Suurteholaskennan hyödyt
Videot
LUMI-supertietokoneen esittely
Katso video Youtubessa »CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski avaa EuroHPC:n merkitystä
Katso video Youtubessa »Matti Nelimarkka: LUMI yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen takana
Katso video Youtubessa »Jaakko Hirvola, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja, kertoo EuroHPC:n merkityksestä yrityksille
Katso video Youtubessa »Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä EuroHPC:n merkityksestä tutkimukselle
Katso video Youtubessa »Keywords
Suurteholaskenta (HPC, high-performance computing) on tietojenkäsittelyn haara, jossa ratkaistaan laskennallisten menetelmien avulla vaativia tieteellisiä ja teknisiä tehtäviä. Suurteholaskentaan tarvitaan supertietokonetta.
Supertietokoneiden laskentateho ilmoitetaan yksiköllä flops, liukulukuoperaatiota eli laskutoimitusta sekunnissa. Termi tulee englannin kielisestä vastineesta floating point operations per second. Liukuluku on tietokoneissa käytetty lukujen esitystapa.
EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC JU) on Euroopan unionin jäsenmaiden ja komission yhteisyritys, joka kokoaa resursseja EU:sta ja kansallisista lähteistä rahoittamaan EuroHPC:n yhteiseurooppalaista tutkimusinfrastruktuuria. EuroHPC-rahoitus toteutetaan EU:n, osallistuvien maiden ja yksityissektorin tuella. EuroHPC:n päämäränä on luoda Eurooppaan yhteiseurooppalainen suurteholaskennan tutkimusinfrastruktuuri, joka kasvattaa eurooppalaista HPC-osaamista (high-performance computing = suurteholaskenta) sekä tukee eurooppalaisten teknologioiden kehittämistä. Tällä hetkellä Eurooppa käyttää kolmanneksen maailman suurteholaskentakapasiteetista, mutta tuottaa sitä vain 2 prosenttia. EuroHPC-julistus allekirjoitettiin 23.3.2017. Tällä hetkellä EuroHPC-julistuksen on allekirjoittanut 30 Euroopan maata. EuroHPC:n ensimmäisenä päämääränä on hankkia Eurooppaan kolme esi-eksa-tason supertietokonetta vuoteen 2021 mennessä. Jatkossa EuroHPC:n tavoitteena on kehittää eurooppalaista suurteholaskennan osaamista ja teknologiaa siten, että vuosien 2022–2023 aikana Eurooppaan hankittaisiin maailman nopeimpiin kuuluva eksa-tason supertietokone, joka perustuu ainakin osittain eurooppalaiseen teknologiaan.
LUMI-supertietokone = yksi kolmesta EuroHPC:n pre-eksaflop-tason supertietokoneista = LUMI data- ja laskentaympäristö. Noin kymmenen kertaa tehokkaampi supertietokone kuin Euroopan tehokkain supertietokone tällä hetkellä. Teoreettinen lasketateho yli 200 petaflopsia. Yli 60 petatavua nopeaa levytilaa. Tuottaa valtaosan laskentatehostaan suurella määrällä kiihdytinprosessoreita (GPU:t) ja koneessa on myös tavanomaisista CPU-prosessoreista rakentuva osio, pilvilaskentakapasiteettia sekä objektitallennusratkaisu. Kooltaan koripallokentän kokoinen. Käyttöönotto Q1/2021
LUMI-konsortio tulee sanoista Large Unified Modern Infrastructure. Tämä konsortio muodostettiin EuroHPC pre-eksaflop-tason supertietokoneen hakuprosessia varten ja valittiin tehtävään. Kaksi muuta pre-eksaflop-tason supertietokonetta sijoitetaan Espanjaan ja Italiaan. Mukana LUMI-konsortiossa ovat Suomen lisäksi Belgia, Norja, Puola, Ruotsi, Sveitsi, Tanska, Tšekki ja Viro. LUMI-konsortio tarjoaa ekotehokkaan, laadukkaan, kustannustehokkaan ja yhteistyöhön pohjautuvan suurteholaskennan ekosysteemin. Konsortion jäsenet tarjoavat myös korkeatasoista osaamista laskennasta koulutukseen ja datanhallintaan.
LUMI-infrastruktuuri = LUMI-supertietokone ja kaikki siihen liittyvät infrastruktuuriratkaisut: GPU- ja CPU-osiot, pilvilaskentakapasiteetti ja objektitallennusratkaisu (data- ja laskentainfrastruktuuri). LUMI-infrastruktuuriin kuuluu myös asiantuntiijatukiorganisaatio, CSC:n datakeskus, sähkönsyöttöinfrastruktuuri sekä datakeskukseen liittyvät runkoverkot Funet, GÈANT ja NorduNET.
LUMI-ekosysteemiin kuuluu LUMI-supertietokone ja siihen liittyvä yhteistyö ja mahdollisuudet ja tahot, kuten KAMK ja Arktinen kaapeli. Ekosysteemi on laajempi käsite kuin pelkkä LUMI-infrastruktuuri. LUMI-ekosysteemi on laadukas, kustannustehokas ja yhteistyöhön pohjautuva. Se on myös Kajaanin maantieteellisen sijainnin ja datakeskuksen ominaisuuksien vuoksi yksi maailman ekotehokkaimmista.
Omikron-aallon huippu lähestyy - mitä SARS2-CoV -viruksesta tiedetään molekyylibiologian tasolla?
Koronapandemia on piinannut maailmaa jo kahden vuoden ajan. Tämän ja tulevien pandemioiden ehkäisyssä, hoidossa ja hallinnassa on syytä kerätä ja tutkia virusten molekyylibiologian tason dataa.
Read More »Introducing CSC's content retention policy in Services for Research and Education
The volume of digital data is ever-growing, also in research. The owner of the content needs to be aware of legislative issues, understand the meaning of good data management practices and make plans for the data lifecycle. GDPR also sets requirements on data. Personal data must always be managed and deleted according to published plans and consents.
Read More »Liikunta ja huippu-urheilu kulkevat käsi kädessä ja digitalisaatio lisää niiden vaikuttavuutta
Olympiakomitean uudistetussa strategiassa uutena elementtinä on runsaasti keskustelua herättänyt kolmas tukijalka huippu-urheilun ja seurojen toiminnan tukemisen lisäksi: liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen. Digitalisaatio tuo aivan uudenlaista lisäarvoa myös liikunnalle ja urheilulle. Lajiliitoissa ja seuroissa onkin jo herätty tiedolla johtamiseen, jonka avulla voidaan esimerkiksi kohdentaa urheilijoiden tavoitteellista kehittämistä juuri oikeille osa-alueille, parantaa seurahallinnon läpinäkyvyyttä, tai seurata pitkällä aikavälillä liikunnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Read More »Competence development, peer support and working together – CSC Research Data Management Competence Center
The goal of CSC's Research Data Management Competence Center is to promote the open science and practices of FAIR principles. We want to support our customers in implementing sensible data management and using data management services.
Read More »