Kasvava Avointen oppimateriaalien kirjasto

Kuva: opensourceway, "Brigham Young University faculty survey seeks to advance open education through academic libraries", lisensoitu CC BY-SA 2.0

Kasvava Avointen oppimateriaalien kirjasto

Erilaiset digitaaliset opetusvälineet ja -materiaalit ovat olleet opetuksen ja oppimisen arkea jo pitkään. Viimeistään vuoden 2020 maaliskuu osoitti, miten tärkeässä osassa esimerkiksi digitaaliset oppimateriaalit opetuksessa ovat. Näiden rooli ei tule myöskään pienenemään tulevaisuudessa.

Avointen oppimateriaalien kirjastossa (aoe.fi) on alle 1,5 vuotta palvelun julkaisun jälkeen yli 1 400 avointa oppimateriaalia kaikilta oppialoilta ja koulutusasteilta. Oman oppimiseen tai opetukseen inspiraation etsimistä varten kannattaa varata kerran viikossa hetki Avointen oppimateriaalien kirjaston uutuuksien selaamiseen sillä uusia oppimateriaaleja tulee keskimäärin päivittäin, mutta usein usean materiaalin sykäyksenä. Jokaiselle löytyy jotakin ja oppimateriaalit ovat helposti löydettävissä ja käytettävissä paikasta tai ajasta riippumatta. Materiaalit tarjoavat työkaluja myös jatkuvaan oppimiseen ja ammatilliseen kehittymiseen.

Nostoja sinullekin relevanteista avoimista oppimateriaaleista jatkuvan oppimisen arjessa:

Avoimet oppimateriaalit oppimisen kantapaikoissa

Aoe.fi on monelle opettajalle olennainen apuväline opetuksessa. Aoe.fi onkin avointen oppimateriaalien julkaisun vakikumppani, mutta palvelu ei kuitenkaan oleta, että kaikki oppimateriaalien tarvitsijat löytäisivät osoitteeseen aoe.fi. Tällä hetkellä aoe.fi-osoitetta käyttää arviolta yli 4000 käyttäjää joka kuukausi. Nämä käyttäjät lataavat kymmeniä tuhansia näkymiä ja suorittavat yli 16 000 hakua joka kuukausi aoe.fi-osoitteessa. Avointen oppimateriaalien kirjaston yksi tavoitteista on lisätä avointen oppimateriaalien käyttöä – tämän toteuttamiseen tärkeää on erityisesti se, että itse oppimateriaalit on saatavilla siellä ja silloin kun oppimisen tai oman opetuksen tueksi materiaalia kaivataan.

Palvelun kautta oppimateriaalit siirtyvät automaattisesti kirjastojen, museoiden ja arkistojen yhteiseen Finna-palveluun. Avoimet oppimateriaalit on saatavilla Finna.fi-näkymästä, mutta tämän lisäksi Finnaa käyttävät organisaatiot voivat ottaa avoimet oppimateriaalit aineistolähteenä omiin näkymiinsä. Näin on tehnyt jo esimerkiksi Diakonia-ammattikorkeakoulun, Oulun yliopiston sekä Leppävirran kirjasto. Avoimia oppimateriaaleja löytyy jo ainakin 12 eri kirjastosta tai kirjastoyhteenliittymän kokoelmista.

Kirjastot eivät ole ainoa luontainen paikka oppimateriaaleille – myös oppimisalustat ovat sitä. Tänä vuonna teemme Finnan kanssa yhteistyötä oppimisalustojen kanssa, jotta avoimet oppimateriaalit ja muut opetukseen soveltuvat avoimet aineistot löytäisivät sijansa luontevasti oppimisalustoista. Finnan rajapinta on avoin ja sen voi ottaa käyttöön myös omatoimisesti näiden ohjeiden avulla.

Oppimateriaalien tekijöiden yhteisö kasvaa

Avointen oppimateriaalien kirjaston käyttöönotto on helppoa. Materiaaleja voi kuka tahansa käyttää kirjautumatta ja materiaalien tallennus onnistuu yksinkertaisesti kirjautumalla palveluun Haka-, MPASSid- tai Suomi.fi-tunnuksilla. Kaikilla suomalaisilla on siis mahdollisuus jakaa omaa asiantuntijuuttaan.

Palvelusta löytyykin jo noin 700 eri tekijän materiaaleja. Nämä tekijät toimivat lähes 300 eri organisaatiossa tai yksikössä. Myös malleja avointen oppimateriaalien tekemiseen on monia; kirjastosta löytyy esimerkiksi yhteisessä hankkeessa toteutettuja, omaa opetusta varten tehtyjä, yhdistyksen kanssa yhteistyössä tehtyjä, oppilaitoksen kustantamia ja opinnäytteenä toteutettuja oppimateriaaleja. Miltä sinun organisaatiosi avoimet oppimateriaalit näyttävät? Kirjoita hakuun organisaatiosi nimi tai kurkkaa koostettu esimerkki vaikkapa Helsingin yliopistossa tehdyistä materiaaleista, joita Helsingin yliopiston kirjasto esittelee. Avointen oppimateriaalien kirjaston käyttöä omassa organisaatiossa voi edistää tiedottamalla kirjastosta ja suosittelemalla kirjastoa oppimateriaalien julkaisupaikaksi. Tulostettavia esitteitä ja tiedotusmateriaaleja on myös ladattavissa oman käyttöön. Voit kannustaa käyttöä myös ottamalla avoimet oppimateriaalit organisaatiosi kirjasto tai oppimisalustanäkymiin.

Avointen oppimateriaalien kirjasto tuo yhteen eri oppialojen opettajia ja toimijoita. Kirjaston kautta voi löytää oman alan ihmisiä ympäri Suomen, luoda uusia kontakteja ja kenties luoda jotain kokonaan uutta oppimateriaalien saralla.

Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi) pähkinänkuoressa:

Kaikille koulutusasteille suunnattu avointen oppimateriaalien julkaisualusta ja digitaalinen kirjasto, joka vie oppimateriaalit oppimisen ääreen.
Käyttäjille ilmainen aarreaitta oppimiseen ja opetukseen suunnatuille materiaaleille niin oppijoille, opettajille kuin oppimisen tukihenkilöille.
Avointen oppimateriaalien kirjaston tuottaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja se on CSC:n toteuttama.

 

Lisää tästä aiheesta » Siirry sisältöihin ja uutisiin »

Anna Lindfors & Olli Lehto