Kuusi väärää väittämää CSC:n akateemisesta pilvestä

Kuusi väärää väittämää CSC:n akateemisesta pilvestä

Usein törmää erilaisiin olettamuksiin koskien CSC:n akteemista pilveä. Ohessa on kuusi tällaista tyypillistä väittämää, joihin nyt vastaa CSC:n vanhempi järjestelmäasiantuntija Kalle Happonen.

1.CSC:ltä ostetut pilvipalvelut ovat kalliimpia kuin kansainvälisten jättien tarjoamat pilvipalvelut

Kansainvälisillä pilvijäteillä on kieltämättä omat etunsa. Monet modernit palvelut tarvitsevat maailmanlaajuista datakeskusverkostoa, ja jotkut palvelut hyötyvät myös jättien tarjoamista lisäpalveluista. Pienuudella on kuitenkin etunsa. CSC:n hinnat ovat hyvin kilpailukykyisiä. Puhumattakaan siitä, että tutkimukseen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkijat saavat käyttää niitä maksutta!
 

2. CSC:n tarjoamat palvelut soveltuvat vain tieteelliseen laskentaan

CSC:n pilvitarjonta vastaa useimpiin haasteisiin. Pouta-pilvipalvelut soveltuvat laskentaan, mutta Poudissakin löytyy monenlaista erityyppistä resurssia. Lähtökohtana on tarjota tutkijoille yleisiä IT-resursseja kaikkeen, mihin oma läppäri ei riitä, on se sitten webservereiden pyörittämistä, tutkimusdatan jakoa tai sovelluskehitystä.

Annettavaa CSC:n pilvistä löytyy myös muille kuin tutkijoille. Kokonaisia ATK-luokkia on viety onnistuneesti cPoutaan, vähentäen tarvetta kampuksen paikallisille tietokoneille. Monet sisäiset IT-palvelumme sekä muidenkin toimijoiden palvelut pyörivät Pouta- ja VMware-alustojen päällä.
 

3. Pilven kautta ei voi tehdä raskasta rinnakkaislaskentaa

Tämä on osittain totta. Vaativimpia laskennallisia tutkimusongelmia varten suosittelemme superklusteri Taitoa ja supertietokone Sisua.

Pouta sopii hyvin laskentaan, johon Taitoa tai Sisua ei voi käyttää. Joissain tapauksissa käyttäjä tarvitsee sovelluksia, joita ei ole saatavissa Taidolle, jotain muuta käyttöjärjestelmää, järjestelmänvalvojan oikeuksia tai esimerkiksi oikeuksia avata sovellus muiden tutkijoiden käyttöön internetin yli; tähän Pouta on erinomainen. Yksittäiset laskentapalvelimet Poudassa ovat niin isoja, että rinnakkaislaskentaa pystyy toteuttamaan myös suhteellisen suurien ongelmien kohdalla.


4. Pouta-pilvipalveluiden ottaminen käyttöön vaatii usein pitkän ja raskaan paperisodan

Tässä väittämässä on jonkin verran historian kaikua. Varhaiset Pouta-käyttäjät joutuivat valitettavasti kahlaamaan syvemmän byrokratian läpi. Nykyään prosessia on virtaviivaistettu, vaikka parannettavaa löytyy aina. Tutkijat pääsevät yleensä Pouta-käyttäjiksi muutamassa tunnissa CSC:n asiakasportaalia käyttämällä.
 

5. CSC:n tarjoamat pilvipalvelut ovat verrattain uusia ja tuntemattomia yleisölle

Akateemisia pilvipalveluita on tarjottu CSC:llä kokeilumielessä vuodesta 2010. Tuotantopalveluna nämä käynnistyivät vuonna 2013. CSC oli yksi ensimmäisistä eurooppalaisista akateemisista pilvitarjoajista. Jo sadat tutkimusryhmät ovat käyttäneet Pouta-palveluita, ja määrä kasvaa koko ajan.
 

6. Pilvipalveluiden käyttö on turvatonta enkä voi hallita omaa dataani asiakassuhteen päätyttyä

Pilvipalveluiden käyttöönotto vaatii aina harkintaa ja tervettä järkeä. Palveluiden yleisimmät tietoturvahaasteet tulevat tosin tietoturvanormeista ja niiden tulkitsemisesta. Pilvipalvelun käyttö itsessään ei ole turvattomampaa kuin saman palvelun ajaminen omilla palvelimilla. Helppokäyttöisyys voi toisaalta parantaa palvelun tietoturvaa, esimerkiksi palomuurin helpon hallittavuuden ja helpomman kahdentamisen kautta.

Datan omistajuus pysyy aina asiakkaalla. Asiakassuhteen päättyessä asiakas siirtää tai poistaa tietonsa eikä CSC enää säilytä dataa. CSC ei myöskää veloita datansiirrosta, joten me emme keinotekoisesti rajoita asiakkaan kykyä hallita dataansa. Sensitiivisen datan käsittelyyn tarjolla on myös korotetun tietoturvan ePouta-palvelu.


Kysymyksiin vastasi CSC:n vanhempi järjestelmäasiantuntija Kalle Happonen.

KUVA: THINKSTOCK

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Lisätietoa:

 

Julkaistu alunperin 18.05.2018.

Lisää tästä aiheesta » Siirry sisältöihin ja uutisiin »

CSC