Uutisia

null Suurteholaskennan hyödyntämisen ja kvanttitietokoneiden käyttöönoton erityisrahoitushaku avautuu elokuussa

Suurteholaskennan hyödyntämisen ja kvanttitietokoneiden käyttöönoton erityisrahoitushaku avautuu elokuussa

Suomen Akatemia avaa EuroHPC:n (European High-Performance Computing), kvanttitietokoneiden käyttöönoton ja suurteholaskennan hyödyntämisen erityisrahoituksen elokuussa 2021. Haku alkaa 11.8. ja päättyy 6.10.2021.

Tavoitteena on tukea monipuolisen tulevaisuuden laskentaekosysteemin kehittymistä sekä siihen liittyvän osaamisen laajentamista myös uusille aloille.  Rahoituksella tuetaan EuroHPC:n, suurteholaskentaan tai kvanttitietokoneiden käyttöönottoon liittyvää korkeatasoista tutkimusta sekä suurteholaskennan hyödyntämistä eri tutkimusaloilla.

Rahoituksen hakijana voivat olla monitieteiset tutkimusryhmät ja tutkimusryhmien konsortiot. Kokonaisrahoitus on kuusi miljoona euroa kolmelle vuodelle alkaen vuoden 2022 alusta. Hankkeilla edistetään tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta, tutkimuksen laatua sekä tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta. Osaamisen kehittäminen on haun keskeinen läpileikkaava teema.

Hakuun toivotaan rahoitushakemuksia eri tutkimusaloilta. Tätä kautta pyritään tukemaan monipuolisen tulevaisuuden laskentaekosysteemin kehittymistä. Akatemia kannustaa eri alojen tutkijoita pohtimaan, mitä suurteholaskennan uudet mahdollisuudet voisivat olla ja mitä osaamista näillä aloilla pitäisi kehittää.

Katso myös:

Matti Nelimarkka: Miten datanhallintaa ja laskentaa käytetään yhteiskuntatieteissä? 
Kimmo Kartasalo: LUMI provides new opportunities for artificial intelligence research

Yhteystiedot ja hakuilmoitus löytyvät Suomen Akatemian verkkosivuilta.