CSC on mukana uudessa Suomen kvanttilippulaivassa

CSC on mukana uudessa Suomen kvanttilippulaivassa

Suomen Akatemia valitsi Suomen kvanttilippulaivan lippulaivaohjelmaansa. CSC osallistuu tähän lippulaivaan kumppanina ja lippulaivaa koordinoi Aalto-yliopisto.

CSC on vahvasti mukana rakentamassa kansallista ja kansainvälistä kvanttilaskennan ekosysteemiä, jossa kvanttitietokone ja supertietokone toimivat yhdessä.  

Kuva: Adobe Stock

– Suomen kvanttilippulaiva tarjoaa pitkäjänteisyyttä kvanttiteknologian saattamiseksi loppukäyttäjien hyötykäyttöön. Esimerkiksi kvanttilaskennan yhdistäminen perinteiseen suurteholaskentaan vaatii vielä paljon kehitystyötä, mutta se tulee aikanaan mullistamaan tapamme tehdä laskennallista tutkimusta. Suomi on jo nyt globaali edelläkävijä kvanttiteknologian saralla. Olemme innolla mukana hankkeessa, joka nostaa Suomen kvanttiosaamista entisestään, kertoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Vuonna 2022 CSC:n isännöimä LUMI-supertietokone ja VTT:n Helmi-kvanttitietokone yhdistettiin VTT:n, CSC:n ja Aalto-yliopiston yhteistyönä. Tämä oli ensimmäinen kerta Euroopassa, kun supertietokoneen ja yleiskäyttöisen kvanttitietokoneen muodostama kokonaisuus avattiin tutkijoiden käyttöön.

Suomen Akatemian rahoittamat lippulaivahankkeet ovat CSC:lle hyvin kiinnostavia, koska ne muodostavat huippututkimuksen ja TKI-toimijoiden tavoitteellisia ja vaikuttavia ekosysteemejä. Lippulaivat ovat myös kansainvälisesti hyvin verkottuneita. 

Suomen Akatemian lippulaivaohjelma tukee korkeatasoista tutkimusta ja siitä kumpuavaa laajaa taloudellista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Suomen kvanttilippulaivaan kuuluvat Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus, Jyväskylän yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Lippulaivaa johtaa professori Peter Liljeroth Aalto-yliopistosta.

Lisätietoja

Mikael Johansson, kvanttiteknologioiden päällikkö, CSC
sähköposti mikael.johansson at csc.fi

Suomen Akatemian tiedote: Suomen Akatemia valitsi neljä uutta lippulaivaa