CSC:n Mahti nousi supertietokoneiden maailmanlistan sijalle 47

CSC:n Mahti nousi supertietokoneiden maailmanlistan sijalle 47

CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen seuraavan sukupolven laskentaympäristön lippulaiva, supertietokone Mahti, nousi kahdesti vuodessa julkistettavalla supertietokoneiden Top500-listalla sijalle 47 5,39 Petaflopsin maksimitehollaan. Tämä on Mahdin ensiesiintyminen Top500-listalla. Kesäkuun 2020 lista julkistettiin maanantaina 22.6.

Panoramakuva CSC:n uudesta Mahti-supertietokoneesta. Kuva: Susanna Salminen, CSC

Listan kärkipaikka vaihtui USA:sta Japaniin.  Maailman tehokkain supertietokone on nyt Fugaku 415,5 Petaflopsin teholla ja Euroopan ykköseksi listattiin Italian HPC5. Eurooppalaisittain verrattuna Mahti on sijalla 17. Yksi Pflop/s tarkoittaa tuhatta biljoonaa (10^15) liukulukulaskutoimitusta sekunnissa.

Supertietokone Mahti avataan pilottikäyttöön heinäkuun alussa ja kaikki tutkijat suomalaisissa korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa saavat Mahdin käyttöönsä elokuun alussa. Mahdin avaamisen jälkeen CSC:n seuraavan sukupolven datanhallinnan ja laskennan ympäristö on valmis.

Mahti tarjoaa tutkijoille yhden Euroopan edistyneimmistä laskentaympäristöistä.

Mahdin kytkentäverkko edustaa uusinta teknologiaa ja se tuo dataa noodeille saakka 200 Gbps (Gigabittiä sekunnissa) nopeudella. Mahti on yksi ensimmäisistä näin nopealla kytkentäverkolla varustettu supertietokone maailmassa. Mahdin kytkentäverkon toimittaa Mellanox.
Mahdin prosessoreiksi on valittu AMD:n EPYC (Rome) uusin versio (7H12) 2.6 GHz kellotaajuudella, ja laskentaytimiä on yhteensä noin 180 000. Tallennustilaa Mahdissa on liki 9 Petatavua.

Uusi datanhallinnan ja laskennan ympäristö tehostaa esimerkiksi lääkeainesuunnittelua

Mahti on CSC:n ympäristön järeä supertietokone, jolla on mahdollista ratkaista erittäin raskaita laskentatehtäviä. Mahdin laskentatehoa voidaan käyttää esimerkiksi lääkeainesuunnitteluun ja laajoihin molekyylidynamiikkasimulaatioihin. Mahdin avulla voidaan mallintaa avaruussäätä ja ilmastonmuutosta. Mahdin tuoma laskentakapasiteetti nopeuttaa myös suomalaista COVID-19-tutkimusta. Mahti on Atoksen valmistama BullSequana XH2000 -järjestelmä.

Viime vuoden syksyllä käyttöönotettu Puhti on yleiskäyttöinen supertietokone, joka soveltuu laajasti kevyisiin ja keskiraskaisiin laskentatöihin. Puhti on Atos BullSequana X400 -järjestelmä.

Puhdin tekoälyosio Puhti-AI on GPU-kiihdytetty supertietokone ja se sopii parhaiten tekoälytutkimukseen ja tekoälysovelluksille. Koneoppimista sovelletaan monenlaisten ongelmien ratkaisemiseen ja sen käyttö on laajenemassa usealle tieteenalalle, kuten bio- ja ihmistieteisiin.

Koko CSC:n laskentaympäristöä palvelee yhteinen datanhallintajärjestelmä Allas. Allas perustuu CEPH-objektitallennustekniikkaan ja sen tallennuskapasiteetti on 12 Petatavua.

Lisätietoja

Tiedote 12.12.2018: Suomi ottaa jättiaskeleen tieteessä ja kehityksessä. Suomelle Pohjoismaiden tehokkain supertietokone ja mittava datanhallintajärjestelmä.

Supertietokoneiden Top500-lista, kesäkuu 2020

CSC:n datanhallinnan ja laskennan ympäristö
https://research.csc.fi/csc-s-servers
https://research.csc.fi/techspecs

Pekka Lehtovuori, johtaja, tutkimuksen laskentapalvelut, CSC
puhelin +358 50 381 9723
sähköposti pekka.lehtovuori@csc.fi

31.8.2020 korjattu listasijoitus 48:sta 47:ään.