Palaute Euroopan komission eurooppalaista digitaalista identiteettiä koskevasta asetusehdotuksesta
CSC kannattaa ajatusta eurooppalaisen digitaalisen identiteetin luomisesta, sillä tämä helpottaisi huomattavasti rajat ylittävää palveluiden käyttöä ja liikkuvuutta. Erityisesti koulutus- ja tutkimusalan kannalta on tärkeää, että jäsenmaat voivat tarvittaessa myöntää digitaalisen identiteetin paitsi kansalaisilleen ja maassa pysyvästi oleskeleville, myös muualla asuville henkilöille, jotka opiskelevat, tekevät tutkimusta tai muuten toimivat etäyhteyksien välitykselle kyseisessä maassa.
Erillisistä attribuuteista koostuva digitaalinen identiteetti mahdollistaa sen, että käyttäjä voi valita, mitä tietoja jakaa kenenkin kanssa. Tämä on tervetullutta, sillä se vahvistaa käyttäjän omien identiteettitietojen hallintaa MyData- ja datasuvereniteettiperiaatteiden mukaisesti. Samalla käyttäjiä pitää tukea, jotta he pystyvät tekemään harkittuja päätöksiä tietojensa jakamisesta.
Eurooppalaisen digitaalisen identiteetin luominen edellyttää merkittäviä lainsäädännöllisiä ja teknisiä muutoksia jäsenmaiden tasolla, mikä puolestaan edellyttää muutosjohtajuutta, resursseja ja aikaa. Digitaalista identiteettiä koskevan sääntelyn suhdetta olemassa olevaan sääntelyyn (esim. GDPR) ja tunnistautumisratkaisuihin on vielä selkeytettävä. Lisäksi on varmistettava eri jäsenmaiden sekä julkisten ja yksityisten toimijoiden luomien ratkaisujen välinen yhteentoimivuus.
Yhteentoimivuuden kannalta olennaisessa asemassa on jäsenmaiden yhteinen välineistö, jolla määritellään eurooppalaisen viitekehyksen tekninen rakenne, standardit ja ohjeet. Välineistön valmisteluun on otettava mukaan kaikki olennaiset osapuolet ja sille on annettava riittävästi aikaa. Välineistöä tulee arvioida uuden asetuksen tulevan uudelleentarkastelun yhteydessä ja tarpeen mukaan sisällyttää uudistettuun asetukseen tehden siitä oikeudellisesti sitovaa.