harmaan kiven

Suomi lähti mukaan EuroHPC:n ensimmäisen vaiheen kilpailuun mustana hevosena: Espanjan ja Italian odotettiin jo ennalta saavan ensimmäiset EuroHPC:n lippulaivakoneet itsellensä, ja CSC:tä jopa kehotettiin olemaan vaivautumatta mukaan. Tästä huolimatta LUMI-konsortio tuli mukaan paradigman muuttajana ja haastajana, ja osoittautui koko kilpailun vahvimmaksi.

LUMI-konsortion rakentaminen oli itsessään merkittävä yhteinen ponnistus osallistuvilta mailta. Se vaati paljon koordinaatiota, neuvottelutaitoja ja sinnikkyyttä, mutta CSC:n rakentamien kumppanuusverkostojen ansiosta meillä oli potentiaalisia kumppaneita jo olemassa. Konsortio halusi olla alusta saakka avoin, hallintomalli ja päätöksenteko olivat osallistavia ja kaikki huomiovia ja uudet kumppanit toivotettiin tervetulleiksi mukaan. Oli myös hienoa huomata, että konsortioon osallistuvat maat olivat valmiita sitoutumaan yhteiseen jaettuun infrastruktuuriin. Vahva tekninen visio modernista 2020-luvun GPU-suorittimiin perustuvasta supertietokoneesta vakuutti konsortiomaiden superkonekeskusten edustajat ja he ajoivat konsortiojäsenyyttä ministeriöidensä suuntaan. Merkittävää on, että LUMI on ensimmäinen kerta, kun useampi EU-maa on valmis investoimaan laitteistoon, joka sijoitetaan oman maan rajojen ulkopuolelle.

Visio LUMIn teknisestä arkkitehtuurista, laaja LUMI-konsortio ja sen taustalla oleva ajatus siitä, että superkoneet on järkevintä sijoittaa sinne, missä se on mahdollisimman ympäristöystävällistä ja kustannustehokasta, yhdistettynä vakuuttavasti kirjoitettuun hakemukseen johti siihen, että LUMI sai EuroHPC-kilpailussa kaikista parhaimmat arviointipisteet, ja Euroopan supertietokoneiden lippulaivakone saatiin EU:n, Suomen valtion ja yhdeksän muun maan investointien avulla CSC:n datakeskukseen Kajaaniin.

Yhteinen arvopohja, huippuosaaminen ja kestävyysajattelu

LUMI-konsortio pohjautuu vahvasti yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin sekä kestävyysajatteluun, mikä on täysin uutta suurteholaskennan saralla. Halusimme tuoda esiin sen, että EU:n kestävän kehityksen ja veronmaksajien kannalta on tärkeämpää miettiä yhteistä etua kuin sitä, kenen takapihalle koneet sijoitetaan.

Näitä yhteisiä arvoja sekä CSC:n visiota laskenta- ja dataekosysteemistä, joka tukee koko Euroopan digitalisaation ja datatalouden kehitystä, olemme halunneet viestiä laajasti eteenpäin kansallisesti ja EU:ssa.

Viestinnässä korostettiin konsortion ylivoimaisia vahvuuksia: konsortiokumppaneiden teknistä ja laskennallista huippuosaamista, konsortiomaiden avoimen yhteistyön perinteitä ja EU:n ilmastotavoitteiden tukemista. Näin myös päätöksentekijät näkivät sen, mitä tarvitaan digitalisaation edistämiseen, miten energiaintensiivisten toimialojen sijoittautuminen vaikuttaa ilmastotavoitteiden saavuttamiseen, ja mitä datan hyödyntäminen tarkoittaa ihan konkreettisella tasolla. Se, että LUMI-tarjouksemme keulakuvina ja puolestapuhujina toimivat silloinen opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä, lisäsi varmasti kiinnostusta konsortiotamme kohtaan, ja osoitti, että Suomi on valtiona vahvasti asiamme takana. Uskottava ja vahva brändi antoi vahvan viestin kilpailijoillemme siitä, että olemme tosissamme liikenteessä.

Euroopan tehokkain supertietokone

EuroHPC-kilpailussa menestyminen nosti CSC:n kertaheitolla maailman isoimpien ja merkittävimpien HPC-keskusten joukkoon. Myös LUMI-järjestelmän hankintaprojekti meni enemmän kuin nappiin, ja järjestelmästä, HPE:n Cray EX -supertietokoneesta, tulikin odotetun 200 petaflopsin sijaan yli 550 petaflopsin järjestelmä, joka siis paperilla päihitti sen hetkisen maailman nopeimman supertietokoneen, Japanin Fugaku-järjestelmän. Tätä kirjoitettaessa LUMIn listasijoitus top500-listalla ei ole vielä tiedossa, mutta sen uumoillaan olevan maailman viiden tehokkaimman koneen joukossa. LUMI-ohjelman muutkin aliprojektit, kuten datakeskuksen rakennuttamishanke, käyttäjä- ja resurssihallintajärjestelmän rakentanut Puhuri-projekti, LUMIn käyttäjäohjelma sekä asennusprojekti ovat olleet kaikki menestyksekkäitä.

Pian on aika paitsi iloita upeista listasijoituksista, niin myös alkaa hyödyntää Kajaaniin tehtyä mittavaa investointia mahdollisimman laajasti. LUMI-supertietokoneen vihkijäiset järjestetään 13. kesäkuuta Kajaanissa. Tilaisuutta voi seurata suorana verkon välityksellä (verkkolähetyksen osoite ilmoitetaan myöhemmin mm. CSC:n somekanavissa).

Lisää tästä aiheesta » Siirry sisältöihin ja uutisiin »

Irina Kupiainen

Kirjoittaja työskentelee yhteiskuntasuhdejohtajana ja vastaa yksikön toiminnasta EU ja kansallisella tasolla

Twitter: @IrinaKupiainen

Anni Jakobsson Twitter: @annijakobsson

Viestinnän erityisasiantuntija, CSC

Pekka Manninen Twitter: @pekkamanninen

LUMI-supertietokonekeskuksen johtaja