Supertietokone Mahti avataan tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön – Suomen uusi datanhallinnan ja laskennan ympäristö on valmis

Supertietokone Mahti avataan tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön – Suomen uusi datanhallinnan ja laskennan ympäristö on valmis

CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen uusi supertietokone Mahti avataan suomalaisten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkijoiden käyttöön. Mahdin avaamisen jälkeen Suomen kansallinen seuraavan sukupolven datanhallinnan ja laskennan ympäristö on valmis.

Supertietokone Mahti. Kuva: CSC

– Oma riittävän tehokas kansallinen ympäristö tukee suomalaista tutkimusta tarjoamalla tutkijoille kilpailukykyiset edellytykset ratkoa tutkimusalojensa kiperimpiäkin haasteita ensimmäisten joukossa. Näin se osaltaan myös helpottaa tutkijoiden pääsyä entistä kunnianhimoisempiin kansainvälisiin tutkimusyhteistyöhankkeisiin. Covid19-pandemia osoittaa hyvin oman tutkimusinfrastruktuurin tärkeyden. Voimme reagoida nopeasti ja osoittaa resursseja tutkimukselle, kun kriittinen tarve ilmenee, sanoo CSC:n tutkimuksen laskentapalveluiden johtaja Pekka Lehtovuori.

Mahti on järeä nestejäähdytteinen supertietokone, joka kykenee ratkaisemaan erittäin raskaita laskentatehtäviä. Mahti soveltuu esimerkiksi lääkeainesuunnitteluun, laajoihin molekyylidynamiikkasimulaatioihin tai avaruussään ja ilmastonmuutoksen mallintamiseen.

– Nykyaikainen lääkeainesuunnittelu vaatii mittavia laskentaresursseja. Supertietokoneilla voidaan analysoida lääkeainekandidaatin vaikutusta elimistön proteiinien toimintaan, mutta myös samaisen lääkeaineen aiheuttamia sivuvaikutuksia. Myös personoitu lääketiede on erittäin riippuvainen CSC:n tarjoamasta laskentaympäristöstä, kertoo lääkeainesuunnittelun professori Antti Poso Itä-Suomen yliopistosta ja saksalaisesta Tübingenin yliopistosta.

– Mahti on osaltaan mahdollistamassa myös lääkeaineiden uusiokäyttöä, joka mahdollistaa nopeamman reagoinnin myös COVID-19 pandemioiden kaltaisissa tilanteissa, Poso jatkaa.

CSC:n datanhallinnan ja laskennan palvelut avautuvat myös korkeakoulujen opetuskäyttöön.

– Uuden datanhallinnan ja laskennan ympäristön myötä yhä useammat pääsevät hyödyntämään nykyaikaisia tutkimuslaitteita. CSC:n ympäristö on myös käytettävissä korkeakoulujen opetuskäyttöön ja tutkimuslaitosten akateemiseen tutkimukseen. Laajentunut käyttäjäkunta osaltaan varmistaa, että saamme investoinnista kaiken hyödyn ja osaaminen karttuu CSC:n lisäksi myös käyttäjäorganisaatioissa, kertoo johtaja Erja Heikkinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Mahti on pohjoismaiden nopein supertietokone

Supertietokone Mahti on Atos BullSequana XH2000 -järjestelmä, jonka noodeissa on kaksi 64-ytimistä AMD EPYC (Rome) -prosessoria. Tämä prosessori on EPYC-perheen uusin versio (7H12). Laskentaytimiä on yhteensä noin 180 000. Tallennustilaa Mahdissa on liki 9 Petatavua.

Mahdin kytkentäverkko edustaa uusinta teknologiaa ja sen nopeus noodeille saakka on 200 Gbps (Gigabittiä sekunnissa). Mahti on yksi maailman ensimmäisistä näin nopealla kytkentäverkolla varustetuista supertietokoneista.

Mahti sijoittui kesäkuun 2020 supertietokoneiden Top500-listalla sijalle 47 5,39 Petaflopsin maksimitehollaan. Mahdin teoreettinen huipputeho on 7,5 Petafopsia. Yksi Pflop/s tarkoittaa tuhatta biljoonaa (1015) liukulukulaskutoimitusta sekunnissa. Mahti on pohjoismaiden nopein supertietokone ja eurooppalaisittain verrattuna Mahti on sijalla 17.

