CSC:n arkaluonteisen datan palveluperhe avataan tutkijoiden käyttöön

CSC:n arkaluonteisen datan palveluperhe avataan tutkijoiden käyttöön

CSC:n arkaluonteisen datan palvelukokonaisuus avataan korkeakoulututkijoiden ja tki-toimijoiden käyttöön. Palvelukokonaisuus on suunniteltu organisaatiorajat ylittävän yhteistyön tarpeisiin.

Uuden palvelukokonaisuuden tietoturva on arkaluonteisten aineistojen vaatimalla korkealla tasolla. Palvelu tukee yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) noudattamista ja arkaluonteiset aineistot pysyvät Suomen rajojen sisällä.

Kuva: Adobe Stock

Arkaluonteinen data voi tarkoittaa henkilötietoa sisältävää dataa, jonka voi liittää suoraan tiettyyn ihmiseen. Arkaluonteisia tietoja ovat esimerkiksi ihmisen terveystiedot, potilaskertomukset, genomitieto ja ihmisen etniseen alkuperään, vakaumukseen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät tiedot. Arkaluonteista dataa on myös immateriaalioikeuksien alainen tieto tai salaiseksi määrätty tieto. CSC:n arkaluonteisen datan palvelut soveltuvat kaikelle arkaluonteiselle datalle.

– CSC:n arkaluonteisen datan palveluperhe tekee tietoturvallisesta arkaluonteisen tutkimusdatan käsittelystä entistä helpompaa. Palvelu tarjoaa tutkimusprojekteille tehokkaan käsittely-ympäristön, johon kutsua yhteistyökumppaneita yli organisaatio- ja kansallisvaltiorajojen, ilman riskiä datan päätymisestä asiattomiin käsiin. Tärkein tavoitteemme näiden palveluiden kehittämisessä on ollut tukea tutkittavien oikeuksien toteutumista ja suomalaisen tutkimuksen korkeaa tutkimuseettistä laatua, sanoo kehityspäällikkö Ilkka Lappalainen CSC:stä.

Palvelun ensimmäiset osat, SD Connect (Sensitive Data Connect) ja SD Desktop, avattiin beta-versioina avoimeen testikäyttöön kesäkuussa 2021 ja nyt näistä palveluista julkistetaan täydet versiot (ns. release-versiot). SD Submit sekä SD Apply ovat olleet pilottikäytössä syksystä 2021 ja niistä julkaistaan avoimet betaversiot syksyyn mennessä. FEGA eli Federated European Genome-phenome Archive julkistetaan ennen syksyä.

  • SD Desktop on verkkoselaimen kautta käytettävä etätyöpöytä, joka mahdollistaa tietoturvallisen käyttöympäristön arkaluonteisille aineistoille
  • SD Connect on työkalu, jonka avulla data siirretään tietoturvalliseen käyttöympäristöön
  • SD Submit on tarkoitettu arkaluonteisten aineistojen julkaisuun
  • SD Apply on tarkoitettu aineistojen lisensointiin muille tutkijoille
  • FEGA (Federated European Genome-phenome Archive) on tarkoitettu biolääketieteellisten datan tallentamiseen ja jakamiseen. FEGA:n tuleva data on hyväksytty tutkimusta varten, mutta sitä ei ole tarkoitettu täysin julkiseen levitykseen.

SD-palveluiden kehityksessä on kiinnitetty erityisesti huomiota korkeakoulujen sekä tutkimusorganisaatioiden palautteeseen arkaluonteisten aineistojen käsittelyn tarpeista.

Jatkossa CSC pyrkii auditoimaan SD-palvelut tasolle, joka mahdollistaa esimerkiksi tutkimukseen tuotujen sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen Findatan luvittamien aineistojen, Tilastokeskuksen aineistojen sekä biopankkien genomi- ja kuvantamisen aineistojen tietoturvallisen käsittelyn.

Lisäksi uudet palvelut on suunniteltu yhteentoimiviksi pohjoismaisten ja eurooppalaisten palveluiden kanssa. Niiden kehitystä on rahoitettu erityisesti Nordic e-Infrastructure Collaboration (NeIC) -yhteenliittymän sekä biotieteiden ELIXIR-tutkimusinfrastruktuurin avulla. Opetus- ja kulttuuriministeriö mahdollistaa palveluiden tarjoamisen käyttäjille maksutta.

    

CSC järjestää 5.5. englanninkielisen webinaarin ja työpajan “CSC Sensitive Data Services for research.” Työpajassa tutustut SD Connect ja SD Desktop -palveluihin yksinkertaisten ja käytännönläheisten esimerkkien kautta. Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Lisätietoja:

CSC:n arkaluonteisen datan palveluiden www-sivut

Heidi Laine, datapalveluiden asiakasratkaisupäällikkö, CSC
heidi.laine at csc.fi, +358405139593

Ilkka Lappalainen, kehityspäällikkö, arkaluonteisen datan palvelut, CSC
ilkka.lappalainen at csc.fi, +358503818525