Moderni datakeskusympäristö

CSC:n datanhallinnan ja laskennan ympäristö tarjoaa nykyaikaiset ja ympäristöystävälliset välineet ratkaista tieteen kiperimpiä ongelmia.  

Puhti

Puhti on yleiskäyttöinen superklusteri, joka soveltuu hyvn monenlaisiin käyttötapauksiin, aina interaktiivisesta data-analyysistä keskiraskaisiin simulaatioihin. Puhtiin on asennettu laaja valikoima tieteellisiä ohjelmistoja. Puhdin GPU-kiihdytetty tekoälyosio, Puhti-AI, on suunnattu erityisesti tekoälytutkimukseen ja tekoälysovelluksille. Puhti otettiin käyttöön syyskuussa 2019.

Lue lisää »

Mahti

Mahti on elokuussa 2020 käyttöönotettu CSC:n kansallisen laskentaympäristön järeä supertietokone. Mahti on suunnattu keskiraskaisiin ja raskaisiin simulointeihin, jotka vaativat suurta laskentatehoa ja erittäin nopeaa kytkentäverkkoa. Mahti on Pohjoismaiden nopein supertietokone.

Lue lisää »

Pilvipalvelut

CSC:n pilvipalvelut koostuvat cPouta, ePouta, Rahti ja Notebooks-palveluista. cPouta on helposti käyttöönotettava pilvipalvelu, joka tarjoaa virtuaalipalvelimia ja tallennuskapasiteettia moniin tarkoituksiin. ePouta on erityisesti sensitiivisen datan käsittelyyn tarkoitettu erittäin tietoturvallinen pilvipalvelu. Sekä cPoudan että ePoudan data on tallennettu Suomessa. Rahti on konttitekniikkaan perustuva pilvipalvelu ja Notebooks ovat helppokäyttöinen pilvialusta datan käsittelyyn ja ohjelmointiin.

Lue lisää »

Allas

Allas on koko CSC:n laskentaympäristöä palveleva yhteinen datanhallintajärjestelmä. Allas soveltuu datan tallentamiseen, jakamiseen ja analysointiin. Allas perustuu CEPH-objektitallennustekniikkaan ja sen tallennuskapasiteetti on 12 Petatavua.

Lue lisää »

Kajaanin datakeskus

CSC:n Kajaanin datakeskus on rakennettu Renforsin rannan yritysalueelle vanha paperitehtaan tiloihin. Alueen sähköverkko on erittäin toimintavarma ja datakeskuksen nopeat tietoliikenneverkot on suunniteltu suurteholaskentaa varten. Täällä sijaitsee Suomen kansallinen datanhallinta- ja laskentaympäristö ja tänne sijoitetaan myös EuroHPC-hankkeen LUMI, maailman tehokkaimpiin kuuluva supertietokone. CSC:n datakeskuksilla on kansainvälinen ISO/IEC 27001 -sertifiointi.

Lue lisää »

Kestävä kehitys

Digitalisoitumisella on monia positiivista vaikutuksia, mutta datakeskusten toiminta kuluttaa paljon sähköä. Siksi niiden hiilijalanjäljen pienentäminen on globaalisti tärkeä tavoite. Sähkönkulutukseen voidaan vaikuttaa infrastruktuurin energiatehokkuudella sekä datakeskusten sijoituspaikalla. CSC:n Kajaanin datakeskuksen etuina ovat moderni toimintaympäristö, uusiutuvan energian käyttö sekä mahdollisuus lämminvesijäähdytykseen ja hukkalämmön hyödyntämiseen Kajaanin kaukolämpöverkossa.

Lue lisää »

LUMI

EuroHPC:n huippunopea tutkimuskäyttöön tuleva supertietokone, LUMI, aloittaa toimintansa CSC:n Kajaanin datakeskuksessa vuonna 2021. LUMI on yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista tutkimuskäyttöön ja yksi edistyksellisimmistä alustoista tekoälylle. Investoinnin myötä CSC:n datakeskuksesta tulee yksi maailman ja Euroopan suurimpia toimijoita suurteholaskennan saralla.

Lue lisää