Supertietokoneiden Green500-listalla Mahti on sijalla 44. Green500:ssa listataan maailman energiatehokkaimmat supertietokoneet. Mahtia nopeampia ja energiatehokkaampia koneita on maailmassa vain 14.

– Olen todella ylpeä tästä saavutuksesta, koska yhteistyö CSC:n projektitiimin kanssa on ollut täydellistä. Tämä on loistava esimerkki eurooppalaisesta yhteistyöstä. Asetimme yhdessä tavoitteen tarjota huipputason suurteholaskentateknologiaa suomalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijoille ja saavutimme sen, kertoo Janne Ahonen, Atos Country Manager Finland & the Baltics.

CSC:n uusi laskentaympäristö

Mahdin käyttöönoton myötä CSC:n uusi datanhallinnan ja laskennan ympäristö on valmis. Ympäristö koostuu Mahdista, Puhdista ja Altaasta.

Mahti on CSC:n ympäristön järeä supertietokone, jolla on mahdollista ratkaista erittäin raskaita laskentatehtäviä.  Viime vuoden syksyllä käyttöönotettu Puhti on yleiskäyttöinen supertietokone, joka soveltuu laajasti kevyisiin ja keskiraskaisiin laskentatöihin. Puhti on Atos BullSequana X400 -järjestelmä.

Puhdin tekoälyosio Puhti-AI on GPU-kiihdytetty supertietokone ja se on tarkoitettu erityisesti tekoälytutkimukseen ja tekoälysovelluksille.

Koko CSC:n laskentaympäristöä palvelee yhteinen datanhallintajärjestelmä Allas. Allas perustuu CEPH-objektitallennustekniikkaan ja sen tallennuskapasiteetti on 12 Petatavua.

Lisätietoja

Pekka Lehtovuori, laskentapalveluiden johtaja, CSC
+358503819723
pekka.lehtovuori@csc.fi

Quyen Cao, Atos Nordics Marketing and Communications
+358 465890385

quyen.cao@atos.net

 

Kuvia supertietokoneista medialle

CSC:n laskentaympäristön yleisesittely ja tarkemmat tekniset tiedot

Video uudesta kansallisesta datanhallinnan ja laskennan ympäristöstämme (ns. DL2021-ympäristö)

CSC

CSC on suomalainen tietotekniikan osaamiskeskus, joka tuottaa kansainvälisesti korkeatasoisia ICT-asiantuntijapalveluita tutkimukselle, koulutukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille, niin että ne voivat menestyä ja tuottaa etua koko yhteiskunnalle.

Atos yrityksenä

Atos on digitaalisen muutoksen maailmanlaajuinen johtaja, jolla on 110 000 työntekijää 73 maassa ja sen liikevaihto on 12 miljardia euroa. Euroopassa Atos on johtava tekijä Cloud, Cybersecurity ja High performance Computing tekniikoissa. Atos tarjoaa päästä päähän hallinnoituja Hybrid could, Big Data, Business application ja Digital Workplace ratkaisuja. Atos on maailmanlaajuinen tietotekniikkakumppani Olympia- ja Paralympiakisoille ja toimii nimien Atos, Atos|Syntel ja Unify alla. Atos on SE (Societas Europaea), joka on listattu CAC40 Pariisin osakeindeksissä.<

Atoksen tarkoituksena on auttaa suunnittelemaan tietoalueen tulevaisuutta. Sen asiantuntemus ja palvelut tukevat tiedon, koulutuksen ja tutkimuksen kehittämistä monikulttuurisessa lähestymistavassa ja edistävät tieteellisen ja teknologisen huippuosaamisen kehittämistä. Koko maailman alueella Atos antaa asiakkailleen, työntekijöilleen ja koko yhteiskunnan jäsenille mahdollisuuden elää, työskennellä ja kehittyä kestävästi, turvallisessa tietoalueessa.