Suomen uudet supertietokoneet ja datanhallintaympäristö vaikuttavat laajasti

Suomen uudet supertietokoneet ja datanhallintaympäristö vaikuttavat laajasti

Supertietokoneet Mahti ja Puhti sekä datanhallintajärjestelmä Allas ovat tukeneet korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkimusta jo muutaman vuoden ajan. Laitteistot hankittiin opetus- ja kulttuuriministeriön Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelmassa (DL2021). Ohjelman päätöswebinaarissa 13.12. tarkastellaan sekä itse ohjelman että hankittujen supertietokoneiden vaikuttavuutta. 

Päätöswebinaarissa esitellään hankkeen saavutuksia yritysten, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen näkökulmista. Aiheina ovat esimerkiksi tekoälylaskenta, ilmastojärjestelmän mallinnus, kestävää kehitystä tukeva tutkimus ja laskennallisen tieteen uusin perheenjäsen, digitaaliset ihmistieteet. Webinaarissa julkistetaan myös kaikille avoin supertietokonelaskennan verkkokurssi Elements of Supercomputing, joka esittelee suurteholaskennan perusteita ja supertietokoneita siten, että kuka tahansa asiasta kiinnostunut pystyy ymmärtämään sisällön.

Kehittämisohjelman tavoitteena on ollut kansallisen laskentainfrastruktuurin kehittäminen ja sen monimuotoinen vaikuttavuus sekä laaja-alaisen osaamisen vahvistaminen. 

– Kansallisen tason infrastruktuuri pitää kytkeä paikallisen tason osaamiseen, koska tällä tavalla syntyy yhteinen omistajuus ja tahto tehdä asioita uudella tavalla, korostaa kansliapäällikkö Anita Lehikoinen (opetus- ja kulttuuriministeriö) webinaarin avauksessaan. Lehikoinen pitää myös tärkeänä, että kehittämisohjelmassa on otettu huomioon tutkimusyhteisön uudentyyppiset palvelutarpeet.

DL2021-ohjelman myötä myös tutkimuslaitokset ovat päässeet korkeakoulututkijoiden rinnalle käyttämään suurteholaskentaa ja yrityskäyttöä on pilotoitu tulevaa EuroHPC LUMI -supertietokonetta varten. 

– Tutkijat ovat ottaneet uudet supertietokoneet tehokkaasti ja menestyksekkäästi käyttöön. Vuosittainen käyttäjämäärien kasvu on ollut kymmenen prosentin luokkaa ja laskentaa hyödynnetään lähestulkoon jokaisella tieteenalalla. Laskennallisella tutkimuksella on suuri yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Esimerkiksi kesällä 2020 avaamamme COVID-19-pikakaista toi runsaasti lisätietoa viruksesta ja sen leviämisessä ja jäätikkömallintajat ovat tuottaneet korkeatasoista syötettä IPCC:n kuudenteen raporttiin. Supertietokoneiden tekoälyä on käytetty esimerkiksi syöpäsolujen tunnistukseen ja kieliteknologian kehittämiseen, kertoo CSC:n Tutkimuksen palveluiden johtaja Pekka Lehtovuori.

Kaikille avoin Elements of Supercomputing -verkkokurssi

CSC:n ja Kajaanin ammattikorkeakoulun tekemä verkkokurssi Elements of Supercomputing on helppotajuinen esitys supertietokoneista, niiden merkityksestä ja käytöstä. Kurssia voi selata tai sen voi suorittaa vapaasti ilman sitoumuksia tai opinto-oikeutta korkeakouluun (rekisteröidy ”guest”). Kurssin tehtävät suorittaneille ja ”student-rooliin” rekisteröityneelle käyttäjille myönnetään lisäksi korkeakouluopinto-opintopiste.

Kaikille avoin kurssi on erityisesti suunniteltu houkuttelemaan lukiolaisia alan opintoihin ja esittelemään yritysten TKI:n parissa työskenteleville suurteholaskennan tuomia hyötyjä TKI-toiminnassa. 

– Haluamme tarjota yhdessä CSC:n kanssa mahdollisuuden oppia ja oivaltaa mitä supertietokoneet ovat kaikille asiasta kiinnostuneille. Tulevaisuudessa entistä useamman työkaverina tulee olemaan tekoäly ja supertietokoneilla kehitetyt ratkaisut ovat arkeamme jo tänään. Toivomme, että tämä kurssi herättää kiinnostuksen ja innostuksen ymmärtää ja oppia uutta, sanoo rehtori Matti Sarén Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

Elements of Supercomputing -kurssi löytyy osoitteesta edukamu.fi/elements-of-supercomputing 

Päätöswebinaari on osa Tutkitun tiedon teemavuotta ja sen myötä juhlistetaan myös CSC:n 50-vuotista matkaa tutkimuksen tukena.

Lisätietoja webinaarista

Anu Nuutinen, johtava tiedeasiantuntija, Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelma
puh. 029 533 5085
sähköposti anu.nuutinen at aka.fi

Laura Taajamaa, johtava tiedeasiantuntija, Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelma
puh. 029 533 5027
sähköposti laura.taajamaa at aka.fi

Lisätietoja Elements of Supercomputing -kurssista

Matti Sarén, rehtori, Kajaanin ammattikorkeakoulu
puh: 044 7101 600 
sähköposti matti.saren at kamk.fi

Jussi Heikonen, kehityspäällikkö, CSC
puh. 050 381 9808
sähköposti jussi.heikonen at csc.fi