Kohti yhteisiä oppimisalustoja

Oppimisen verkkotyökalujen käytössä on otettu vahvoja askeleita eteenpäin. Digiopetus on läsnä kaikessa opiskelussa ja oppimisen verkkotyökalujen käyttö on edistynyt myös pandemian aiheuttaman digiloikan jälkeen.

Lue lisää »

Datanhallinnan ratkaisuja EUDAT-palveluilla

Räätälöityjen EUDAT-palveluiden tarkoituksena on tarjota lisää vaihtoehtoja CSC:n tuottamien kaikille yhteisten datapalveluiden lisäksi ja samalla edistää hyviä datanhallinnan käytäntöjä. Tässä blogissa käymme läpi kolme esimerkkiä räätälöidyistä datapalveluista.

Lue lisää »

Ensimmäinen suomalaisjoukkue opiskelijoiden supertietokonekilpailussa – seuraa joukkuetta Twitterissä

CSC on koonnut Suomen ensimmäisen joukkueen kansainväliseen opiskelijoiden supertietokonekilpailuun.

Lue lisää »

Uudet alat laskennallisessa tieteessä

CSC:n uusien supertietokoneiden Mahdin ja Puhdin sekä datanhallintajärjestelmä Altaan myötä CSC:n palvelujen käyttäjien määrä kasvoi yli 40 %, palvelut avattiin myös valtion tutkimuslaitosten akateemiseen käyttöön ja aivan uudet tieteenalat löysivät CSC:n palvelut.

Lue lisää »

Getting started with bioscience services

Did you know, that many of CSC's services are free-of-charge for academic research, education and training in Finnish higher education institutions and in state research institutes? We offer wide variety of services, accompanied with trainings and support. Thus, there are also many ways and angles you can get familiar with our services – it all depends on your specific needs! In this blog post we aim at presenting some possible approaches to start your journey with us!

Lue lisää »

TKI on Suomelle strateginen valinta

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta ei ole muusta yhteiskunnasta irrallaan oleva saareke. Oleellista on tunnistaa TKI-toiminnan strategisuus – toisin sanoen sen laaja vaikuttavuus koko suomalaiseen yhteiskuntaan, erityisesti nyt, kun meidän on kyettävä samanaikaisesti sekä löytämään ratkaisuja monimutkaisiin globaaleihin haasteisiin että huolehtimaan Suomen kasvusta, resilienssistä ja kilpailukyvystä.

Lue lisää »

Delivering impact by boosting the strategic plan of Horizon Europe

Drafting of the strategic plan of Horizon Europe for the period of 2025-2027 is already starting, and together we must make sure that Horizon Europe delivers real impact, while keeping up with the environmental, geopolitical, technological, social and economic developments that have accelerated or changed course since the adoption of the current strategic plan.

Lue lisää »

Molekyylidynamiikka, käytetyin menetelmä CSC:n ympäristössä

Molekyylidynamiikka on yksi käytetyimmistä simulointimenetelmistä CSC:n supertietokoneilla. Molekyylidynamiikassa tyypillisesti jokainen atomi mallinnetaan erikseen ja atomeista rakennetaan molekyylejä tai materiaa – sitä systeemiä, josta tutkija on kiinnostunut – ja sitten laitetaan fysiikka liikkeelle ja katsotaan mitä tapahtuu.

Lue lisää »

Kokeile DICEn datanhallinnan palveluita

DICE tarjoaa jokaiselle jotakin, yksittäisistä tutkijoista aina vaativimpiin tieteellisiin tutkimushankkeisiin asti. Tarjolla olevat palvelut vaihtelevat yksittäisten tutkijoiden henkilökohtaisesta pilvitallennuksesta suurten hankkeiden, organisaatioiden ja tutkimusinfrastruktuurien kehittyneisiin palveluihin. Palvelutarjonnan ytimen muodostavat EUDAT-palvelut, joita täydennetään uusimmilla huipputason lisäpalveluilla.

Lue lisää »

Kuinka LUMI tuli Suomeen?

LUMI-supertietokoneen toinen asennusvaihe on parhaillaan menossa CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa, ja pian tutkijoilla ympäri Eurooppaa on käytössään ennennäkemätön työkalu – Euroopan nopein supertietokone. LUMI-supertietokoneen tulo Suomeen ei ollut mikään läpihuutojuttu. Vaikka CSC:n johtama LUMI-konsortio lähti virallisesti vuonna 2019 mukaan kilpailuun EuroHPC:n supertietokoneen sijoituspaikasta Kajaaniin, alkoi pohjatyö jo vuosia etukäteen.

Lue lisää »

Kvanttitietokoneiden kilparadalla

Tietyssä mielessä kvanttitietokoneet ovat jo paljon tehokkaampia kuin perinteiset supertietokoneet. Ikihyödyllisen autovertauksen muodossa: kvanttitietokoneet ovat kuin nopeimpia kilpa-autoja, joita on koskaan rakennettu tai edes kuviteltu. Mutta.

