Artikkelit

Sisältö, joissa tagi Viewpoints.

 

Sisältö, joissa tagi Viewpoints.

Käännösten avulla kohti kielen ymmärtämistä

MultiMT, yksi CSC:n Puhti-supertietokoneen pilottiprojekteista, hyödyntää syväoppimista löytääkseen merkityksiä, jotka eivät ole sidoksissa mihinkään yksittäiseen kieleen.

Lue lisää »

LUMI-loppukäyttäjäwebinaarin jälkimainingit

CSC järjesti LUMI-supertietokoneen tuleville käyttäjille webinaarin. Pääpuhujien esitysten lisäksi loppukäyttäjät pääsivät esittämään kysymyksiä supertietokoneesta.

Lue lisää »

Kvasi — kvanttilaskennan simulaattori CSC:lle

CSC:n palveluvalikoimaan on tulossa kvanttilaskentasimulaattori, jolla voi simuloida jopa 30-kubittisella kvanttitietokoneella ajettavia algoritmeja. Kvanttisimulaattori antaa suomalaiselle tiede- ja tutkimusyhteisölle mahdollisuuden valmistautua tulevaan kvanttilaskennan kauteen.

Lue lisää »

Supertietokoneet apuna SARS-CoV-2 lääkeaineiden etsinnässä

Tutkijat etsivät uuden koronaviruksen piikkiproteiinin pinnalta alueita, joihin lääkeaine voisi sitoutua ja samalla estää viruksen tarttuminen ihmisen solujen pinnalla olevaan ACE2-proteiiniin. CSC:n COVID-19-pandemian vastaiseen tutkimukseen varaama laskentakapasiteetti on nopeuttanut tutkimuksen etenemistä merkittävästi.

Lue lisää »

CSC tarjosi resursseja – Biohackatonissa kehitettiin uusia työkaluja COVID-19-analyysiin

Yli 20 erilaista projektia ja yli 500 tutkijaa, ohjelmistokehittäjää ja lääketieteen asiantuntijaa tapasivat virtuaalisesti 5.-11. huhtikuuta tavoitteenaan parantaa COVID-19-datan saatavuutta, protokollia, analyysejä ja tarjota pilvi- ja laskentaresursseja vaativien data-analyysien suorittamiseksi.

Lue lisää »

LUMI tuo uusia mahdollisuuksia tekoälytutkimukseen

Tekoälymenetelmien vaatimukset tuntee hyvin tutkija Kimmo Kartasalo Tampereen yliopistosta. Kartasalo näkee LUMI-supertietokoneen ja sen valtavan laskentakapasiteetin myötä avautuvan lukuisia erilaisia mahdollisuuksia esimerkiksi tekoälyä hyödyntävän tutkimuksen parissa.

Lue lisää »

Uusia työkaluja korkean energian ja heikkojen sidoksien kvanttikemiaan

Fuusioreaktorin rakenteiden säteilyvaurioiden hallinta on merkittävä haaste fuusioreaktoreiden suunnittelussa ja kehittelyssä. Fuusioreaktioiden tuottamien korkeaenergisten hiukkasten aiheuttamien säteilyvaurioiden laskennallinen mallintaminen vaatii tarkkaa tietoa potentiaalienergiakäyrän vahvasti hylkivästä osasta.

Lue lisää »

HPC-Europa3 – matkusta, opi, laske ja tee yhteistyötä

HPC-Europa3-ohjelmassa rahoitetaan suurteholaskentaa tarvitsevien kansainvälisiä tutkimusvierailuja. Ohjelma on tähän mennessä ollut suuri menestys – tyytyväisiä vierailijoita on yli 200.

Lue lisää »

Uusi menetelmä nopeuttaa kvanttimuistin lukemista

Aalto-yliopiston ja VTT:n tutkijat ovat onnistuneet lukemaan nopeammin kubittien eli kvanttibittien sisältämää tietoa hyödyntämällä kahta mikroaaltopulssia yhden sijasta. Tutkijaryhmä sai kubitin tilat selville paljon nopeammin kuin vain yhtä pulssia käytettäessä.

Lue lisää »

Digihumanisti etsii uutta tietoa

Apulaisprofessori Mikko Tolonen haluaa löytää uutta tietoa historiasta laskennallisilla menetelmillä ja uskoo, että avoimen datan avulla tieteen kehitys kiihtyy.

