Tutkimustietovaranto tarjoaa kokonaiskuvan tutkimusrahoituksesta

Tutkimustietovaranto tarjoaa kokonaiskuvan tutkimusrahoituksesta

Tutkimusrahoitus on kuluvana syksynä näkynyt tiedotusvälineissä. On kirjoitettu vähenevästä julkisesta rahoituksesta, kerrottu yksityisten säätiöiden tuesta tieteelle ja nostettu esiin kilpaillun tutkimusrahoituksen merkitystä. Kuinka tutkimusta sitten rahoitetaan? Tutustutaanpa tarkemmin.

Suomen Akatemia rahoitti 970:ää hanketta vuonna 2017.
Sata suurinta säätiötä vastaa noin neljästä viidesosasta yksityisestä rahoituksesta.
Entäpä Business Finlandin rahoittama tutkimus? Tai Euroopan Unionista virtaava rahoitus?

Tietojen hakeminen nostaa epätoivon aaltoja. Tieto on sirpaleina rahoittajien ja yliopistojen omilla sivuilla eri muodoissa. Kokonaiskuvan hahmottaminen syö aikaa ja hermoja.

Tutkimustietovaranto ratkaisee ongelman. Vuoden 2018 loppuun mennessä rahoituspäätökset kokoava osa, hanketietovaranto, on valmiina kerryttämään tietoa kotimaisesta kilpaillusta tutkimusrahoituksesta. Rahoitustiedon yhdistyessä muuhun tutkimustietoon syntyy suomalaisesta tutkimuksesta tyhjentävä kuva. Varannosta tieto rahoituksesta virtaa yhdenmukaisena korkeakouluihin ja tutkimuslaitoksiin. Ensimmäisenä sinne saadaan tiedot julkisesta rahoituksesta ja vähitellen mukaan tulee myös yksityinen säätiörahoitus.

Lopulta tietovarannon research.fi-portaali palvelee jokaista tiedonjanoista. Kilpailtu rahoitus ilmestyy näytölle parilla hiirenklikkauksella ja tieteen rahoittajat pääsevät ansaitusti näkyville.

Rahoittajien kanssa kokonaisuutta hiotaan marraskuun lopun seminaarissa.

 

Julkaistu alunperin 25.10.2018.

Lisää tästä aiheesta » Siirry sisältöihin ja uutisiin »

Walter Rydman

The writer coordinates co-operation between the Finnish research administrations and seeks common ground on research information management.

etunimi.sukunimi@csc.fi