EuroHPC-supertietokoneiden isäntälaitokset yhdessä uuteen projektiin suurteholaskennan käyttäjien tukemiseksi
EuroHPC-yhteisyritys on viime vuosina ponnistellut sen eteen, että eurooppalaiset supertietokoneet saataisiin uusiin historiallisesti merkittäviin ulottuvuuksiin. Sillä on nyt uusia koneita, jotka pystyvät kilpailemaan vastaavien muualla maailmassa olevien koneiden kanssa. EuroHPC:llä on nyt kolme esi-eksa-luokan, viisi peta-luokan ja kaksi tulossa olevaa eksa-luokan supertietokonetta. Näiden supertietokoneiden nykyiset ja tulevat isäntälaitokset ovat liittyneet yhteen tarjotakseen tukipalveluja valituille käyttäjille. Tämän työn tulos on 16 kumppanin EPICURE-hanke (High level Specialised Application Support Service in High Performance Computing), jota johtaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.
Tähän asti tarjottu tuki on keskittynyt pääasiassa neuvontaan ja käyttöön liittyvien asioiden ratkaisemiseen. ”Tällä hetkellä suurin osa käyttäjille annettavasta avusta on lyhytaikaista tukea, joka liittyy suurteholaskennan perusasioihin”, sanoo hankkeen koordinaattori ja kehityspäällikkö Emmanuel Ory CSC:ltä. ”EPICURE on valmis auttamaan käyttäjiä edistyneellä teknisellä tasolla. Tällä hetkellä kaikissa Euroopan eri supertietokoneissa on käytössä eri arkkitehtuurit, joten käyttäjien on voitava siirtyä järjestelmästä toiseen helposti ja saumattomasti”, jatkaa Ory.
Hanke tarjoaa useita palveluja, kuten koodien käyttöönottoa ja skaalaamista, suorituskykyanalyysejä ja vertailuanalyysejä sekä koodien refaktorointia ja optimointia. Tätä varten hankkeessa hyödynnetään kaikkien suurteholaskennan toimintojen ja tuen kumppaneiden kokemusta ja tietämystä. Käytännössä se tapahtuu kouluttamalla ja järjestämällä hackathoneja, jotka liittyvät tiedon jakamiseen siirtoon, optimointiin, rinnakkaistamiseeen ja grafiikkasuorittimien ohjelmointiin. EPICURE-hanke toimii myös tiiviissä yhteistyössä eri osaamiskeskusten ja huippuosaamiskeskusten kanssa.
CSC — Tieteen tietotekniikan keskus (Suomi) on konsortion koordinaattori. Konsortioon kuuluu 16 kumppania 14 eri maasta: Barcelona Supercomputing Centre – Centro Nacional de Supercomputacion (Espanja), Cineca Consorzio Unteruniversitario (Italia), VSB – Technical University of Ostrava (Tšekki), Institut Informacijskih Znanosti (Slovenia), Luxprovide SA (Luxemburg), INESC TEC — Instituto de Engenharia de Sistemas e Computadores, Tecnologia e Ciência (Portugali), Sofia Tech Park JSC (Bulgaria), Universiteit Antwerpen (Belgia), Kungliga Tekniska Hoegskolan (Ruotsi), Akademia Gorniczo-Hutnicza IM. Stanislawa Staszica W Krakowie (Puola), Danmarks Tekniske Universitet (Tanska), Forschungszentrum Julich Gmbh (Saksa), Grand Equipement National de Calcul Intensif (Ranska). EPICURE-hankkeeseen osallistuvat sidosyhteisöinä myös Institut Jozef Stefan (Slovenia) ja Centre Informatique National de L’Enseignement Superieur (Ranska).
Lisätietoja:
EPICURE-projekti
pmo-epicure at postit.csc.fi
EPICURE hanke on Euroopan suurteholaskennan yhteisyrityksen (EuroHPC-yhteisyritys) rahoittama tutkimus- ja innovointihanke.