Lue lisää »

Avoin kurssi supertietokoneista

Suuret tieteelliset, teknologiset ja teolliset läpimurrot vaativat yhä monipuolisempia ja tehokkaampia työkaluja. Yksi nykyajan tärkeimmistä tutkimuksen työkaluista on supertietokone. Nostaakseen tietoisuutta supertietokoneista ja suurteholaskennan hyödyistä CSC ja Kajaanin ammattikorkeakoulu laativat yhdessä kaikille avoimen Johdatus supertietokoneisiin -verkkokurssin.

Lue lisää »

Räätälöitävät EUDAT-palvelut CSC:n valikoimassa

CSC:n palveluvalikoimaan kuuluu kattavasti erilaisia datapalveluita, jotka auttavat asiakkaita pitämään huolta arvokkaasta datastaan. Nykyisin CSC tarjoaa EUDATin datapalveluita osana omaa palveluvalikoimaansa. EUDAT on eurooppalainen konsortio, jonka juuret ovat CSC:n vetämissä EU-hankkeissa.

Lue lisää »

Working together towards a federated European Genome-phenome Archive for publishing and re-using sensitive research data

In January 2022, CSC as the Finnish ELIXIR Node, completed the first end-to-end test for the Federated EGA (Federated European Genome-phenome Archive): a major step towards sharing sensitive biomedical data via a network of European repositories.

Lue lisää »

Kohti digitaalisia identiteettilompakoita: maltilla ja käytännön kokeilujen kautta

Sähköisiltä tunnistautumisratkaisuilta odotetaan nykyään siirtymistä jäykistä digitaalisista identiteeteistä kohti ratkaisuja, joissa käyttäjä voi valita, mitä identiteettiinsä liittyviä yksittäisiä attribuutteja hän jakaa kenenkin kanssa. Miten tämä toimii, mitä tämä tarkoittaa ja mitä tekemistä CSC:llä on tämän kaiken kanssa?

Lue lisää »

Omikron-aallon huippu lähestyy - mitä SARS2-CoV -viruksesta tiedetään molekyylibiologian tasolla?

Koronapandemia on piinannut maailmaa jo kahden vuoden ajan. Tämän ja tulevien pandemioiden ehkäisyssä, hoidossa ja hallinnassa on syytä kerätä ja tutkia virusten molekyylibiologian tason dataa.

Lue lisää »

Uudistus käytäntöihin: Sisällön säilytyksen linjaus CSC:n tutkimuksen ja opetuksen palveluissa

Digitaalisen datan määrä kasvaa jatkuvasti, myös tutkimuksessa. Sisällön omistajan tulee olla tietoinen lainsäädännöllisistä velvoitteista, ymmärtää hyvien tiedonhallintakäytäntöjen merkitys ja suunnitella datan elinkaarta. Henkilötietoja tulee aina käsitellä ja poistaa julkaistujen suunnitelmien ja suostumusten mukaisesti.

Lue lisää »

Euroopan digisiirtymä: ei vain teknologista kehitystä, vaan laajempi yhteiskunnallinen murros

Digitalisaatiossa ei ole kyse vain teknologisesta kehityksestä vaan laajemmasta yhteiskunnallisesta murroksesta. Siksi myös Euroopan digitaalisen vuosikymmenen tavoitteiden tulee kytkeytyä esimerkiksi Euroopan datastrategiaan, vihreän kehityksen tavoitteisiin sekä koulutus-, tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaan.

Lue lisää »

Liikunta ja huippu-urheilu kulkevat käsi kädessä ja digitalisaatio lisää niiden vaikuttavuutta

Olympiakomitean uudistetussa strategiassa uutena elementtinä on runsaasti keskustelua herättänyt kolmas tukijalka huippu-urheilun ja seurojen toiminnan tukemisen lisäksi: liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan edistäminen. Digitalisaatio tuo aivan uudenlaista lisäarvoa myös liikunnalle ja urheilulle. Lajiliitoissa ja seuroissa onkin jo herätty tiedolla johtamiseen, jonka avulla voidaan esimerkiksi kohdentaa urheilijoiden tavoitteellista kehittämistä juuri oikeille osa-alueille, parantaa seurahallinnon läpinäkyvyyttä, tai seurata pitkällä aikavälillä liikunnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Lue lisää »

Osaamisen kehittämistä, vertaistukea ja yhdessä tekemistä – CSC:n Tutkimusdatanhallinnan osaamiskeskus

CSC:n Tutkimusdatanhallinnan osaamiskeskuksen tavoitteena on edistää avointa tiedettä ja FAIR-periaatteiden noudattamista. Haluamme tukea asiakkaitamme järkevän datanhallinnan toteuttamisessa ja datapalveluiden käytössä.

Lue lisää »