Uutisia

null CSC avaa uusia arkaluonteisen datan palveluita

CSC avaa uusia arkaluonteisen datan palveluita

CSC avaa tutkimuksen ja TKI-toiminnan käyttöön kaksi uutta arkaluonteiselle datalle soveltuvaa palvelua. SD Connectin (Sensitive Data Connect) avulla data siirretään tietoturvalliseen käyttöympäristöön. SD Desktop on verkkoselaimen kautta käytettävä etätyöpöytä, joka mahdollistaa tietoturvallisen käyttöympäristön arkaluonteisille aineistoille. Palvelut on suunniteltu organisaatiorajat ylittävän yhteistyön tarpeisiin. Suomalaisissa tutkimusorganisaatioissa ja niiden piireissä toimivat tutkijat ja TKI-toimijat pääsevät käyttämään uusia palveluita CSC:n MyCSC-portaalin kautta.

SD Desktop ja SD Connect ovat 22.6. alkaen saatavilla beta-versioina avoimeen testikäyttöön. Beta-vaiheessa CSC toivoo käyttäjiltä mahdollisimman paljon palautetta palveluiden käytettävyydestä ja erilaisista käyttötarpeista. Palveluiden joustavuus ja käytettävyys eivät vielä ole suunnitellulla tasolla, mutta tietoturva on beta-vaiheessa valmiita palveluita vastaavalla korkealla tasolla ja avoin testaaminen kohdistuukin käyttömukavuuteen ja tarjolla olevaan ohjelmistovalikoimaan.

– Näissä palveluissa käsitellään hyvin arkaluonteista dataa, kuten ihmisten terveystietoja sekä genomidataa. Tutkimuskäytössä nämä aineistot ovat erittäin merkittäviä ja niiden avulla voidaan esimerkiksi löytää uusia lääkkeitä  ja hoitomuotoja. Aineistojen arkaluonteisuuden vuoksi tietoturvan on oltava hyvin korkealla tasolla, sanoo CSC:n tutkimuksen datapalveluiden johtaja Janne Kanner.

Ensi syksynä julkaistaan SD Desktopin ja SD Connectin täydet versiot (ns. release-versio) sekä palveluperheen kolmas osa, SD Submit, joka on tarkoitettu arkaluonteisen datan julkaisuun ja hallittuun luvittamiseen muiden tutkijoiden käyttöön. Jatkossa palveluihin on tarkoitus tuoda säännöllisesti uusia toiminnallisuuksia, laajennuksia ja käyttökokemuksen parannuksia, esimerkiksi mahdollisuus suurteholaskentaan. Myös erilaiset räätälöidyt palvelut ovat mahdollisia. Tulevaisuudessa CSC pyrkii standardisoimaan koko SD-perheen sekä auditoimaan palvelut tasolle, joka mahdollistaa esimerkiksi tutkimukseen tuotujen sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen Findatan luvittamien aineistojen, Tilastokeskuksen aineistojen sekä biopankkien genomi- ja kuvantamisen aineistojen tietoturvallisen käsittelyn.

SD-palveluiden kehityksessä on kiinnitetty erityisesti huomiota korkeakoulujen sekä tutkimusorganisaatioiden palautteeseen arkaluontoisten aineistojen käsittelyn tarpeista. Lisäksi uudet palvelut on suunniteltu yhteentoimiviksi pohjoismaisten ja eurooppalaisten palveluiden kanssa. Niiden kehitystä on rahoitettu erityisesti Nordic e-Infrastructure Collaboration (NeIC) -yhteenliittymän sekä biotieteiden ELIXIR-tutkimusinfrastruktuurin avulla. Opetus- ja kulttuuriministeriö mahdollistaa palveluiden tarjoamisen käyttäjille maksutta.

Lisätietoja CSC:n arkaluonteisen datan palveluista

Heidi Laine, datapalveluiden asiakasratkaisupäällikkö, CSC
heidi.laine at csc.fi, +358405139593

Ilkka Lappalainen,kehityspäällikkö, arkaluonteisen datan palvelut, CSC
ilkka.lappalainen at csc.fi, +358503818525

Asiakaskyselyt, kommentit sekä mahdollisten ongelmien ratkaisut voi lähettää osoitteeseen: servicedesk@csc.fi