Artikkelit

 

Kvasi — kvanttilaskennan simulaattori CSC:lle

CSC:n palveluvalikoimaan on tulossa kvanttilaskentasimulaattori, jolla voi simuloida jopa 30-kubittisella kvanttitietokoneella ajettavia algoritmeja. Kvanttisimulaattori antaa suomalaiselle tiede- ja tutkimusyhteisölle mahdollisuuden valmistautua tulevaan kvanttilaskennan kauteen.

Lue lisää »

Supertietokoneet apuna SARS-CoV-2 lääkeaineiden etsinnässä

Tutkijat etsivät uuden koronaviruksen piikkiproteiinin pinnalta alueita, joihin lääkeaine voisi sitoutua ja samalla estää viruksen tarttuminen ihmisen solujen pinnalla olevaan ACE2-proteiiniin. CSC:n COVID-19-pandemian vastaiseen tutkimukseen varaama laskentakapasiteetti on nopeuttanut tutkimuksen etenemistä merkittävästi.

Lue lisää »

CSC tarjosi resursseja – Biohackatonissa kehitettiin uusia työkaluja COVID-19-analyysiin

Yli 20 erilaista projektia ja yli 500 tutkijaa, ohjelmistokehittäjää ja lääketieteen asiantuntijaa tapasivat virtuaalisesti 5.-11. huhtikuuta tavoitteenaan parantaa COVID-19-datan saatavuutta, protokollia, analyysejä ja tarjota pilvi- ja laskentaresursseja vaativien data-analyysien suorittamiseksi.

Lue lisää »

LUMI tuo uusia mahdollisuuksia tekoälytutkimukseen

Tekoälymenetelmien vaatimukset tuntee hyvin tutkija Kimmo Kartasalo Tampereen yliopistosta. Kartasalo näkee LUMI-supertietokoneen ja sen valtavan laskentakapasiteetin myötä avautuvan lukuisia erilaisia mahdollisuuksia esimerkiksi tekoälyä hyödyntävän tutkimuksen parissa.

Lue lisää »

Uusia työkaluja korkean energian ja heikkojen sidoksien kvanttikemiaan

Fuusioreaktorin rakenteiden säteilyvaurioiden hallinta on merkittävä haaste fuusioreaktoreiden suunnittelussa ja kehittelyssä. Fuusioreaktioiden tuottamien korkeaenergisten hiukkasten aiheuttamien säteilyvaurioiden laskennallinen mallintaminen vaatii tarkkaa tietoa potentiaalienergiakäyrän vahvasti hylkivästä osasta.

Lue lisää »

Luunmurtumien hoitoon saadaan pian optimoituja hoitoratkaisuja

Matemaattinen mallintaminen on ollut insinöörien arkipäivää jo vuosikymmeniä, mutta kliinisessä lääketieteessä se on vielä varsin uutta. Suomalainen ohjelmistoyritys Disior Oy kehittää laskentaohjelmistoa luunmurtumien hoidon työkaluksi. Päämääränä on tuoda teollisuudesta ja tutkimuksesta tuttu matemaattinen mallintaminen lääkärien työkaluksi.

Lue lisää »

HPC-Europa3 – matkusta, opi, laske ja tee yhteistyötä

HPC-Europa3-ohjelmassa rahoitetaan suurteholaskentaa tarvitsevien kansainvälisiä tutkimusvierailuja. Ohjelma on tähän mennessä ollut suuri menestys – tyytyväisiä vierailijoita on yli 200.

Lue lisää »

Uusi menetelmä nopeuttaa kvanttimuistin lukemista

Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkijat ovat onnistuneet lukemaan nopeammin kubittien eli kvanttibittien sisältämää tietoa hyödyntämällä kahta mikroaaltopulssia yhden sijasta. Tutkijaryhmä sai kubitin tilat selville paljon nopeammin kuin vain yhtä pulssia käytettäessä.

Lue lisää »

Miten Suomesta tehdään digitalisaation suunnannäyttäjä

CSC haluaa antaa oman evästyksensä seuraavan hallitusohjelman valmisteluun.

