Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo
Pyrimme aktiivisesti edistämään työntekijöidemme yhdenvertaisuutta. Tavoitteenamme on edistää tasa-arvoa työelämässä ja ennaltaehkäistä sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää.
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy haluaa edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja monimuotoisuutta työyhteisössään. CSC ei hyväksy minkäänlaista syrjintää työyhteisössään ja tätä tukeakseen on laatinut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman voimassa olevaan lainsäädäntöön nojaten.
CSC:n yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaan on kirjattu tavoitteet yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi sekä sovittu niiden toteuttamisesta, vastuutahoista, resursseista, tiedottamisesta ja seurannasta.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma on voimassa ajalla 1.3.2024–29.2.2026. Henkilöstöhallinto tarkistaa sisällön ajantasaisuuden ja arvioi kehittämistoimenpiteiden tarpeen alkuvuodesta 2026. Suunnitelmaa käsitellään CSC-vuoropuhelussa, johon osallistuvat henkilöstöä edustavat työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies, sekä henkilöstön hallintoedustaja. Päivityksen tueksi toteutetaan henkilöstölle kysely yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon kehittämisalueiden tunnistamiseksi ja kehittämistoimenpiteiden suunnittelun tueksi osana CSC:n henkilöstökyselyä tai erillisenä kyselynä.
CSC:n sitoutuminen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon
edistämiseen
CSC:n henkilöstöhallinto on valmistellut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman, ja CSC:n johto on sitoutunut omalta osaltaan sen toteuttamiseen. CSC:n arvot: Yhdessä välitämme ja osaamme – vastuullisesti.
Tunnistamme monimuotoisuuden toimintamme vahvuudeksi, jota haluamme edistää. Emme vain pidättäydy toimimasta väärin, vaan pyrimme kaikessa toiminnassamme määrätietoisesti edistämään laadukasta, korkean eettisen vaatimustason toimintaa, johon kuuluu olennaisesti myös yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen. Tämän tavoitteen toteutuminen on paitsi johdon myös jokaisen yksittäisen CSC:läisen vastuulla.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysely
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysely toteutettiin CSC:n henkilöstölle 26.1.–2.2.2024 välisenä aikana.
Kyselyn tarkoituksena oli selvittää, millaisia yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä CSC:llä on, miten yhdenvertaisuus toteutuu henkilöstön keskuudessa ja mitkä ovat keskeiset kehittämiskohdat.
Kyselyn tuloksista ja mahdollisista kehittämistoimenpiteistä keskusteltiin henkilöstön hallintoedustajan, luottamusmiehen sekä työsuojeluvaltuutettujen kanssa. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman tavoitteita ja toimenpiteitä on päivitetty kyselyn antamien tulosten ja yhteisen keskustelun pohjalta.
Kyselyyn vastasi yhteensä 153 CSC:n työntekijää, mikä oli noin 23 % koko henkilöstöstä. Kyselyssä pyydettiin valitsemaan annetuista teemoista 3 tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvää teemaa, joissa CSC:llä on eniten kehitettävää. Annettujen vastausten mukaan eniten kehitettävää nähtiin olevan naisten ja miesten välisessä tasa-arvossa (38 %) sekä alkuperään, kansalaisuuteen ja kieleen liittyvässä yhdenvertaisuudessa (38 %). Toiseksi eniten kehitettävää nähtiin olevan erilaisissa työsuhteissa olevien yhdenvertaisuudessa (30 %) sekä jaetulla kolmannella sijalla perhesuhteisiin ja yksityiselämään liittyvässä yhdenvertaisuudessa (28 %) ja eri ikäisten työntekijöiden yhdenvertaisuudessa (28 %).
Kyselyssä saatiin valtava määrä kehittämisehdotuksia eri teemoista. Tähän suunnitelmaan on nostettu edellä mainittuihin viiteen teemaan liittyviä kehittämistavoitteita ja -toimenpiteitä. Kyselyssä saatu palaute huomioidaan myös muussa kehittämistyössä.
Tavoitteet ja toimenpiteet
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman voimassa olon aikana toteutettaviksi suunnitellut toimenpiteet.
Naisten ja miesten välinen tasa-arvo
Rekrytointi
- Työpaikkakohtainen tavoite: Avoimiin tehtäviin hakeutuvia käsitellään tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti.
- Toimenpiteet:
- Rekrytointikriteereinä ovat vain ja ainoastaan henkilön osaaminen ja kokemus sekä sopivuus kyseiseen tehtävään.
