Funetin testissä verkkokapasiteetti kasvoi merkittävästi

Funetin testissä verkkokapasiteetti kasvoi merkittävästi

Joustavat ominaisuudet mahdollistavat 400 gigabitin tiedonsiirron nykyisessä tutkimusverkossa, yli 2844 kilometrin etäisyydellä.

Suomen korkeakoulujen, tutkimuksen ja opetuksen tietoverkkoa (Funet) ylläpitävä CSC – Tieteen tietotekniikan keskus on onnistunut kasvattamaan tiedonsiirtoa nykyisessä kansallisessa verkossaan jopa 600 Gbit/s:n nopeuteen ADVA FSP 3000 TeraFlex -teknologian avulla.

Kokeilut mahdollistavat Suomen supertietokoneiden erittäin nopean käytön ja voivat siten merkittävästi vahvistaa Euroopan tutkimus- ja koulutusyhteisöä. Testien pohjalta osoitettiin mahdollisuus siirtää 3x400GbE palveluita 1200 Gbit/s yhdistetyn kanavan yli.

Kokeilu osoitti myös, että teknologian avulla minkä tahansa optisen verkon spektritehokkuutta voidaan maksimoida. Funet-kokeiluissa hyödynnettiin teknologian erittäin joustavaa modulaatiota ja mukautuvia siirtonopeusominaisuuksia ja saavutettiin näin myös korkeampi kaistanleveystehokkuus 400 Gbit/s:n ja 100 Gbit/s:n sekä alempien nopeuksien palveluissa, mikä voi vähentää käyttökustannuksia merkittävästi.

– Testien tavoitteena oli tutkia, miten tekniikka suoriutuu pitkien etäisyyksien päähän tapahtuvasta tiedonsiirrosta. Tulokset ylittivät odotukset selvästi. Ensimmäistä kertaa tarvittiin oikeasti joustavaa kaistanleveyttä tarjoavaa optista siirtojärjestelmää, joka teki mahdolliseksi linjanopeuden ja modulaation valinnan ilman rajoitteita. Koska TeraFlexillä on edellisiin sukupolviin verrattuna parempi suorituskyky ja sen linjanopeutta ja modulaatiota voidaan joustavasti säätää, voimme optimoida kaistan käyttöä ja minimoida palvelujen tarjoamisesta aiheutuvia kustannuksia, kertoo Jani Myyry CSC:ltä.

–  Funet-verkko tarjoaa korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille yhteydet Suomessa ja Pohjoismaissa. Alun perin tavoitteena olivat 100 Gbit/s- ja 200 Gbit/s-liikennenopeudet, mutta nyt on jo nähtävissä tarpeita yhä suuremmille nopeuksille jopa useamman terabitin kapasiteettiin asti.

– ADVA:n TeraFlex ja meidän ADVA-pohjainen avoin optinen siirtojärjestelmä mahdollistavat verkon tehokkaan skaalaamisen 400 Gbit/s:iin ja sitäkin suurempiin nopeuksiin. Testit osoittavat, että tekniikka lisää merkittävästi 100 GbE ja 400 GbE -tiedonsiirron joustavuutta ja tehokkuutta pitkillä etäisyyksillä.

Funet-testit korostavat, että järjestelmä lisää huomattavasti nykyisten maanpäällisten pitkien etäisyyksien verkkojen kapasiteettia. Vähän tehoa kuluttava 1RU-liitäntäteknologia mahdollistaa jopa 1200 Gbit/s:n superkanavat 3x400 Gbit/s-palveluille ja 3,6 Tbit/s:n kokonaiskapasiteetin.

Verkon telemetrian, ohjelmallisesti säädettävän vaihtuvan QAM-modulaation ja mukautuvan siirtonopeuden avulla ratkaisu varmistaa parhaan mahdollisen spektritehokkuuden verkon kaikissa kohdissa. Näin operaattorit voivat hyödyntää aiemmin käyttämättömiä optisia taajuuksia, jotta infrastruktuuri voidaan valjastaa siirtämään paljon enemmän tietoa. Testissä tiedonsiirto onnistui 600 Gbit/s:n nopeudella 278 kilometriin saakka ja 400 Gbit/s:n nopeudella 2 844 kilometrin päähän. Tämän ohella nopeuden asteittaisella säätämisellä 300 Gbit/s saatiin toimimaan 4 681 kilometrin etäisyydelle.

– Testit osoittavat, että kaikki optiset polut voidaan nyt optimoida toimimaan minkä tahansa etäisyyden mukaisesti. Ne osoittavat tutkimus- ja koulutusalalle, että on olemassa uusi tapa tukea kasvavaa datakysyntää pitkän matkan verkkojen kohdalla. Erittäin joustavan modulaation ansiosta kompakti ja avoin FSP 3000 TeraFlex on keino maksimiarvon saavuttamiseen missä tahansa verkossa ", kommentoi Henning Hinderthür, VP, product line management, ADVA:lta.

– Yhdessä CSC:n kanssa olemme osoittaneet, miten käytössä oleva koherentteihin kanaviin perustuva infrastruktuuri voi siirtää tietoa ennennäkemättömällä nopeudella. Ratkaisumme parantaa suorituskykyä ja porttien tehokkuutta, tuo siten huomattavia kustannussäästöjä, lisää merkittävästi nykyisten 100 Gbit/s Ethernet -yhteyksien tehokkuutta ja tarjoaa samalla mahdollisuuden vastata 400 Gbit/s:n tai enemmän nopeutta edellyttävien, paljon dataa vaativien sovelluksien vaatimuksiin.

 

Funet (Finnish University and Research Network) on Suomen korkeakoulujen, tutkimuksen ja opetuksen tietoverkko. Funetissa on noin 80 tutkimusorganisaatiota ja noin 370 000 käyttäjää. Funet-tietoverkon kautta yliopistot, ammattikorkeakoulut ja julkiset tutkimuslaitokset saavat ruuhkattomat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet toisiinsa, kansainvälisiin tutkimusverkkoihin, kuten esimerkiksi pohjoismaiseen NORDUnetiin- ja eurooppalaiseen GÉANTiin sekä kaupalliseen Internetiin.

ADVA on innovaatiopohjainen yritys, jossa keskitymme auttamaan asiakkaitamme menestymään. Teknologiamme ovat yhteisen digitaalisen tulevaisuuden rakennuspalikoita ja tehostavat verkkoja kaikkialla maailmassa. Kehitämme jatkuvasti mullistavaa teknologiaa ja ohjelmistoja, jotka edustavat alan huippua ja luovat myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Nämä avoimet yhteysratkaisut antavat asiakkaillemme mahdollisuuden tarjota pilvi- ja mobiilipalveluita, jotka ovat tärkeitä nykyajan yhteiskunnalle ja uudenlaisen huomisen rakentamiselle. Yhdessä rakennamme aidosti verkottunutta ja kestävää tulevaisuutta. Lisätietoja tarjoamistamme mahdollisuuksista saat osoitteesta www.adva.com

CSC on suomalainen tietotekniikan osaamiskeskus, joka tuottaa kansainvälisesti korkeatasoisia ICT-asiantuntijapalveluita tutkimukselle, koulutukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille, niin että ne voivat menestyä ja tuottaa etua koko yhteiskunnalle. www.csc.fi