Suomen start-upeilla on poikkeuksellinen kilpailuetu – ”Tästä kannattaisi puhua suureen ääneen”, sanoo Candour Oy:n Harri Koskimäki
Kasvojentunnistusmenetelmää kehittävä Candour Oy on ottanut jättiloikkia kohti kansainvälistymistä, koska se on päässyt käyttämään supertietokonetta. Business Finlandin rahoitustuella aloittelevakaan yritys ei joudu kaivamaan kuvetta liian syvältä.
Start-up-yrityksille nopeus on elinehto. Oululainen Candour Oy sai kehitystyöhönsä vauhtia suurteholaskennalla. Aluksi yritys pääsi Business Finlandin tuella käyttämään CSC:llä kansallisia supertietokoneita Puhtia ja Mahtia ja viimein myös Euroopan tehokkainta supertietokonetta, LUMIa. Vuoden 2023 aikana yritys onkin ottanut suuria loikkia eteenpäin.
Yrityksen päätuote on kasvojen tunnistukseen perustuva tunnistautumismenetelmä, jota kehitetään koneoppimisen avulla.
– Olemme ehtineet ajaa jo liki 100 iteraatiokierrosta supertietokoneella. Mallien tarkkuudessa on tehty kymmenien prosenttien parannuksia, Candourin operatiivinen johtaja Harri Koskimäki sanoo.
Tämä tarkoittaa, että kasvojen tunnistus onnistuu merkittävästi aiempaa paremmin ja virheitä on vähemmän. Mitä tarkempi teknologia on, sen turvallisempaa mutta myös helpompaa sitä on käyttää.
– Time-to-market on lyhentynyt merkittävästi, Koskimäki kertoo.
Supertietokoneen avulla tehtyjen superloikkien turvin Candour Oy suunnittelee kansainvälistymistä ja etsii paraikaa asiakkaita ulkomailta.
– Tulokset ovat lupaavia. Olemme kyenneet nopeuttamaan kehitystyötä, ja nyt mallien kyvykkyys ja kypsyys ovat hyvin korkealla tasolla. Kansainvälisille markkinoille lähteminen ei ole enää mallin kyvykkyydestä kiinni.
Tunnistuksen pitää olla nopeaa ja helppoa, mutta luotettavaa
Candour Oy hyödyntää teknologiaa, jota on kehitetty Oulun yliopistossa jo kolmen vuosikymmenen ajan. Juuri nyt on kuitenkin yrityksen todellinen momentum, koska mobiililaitteet ja -maksaminen ovat viime vuosina edistyneet harppauksin. Tätä nykyä liki jokaisessa älypuhelimessa on sirunlukija, jota myös Candourin sovellus käyttää varmistaessaan tunnistautumisessa käytettävän passin aitoutta.
Candourin tunnistautuminen tapahtuu tavallisella älypuhelimella. Käyttäjä ottaa kuvan passistaan, lukee kännykällään passin sirun ja sen jälkeen ottaa kuvan itsestään. Candourin teknologia vertaa kuvanäytettä passin kuvaan.
Candour tasapainottelee siis nopeuden ja luotettavuuden välillä. Ennen kaikkea sovellusta tulee olla miellyttävä käyttää, eli tunnistautumisen pitää olla kyllin helppoa ja nopeaa. Harva nykyajan ihminen jaksaisi ottaa lukuisia selfieitä tai videoita virhettä herjaavalle sovellukselle. Mutta kun kyse on henkilön tunnistautumisesta, virheitä ei saa sattua. Candour on onnistunut löytämään hyvän tasapainon helppoon ja silti varmaan tunnistautumiseen.
Lottovoitto start-up-yrityksille
Kolmevuotiaalla yrityksellä on asiakkainaan muun muassa 16 suomalaista korkeakoulua. Näiden oppilaitosten tuhansien ulkomaalaisten opiskelijoiden henkilöllisyys varmistetaan Candourin mobiilisovelluksella. Kuitenkin nuoren yrityksen tulovirta on pieni, ja siksi ulkopuolista rahoitusta tarvitaan kehitystyöhön.
– Se on kenkkua, jos pienen yrityksen työpanoksesta iso osa kuluu erilaisten rahoitusten metsästämiseen. Jää vähemmän aikaa oikealle tekemiselle, Koskimäki sanoo.
Siksi onkin varsinainen lottovoitto, että Candourin kotimaa on Suomi.
Koskimäen mukaan pienelläkin start-upilla on Business Finlandin tuella ja CSC:n infrastuktuurilla mahdollisuus päästä sellaisiin suurteholaskennan resursseihin käsiksi, joista ei muuten välttämättä osaisi edes unelmoida.
– Minun mielestäni tukimalli on äärimmäisen hyvä ja väitän, että se tunnetaan yrityksissä turhan huonosti. Itsekkäästi ajatellen voisi sanoa, että hyvä niin, mutta oikeasti tästä kannattaisi puhua suureen ääneen, Koskimäki sanoo.
Business Finlandin laskentatukea voivat hakea kansainvälisille markkinoille pyrkivät suomalaiset yritykset, jotka voidaan luokitella PK-yrityksiksi, ja jotka hakevat Business Finlandin tutkimus- ja tuotekehitysrahoitusta tai joilla on jo käynnissä Business Finlandin rahoittama tuotekehitysprojekti, jonka tuloksia voitaisiin merkittävästi parantaa maksuttomien suurteholaskentaresurssien avulla. Laskentatuen arvo voi vaihdella 20 000 – 100 000 €:oon ja siitä keskustellaan aina projektikohtaisesti.
– Laskentatuki täydentää tuotekehitysrahoitustamme ja parantaa merkittävästi yritysten edellytyksiä kansainvälisesti kilpailukykyisten, erityisesti tekoälyyn pohjautuvien, tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen, kertoo Ecosystem Lead Outi Keski-Äijö Business Finlandista.
Candourin kehityshanke lähestyy loppuaan, mutta tekoälyn kehitys ja rikollisten toiminta kehittyy jatkuvasti. Candourikaan ei voi eikä aio jäädä polkemaan paikoillaan. Kehitystyö jatkuu.
– Se on varma, että supertietokoneiden apua tarvitsemme myös tulevaisuudessa, Koskimäki sanoo.
Yhteistyö on ollut hedelmällistä myös CSC:n näkökulmasta.
– CSC:lle on ollut tärkeää ymmärtää startup-hankkeiden T&K-käyttötarpeet ja tältä osin Candourin hanke on antanut meille arvokasta kokemusta jatkoa ajatellen, sanoo kumppanuuspäällikkö Dan Still CSC:ltä.
Lisätietoa LUMI-supertietokoneen yrityskäytöstä:
Dan Still
Dan Still vastaa teollisten kumppanuuksien ja verkostojen rakentamisesta, teollisen HPC käytön tehostamiseksi.