- Esihenkilöiden ohjeistukseen rekrytointien läpiviennissä ja valintapäätöksissä panostetaan.
- Työnantajana rohkaistaan hakuilmoituksissa erilaisia hakijoita hakemaan työpaikkaa.
- Hakuilmoituksissa kiinnitetään huomiota siihen, että hakuilmoitukset ovat hengeltään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa tukevia. Hakuilmoitukset eivät esimerkiksi saa pitää sisällään sellaisia elementtejä, jotka viestivät tietyn sukupuolen edustajan olevan muita toivotumpi hakija.
Työryhmien nimeäminen ja erilaisissa työ- ja johtoryhmissä toimivien henkilöiden roolit
- Työpaikkakohtainen tavoite: Työryhmiä nimettäessä ja erilaisissa työ- ja johtoryhmissä toimivien henkilöiden rooleja ja vastuita ryhmän jäseninä sovittaessa huomioidaan monimuotoisuus voimavarana sekä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutuminen parhaalla mahdollisella tavalla.
- Toimenpiteet:
- CSC:lle luodaan ohjeistus yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon huomioimisesta erilaisia työryhmiä nimettäessä ja erilaisissa työ-ja johtoryhmissä toimivien henkilöiden rooleista ryhmän jäseninä sovittaessa.
Alkuperään, kansalaisuuteen ja kieleen liittyvä yhdenvertaisuus
Kieleen liittyvä yhdenvertaisuus
- Työpaikkakohtainen tavoite: Huomioidaan kielipolitiikkamme mukaisesti suomen- ja muunkielinen henkilöstö parhaalla mahdollisella tavalla, edistetään yhdenvertaisuutta, tarjotaan kielikoulutusta englannin ja suomen kielissä ja vahvistetaan kielestä riippumatonta mahdollisuutta osallisuuteen.
- Toimenpiteet:
- Tarjotaan henkilöstölle kielikoulutusta.
- Seurataan sitä, että henkilöstölle tarjottavat materiaalit ja tilaisuudet noudattavat kielipolitiikkaamme.
- Määritellään mittarit kielipolitiikan toteutumiselle.
Erilaisissa työsuhteissa olevien yhdenvertaisuus
- Työpaikkakohtainen tavoite: Erilaisissa työsuhteissa työskentelevät huomioidaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa tukevalla tavalla.
- Toimenpiteet:
- Selkiytetään ohjeistusta erilaisiin työsuhteisiin liittyen esimerkiksi siitä, milloin on mahdollista osallistua työnantajan tarjoamiin tilaisuuksiin ja koulutuksiin, esimerkiksi ryhmän/yksikön virkistyspäiviin tai hyödyntää työnantajan tarjoamia etuja ja palveluita.
Palkitsemisen ja suorituksen johtamisen mallien kehittäminen/uudistaminen
- Työpaikkakohtainen tavoite: Aloitamme valmistelu- ja kehitystyön palkitsemisen ja suorituksen johtamisen mallien uudistamisessa.
- Toimenpiteet:
- Uudistetaan tavoite- ja kehityskeskustelukokonaisuus, luodaan palkkausjärjestelmä, edistämme palkka-avoimuutta, yhtenäistämme nimike- ja tehtävänkuvakäytäntömme.
- Kehittämistyössä huomioidaan nimikkeiden osalta myös ikään viittaavien nimikkeiden ja tittelien osien karsiminen (esim. juniori/seniori).
Perhesuhteisiin ja yksityiselämään liittyvä yhdenvertaisuus
- Työpaikkakohtainen tavoite: Edistää eri perhetilanteissa elävien yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa joustavilla työjärjestelyillä, kuten hyödyntämällä monipaikkaista työtä, liukuvia työaikoja ja työaikajoustoa (TAJ).
- Toimenpiteet:
- Täsmennetään esihenkilöiden ohjeistusta lomasuunnittelussa.
- Tarkistetaan ohjeet intranetissä joustavista työjärjestelyistä, henkilökohtaisista palkattomista vapaista, etätyöstä sekä siitä, miten näissä tilanteissa käytännössä toimitaan.
Eri-ikäisten työntekijöiden yhdenvertaisuus
- Työpaikkakohtainen tavoite: Huomioidaan ikäjohtaminen yhtenä henkilöstöjohtamisen osa-alueena.
- Toimenpiteet:
- Ikäjohtaminen ja sen tuomat mahdollisuudet huomioidaan teemana tulevissa johtamisen- ja esihenkilötyön kehittämisen toimenpiteissä.
- Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma (pdf)(allekirjoitettu).