Lue lisää »

Digihumanisti etsii uutta tietoa

Apulaisprofessori Mikko Tolonen haluaa löytää uutta tietoa historiasta laskennallisilla menetelmillä ja uskoo, että avoimen datan avulla tieteen kehitys kiihtyy.

Lue lisää »

CSC tukee ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaa

Ammattikorkeakoulujen avoin TKIi-toiminta, oppiminen ja innovaatioekosysteemi -hanke on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusta vuosille 2018–2020 saaneista korkeakoulujen kärkihankkeista. Yhteistyössä järjestetyssä työpajassa pohdittiin, kuinka CSC:n palvelut voisivat nyt ja tulevaisuudessa tukea ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Lue lisää »

Korkeakoulutuksen IT-ammattilaiset koolla EDUCAUSE-konferenssissa

Digitaalinen murros ja kehittyvä teknologia tuovat korkeakouluille entistä enemmän mahdollisuuksia muuttua ja kehittyä. Tulevaisuuden koulutukselta halutaan avoimuutta ja yhteisöllisyyttä. Vuotuinen EDUCAUSE-konferenssi järjestettiin 30.10.–2.11. Yhdysvalloissa Denverissä. Tapahtuma toi yhteen yli 8000 korkeakoulutuksen IT-ammattilaista sekä palveluntarjoajaa ympäri maailman vaihtamaan tietoa ajankohtaisista teemoista kuten digitaalisesta murroksesta ja jatkuvasta oppimisesta.

Lue lisää »

Kirjastovalikoiman kätkevä selainlaajennos ja joukkoistamalla kerätyt tietokiteet näyttävät, mitä avoimella tieteellä saadaan aikaan

55 osallistujaa, 15 tiimiä ja muutama vuorokausia aikaa keksiä, miten edistää avointa tiedettä teknisten ratkaisujen tai konseptoinnin keinoin.

Lue lisää »

CSC:n hallitusohjelmatavoitteet: tehdään Suomesta modernin oppimisen edelläkävijä

CSC:n hallitusohjelmatavoitteista käsitellään tällä viikolla jatkuvaa oppimista.

Lue lisää »

CSC:n hallitusohjelmatavoitteet: Suomi tekoälyn edelläkävijäksi

CSC:n hallitusohjelmatavoitteista käsitellään tällä viikolla datastrategiaa ja tekoälyä.

Lue lisää »

CSC:n hallitusohjelmatavoitteet: investointeja TKI-toimintaan ja tutkimusympäristöihin

CSC:n hallitusohjelmatavoitteiden neljästä kärkiteemasta esitellään tällä viikolla ensimmäistä teemaa: tutkimusympäristöjä.

Lue lisää »

Kvanttifyysikot onnistuivat energian häviöiden ja siirtymien hallinnassa

Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämä kvanttipiirijäähdytin mahdollistaa energian häviöiden hallinnan kvanttilaitteissa. Tätä tarvitaan tulevaisuuden kvanttitietokoneiden rakentamisessa.

Lue lisää »

Avoimet oppimateriaalit, oppijan joustavaa opintopolkua tukeva näppärä tunnistusratkaisu sekä sähköinen arviointi opetuksessa herättivät kiinnostusta

CSC osallistui Hämeenlinnassa Aulangolla järjestettyyn ITK2019-tapahtumaan. Tapahtumassa puhuttivat opintojen joustavuutta ja jatkuvaa oppimista tukevat palvelut.

Lue lisää »

Tieteen ja koulutuksen kunnianpalautus

Tieteellisen tiedon merkitys, avoin tiede ja jatkuva oppiminen nousivat esille Avoimuudella Euroopan johtotähdeksi -vaalipaneelissa. Panelistit olivat yksimielisiä siitä, että seuraavalla vaalikaudella tarvitaan tieteen ja koulutuksen kunnianpalautus ja rahoitukseen miljardi euroa lisää.

Lue lisää »