Lue lisää »

CSC:n hallitusohjelmatavoitteet: investointeja TKI-toimintaan ja tutkimusympäristöihin

CSC:n hallitusohjelmatavoitteiden neljästä kärkiteemasta esitellään tällä viikolla ensimmäistä teemaa: tutkimusympäristöjä.

Lue lisää »

Kvanttifyysikot onnistuivat energian häviöiden ja siirtymien hallinnassa

Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämä kvanttipiirijäähdytin mahdollistaa energian häviöiden hallinnan kvanttilaitteissa. Tätä tarvitaan tulevaisuuden kvanttitietokoneiden rakentamisessa.

Lue lisää »

Yhteistyö raivaa tietä huippututkimukselle

Yhteistyö raivaa tietä huippututkimukselle Eurooppalainen suurteholaskennan yhteistyö on kriittinen menestystekijä Suomelle. Se lisää kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Lue lisää »

HPC-Europa-tutkimusvierailut johtivat tiiviiseen pitkäaikaiseen yhteistyöhön

Frederick Gent osallistui HPC-Europa Transnational Access -ohjelmaan ja vieraili Suomessa kolme kertaa vuosina 2010-2011. Nämä vierailut johtivat läheiseen yhteistyöhön, tieteelliseen läpimurtoon ja uuteen kotimaahan. Nykyään Gent työskentelee tutkijatohtorina Aalto-yliopistossa.

Lue lisää »

Kiistelty hiilimateriaalin kasvumekanismi ratkesi atomitason simulaatioiden avulla

Tiedeyhteisö on jo pitkään kiistellyt siitä, minkä fysikaalisten prosessien kautta muodostuvat paljon timantinkaltaisia hiiliatomeja sisältävät tiheät amorfiset hiilipinnoitteet. Materiaalien erinomaisten mekaanisten ominaisuuksien takia ne kiinnostavat niin tutkijoita kuin teollisuutta. Amorfisen hiilipinnoitteen atomitason kasvumekanismin tutkiminen on kuitenkin kokeellisesti mahdotonta, ja useista laskennallisista tutkimuksista huolimatta ei yksiselitteistä mekanismia ole viimeisen 30 vuoden aikana löydetty.

Lue lisää »

Jään kiehtova dynamiikka

Helsingin yliopiston Yongmei Gong tutkii, kuinka Etelämantereen mannerjäätikkö muuttuu seuraavien 100–200 vuoden aikana ilmastonmuutoksen vaikutuksesta ja mikä on laukaissut arktisella lakijäätiköllä jään ajoittaisia nopeita virtaustapahtumia aiheuttavat mekanismit.

Lue lisää »

HPC-Europa3 mahdollistaa yhteistyön paikan päällä

Talvella 2018 kaksi jatko-opiskelijaa, Armin Iravani Itävallasta ja Juris Vencels Latviasta, saivat HPCE3-apurahansa ja suuntasivat kohti Suomea ja CSC:tä. He eivät tulleet CSC:lle niinkään laskentaresurssien vuoksi vaan syventääkseen yhteistyötään CSC:läisen yhteistyökumppaninsa kanssa.

Lue lisää »

EuroHPC tuo nostetta Suomelle ja suomalaiselle tutkimukselle kasvattaen samalla lisää osaajia tieteen ja yritysinnovaatioiden pariin

Haastateltavina EuroHPC:n mahdollisuuksista Suomelle Euroopan komission varapuheenjohtaja ja EU:n työllisyydestä, kasvusta, investoinneista sekä kilpailukyvystä vastaava komissaari Jyrki Katainen, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä sekä CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Lue lisää »

Kuusi väärää väittämää CSC:n akateemisesta pilvestä

Usein törmää erilaisiin olettamuksiin koskien CSC:n akteemista pilveä. Ohessa on kuusi tällaista tyypillistä väittämää, joihin nyt vastaa CSC:n vanhempi järjestelmäasiantuntija Kalle Happonen.

Lue lisää »

LUMI tulee vuoden päästä

LUMI-järjestelmän toiminnan käynnistyessä vuoden 2021 alussa se on yksi maailman tehokkaimpia tutkimuskäytössä olevia supertietokoneita. LUMIn suunnittelufilosofiana oli luoda alusta, joka mahdollistaa keinoälyn menetelmien, erityisesti syväoppimisen, perinteisten laajan skaalan simulaatioiden sekä suurten datamassojen analytiikan yhdistymisen saman haasteen ratkaisemisessa.

Lue lisää »