Case study: Jyväskylän yliopisto ja Funet Backup

Varmuuskopiointipalvelu Funet Backupin käyttöönottoon liittyvässä hankkeessa tarkoituksena on varmuuskopioida kaikki Jyväskylän yliopiston materiaali CSC:lle ja päästä siten eroon omasta varmuuskopiointi-infrastastruktuurista.

Case study: Jyväskylän yliopisto ja Funet Backup

Jyväskylän yliopiston ja CSC:n yhdessä toteuttama varmuuskopioinnin pilottihanke on edennyt vauhdikkaasti, kertoi järjestelmäsuunnittelija Hannes Juutilainen Jyväskylän yliopiston IT-palveluista marraskuisilla korkeakoulujen IT-päivillä Jyväskylässä. Varmuuskopiointipalvelu Funet Backupin käyttöönottoon liittyvässä hankkeessa tarkoituksena on varmuuskopioida kaikki yliopiston materiaali CSC:lle ja päästä siten eroon omasta varmuuskopiointi-infrastastruktuurista. Työsarkaa on ollut – ja on edelleen – mutta pilottihankkeesta kerätty kokemus lupaa hyvää myös jatkolle.

Lähtöruudussa

Jyväskylässä oli aikaisemmin käytössä kaksi kaupallista varmuuskopiointijärjestelmää: EMC NetWorker sekä EMC Avamar. Ensimmäinen on yksittäinen palvelin ja jälkimäinen räkillinen kustomoituja palvelimia, jotka voidaan kasata datasolmuista halutun suuruiseksi kokonaisuudeksi. Kahden järjestelmän taktiikka oli pitkälti kustannusten sanelemaa.

Jyväskylän yliopiston tallennusympäristö on suurelta osin virtuaalinen, ja tarpeet keskittyivät pääasiassa verkkotallennusjärjestelmään (NAS, network-attached storage) tallennettujen, henkilökunnan ja opiskelijoiden hakemistot käsittävien koti- ja ryhmähakemistojen sekä virtuaalilevyjen varmuuskopioimiseen.

Fyysisiä palvelimia yliopistolla oli vain hieman alle sata. Verkkotallennusjärjestelmän VMware-ympäristössä virtuaalipalvelimia oli sen sijaan noin 500 kappaletta, mutta datamäärät olivat tavallisesti melko pieniä.

NAS-puolella oli noin sata erilaisella protokollalla jaettavaa tiedostojärjestelmää ja suunnilleen 120 teratavua reaalidataa, josta puolet oli aktiivista ja puolet passiivista. Varmuuskopiointia tehtiin tarpeen mukaan ja tilanteesta riippuen niin tiedostojärjestelmätasolla kuin kokonaisina levykuvina.

Aiemmin suuremmat datamäärät, mukaan luettuna NAS-järjestelmän data, kopioitiin EMC NetWorkeriin ja kaikki muu talletettiin EMC Avamariin. Datan katoamisen varalta EMC Avamarissa varmuuskopioita otettiin kaksin kappalein, jolla pyrittiin varautumaan sekä yksittäisten tiedostojen palauttamiseen että todelliseen katastrofitilanteeseen, jossa VMware-klusteri rikkoutuisi pysyvästi ja yliopiston olisi pytyttävä palauttamaan satojen koneiden tiedot. NetWorkerissa varmuuskopioita otettiin talteen vain kertaalleen.
 

Muutoksen tuulet

Jyväskylän yliopistossa varmuuskopiointiprosessin uudistaminen tuli ajankohtaiseksi datamäärien kasvamisen myötä. Paitsi että tarvittiin lisää tallennuskapasiteettia, haluttiin myös käytössä olevia ympäristöjä päivittää.

Yliopistolla oli tarkka kuva siitä, millaista palvelua oltiin etsimässä: Perustason järjestelmäasetusten määrityksiä, kuten asiakaskoneiden eli clienttien lisäystä, poistoa ja palautuksia, oli päästävä tekemään itse. Siirtonopeuksien tuli olla tarpeeksi hyvät, päivittäin tehtävä varmuuskopiointi riitti. Koti- ja ryhmähakemistoista verkkotallennusjärjestelmässä haluttiin pystyä tekemään yksittäisten tiedostojen palautuksia. Kokonaisten virtuaalikoneiden suhteen levykuviin perustuva varmuuskopiointi toimisi parhaiten, ja sujuvinta oli, jos käyttäjät voisivat tarvittaessa tehdä itse palautuksia levykuvien vedoksista eli "snapshoteista".

Jyväskylän yliopisto siis tiesi tarkkaan, mitä halusi. Enää täytyi päättää, tehtäisiinkö varmuuskopiointi itse vai haluttaisiinko palvelu ulkoistaa jatkossakin. Ratkaisuksi löytyi CSC:n uusi Varmuuskopiointipalvelu Funet Backup, jota ruvettiin testaamaan Jyväskylässä. CSC:n palvelu vastasi tarpeisiin ja vapautti yliopiston omia resursseja varmuuskopiointijärjestelmien ylläpidosta. Lisäksi yliopiston ulkopuolella tapahtuva offsite-varmuuskopiointi oli ehdoton etu.
 

Rattaat pyörimään!

Ensimmäisenä ryhdyttiin siirtämään NAS-järjestelmää CSC:n Commvault-ympäristöön, jossa eräänlainen agenttiohjelma seuraa, mitkä tiedot muuttuvat ja siirtää nämä varmuuskopiosäiliöön. Agenttipohjainen ratkaisu varmistaa sen, että varmuuskopioiminen ja tiedostojen palauttaminen tapahtuvat nopeasti.
 

Varmuuskopiointipalvelu Funet Backup. Kuva: CSC.

 

Tätä varten luotiin eriytetty verkko, jolla CSC:n ympäristö ja Jyväskylän koneet pystyvät keskustelemaan. Backup-verkkoa laajennettiin Jyväskylään saakka, mikä tarkoitti, että perustettiin media-agenttipalvelin, jolla on ip-osoite CSC:n backup-verkossa ja Jyväskylän yliopiston verkossa. Lisäksi yliopiston järjestelmä sovitettiin sallimaan liikenne CSC:lle.

Uuden järjestelmän käyttöönotto ei vaatinut merkittäviä muutoksia: valmistelun jälkeen varmuuskopioita ryhdyttiin tekemään samaan tapaan kuin aiemmin. Ainoa näkyvä muutos oli kopioitavien tiedostojen kohde, joka oli nyt CSC:llä asuva Commvaultin palvelin. Poikkeuksena entiseen, varmuuskopiointi tehtiin siirtoverkon yli, mikä ei nopeudessa yltänyt täysin paikallisen verkon tasolle. Tämä ei kuitenkaan ollut ongelma, sillä Jyväskylän yliopiston tarpeisiin nopeus oli riittävä.

VMware-ympäristön osalta menettely oli hieman erilainen, koska 500 virtuaalikoneen muokkaaminen olisi ollut liian raskas prosessi. Ratkaisuksi muodostui Jyväskylän yliopiston verkkoon luotu fyysinen välipalvelin, joka on liitetty myös CSC:n järjestelmään. Tämä mahdollistaa sekä yliopiston että CSC:n pääsyn Commvault-järjestelmiin.

Välipalvelin näkee kuidun yli VMware-ympäristön levyt lukutilassa, ja samalla palvelimella on oikeus tehdä snapshot-varmuuskopioita VMware-ympäristössä sekä lähettää ne verkon yli CSC:lle talletettavaksi. 

Tässä kohden kehitystyö on vielä kesken, sillä kaikista niistä koneista, jotka ennen varmistettiin EMC Avamarilla, otetaan nyt image- eli levykuvatason varmuuskopiot. Myös fyysisten palvelimien varmuuskopioimisessa on vielä kehitettävää.
 

Katse kohti tulevaisuutta

NAS-varmuuskopiointi ja virtuaalipalvelimet on siirretty nyt kokonaisuudessaan CSC:lle, mutta yhteistyö Jyväskylän yliopiston ja CSC:n välillä pilotoinnin tiimoilta on yhä tiivistä. Funet Backup -palvelun teknisen alustan rauta- sekä ohjelmistopäivitys ovat parhaillaan käynnissä.

Jyväskylän yliopistossa on oltu tyytyväisiä pilotointiin, ja etenkin palautustoiminnallisuudet ja oman ylläpitopalvelimen kautta tehtävät itsenäiset client-lisäykset ovat olleet toimivia ratkaisuja. Samalla hyvin käyntiin lähtenyt hanke on pitänyt yllä innostusta kehittää palvelua edelleen.

Yksi tulevaisuuden haasteista on fyysisten palvelimien varmuuskopiointi sekä Exchange 2016 -migraation toteuttaminen, jonka yhteydessä olisi hienoa saada myös varmuuskopiointi heti käyttöön.

– Käyttöönotto on ollut helppoa, kun tarvittava tekniikka on pystytetty. Järjestelmän toiminta on normaalitilanteessa varmaa, ja asiakkaana pääsemme tekemään tarvittavia toimenpiteitä itse hallintaliittymän kautta. Verrattuna omaan ratkaisuun, tällainen organisaatiorajojen yli tapahtuva varmuuskopiointi tuo tietenkin yhden kerroksen lisää toimijoita. Mahdollisissa ongelmatilanteissa selvitystyössä on mukana kahden organisaation verkko- ja palvelininfraryhmät, Juutilainen kertoo.

CSC:n toiveena on, että vuoden 2018 keväällä olisi mahdollista tarjota palvelua Jyväskylän yliopiston lisäksi myös muille asiakkaille. Tarkoituksena on luoda Funetin asiakkaille keskitetty varmuuskopiointipalvelu, joka on standardoitu ja mahdollisimman helposti asiakkaiden tarpeisiin skaalautuva.
 

Lisätietoja:

funyht(at)csc.fi

 

KUVA: THINKSTOCK

 

Julkaistu alunperin 31.01.2018.

Lisää tästä aiheesta » Siirry sisältöihin ja uutisiin »

Pinja Ahola