
LUMI-tekoälytehdas tarjoaa samasta paikasta laskentatehon, datan ja osaamisen
LUMI-tekoälytehdas on yksi Euroopan unionin ensimmäisistä tekoälytehtaista. Se yhdistää saumattomasti maailmanluokan laskentatehon, korkealaatuisen datan ja huippuluokan osaamiskeskuksen saman katon alle.
Huippuluokan osaamiskeskus
LUMI-tekoälytehdas tarjoaa yrityksille sekä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkijoille mahdollisimman helpon väylän ottaa laajasti käyttöön huippuluokan tekoälytyökalut ja tietoaineistot, mahdollistaen ainutlaatuisen datan hyödyntämisen täysin uudenlaisten tekoälymallien rakentamiseksi ja huippututkimuksen tekemiseksi.
Tekoälytehdas tarjoaa kattavan palveluvalikoiman, johon kuuluvat tekoälyyn optimoidut suurteholaskentaresurssit, data, koulutus ja tekninen tuki. LUMI-tekoälytehdas toimii yritysten, tutkimusryhmien ja julkisten toimijoiden yhteisenä TKI-toiminnan alustana ja kiihdyttäjänä. Palvelut ovat maksuttomia tutkijoille, startupeille ja pk-yrityksille. Suuryrityksille palvelut tarjotaan maksullisina.
Uusi supertietokone, LUMI-AI
LUMI-tekoälytehdas hyödyntää alkuvaiheessa LUMI-supertietokonetta, joka sijaitsee CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa. Nykyinen LUMI-supertietokone korvataan vaiheittain uuden sukupolven EuroHPC-supertietokoneella, LUMI-AI:lla. Uuden supertietokoneen laskentateho muodostuu pääosin uuden sukupolven GPU-prosessoreista, jotka soveltuvat hyvin tekoälykehitykseen. LUMI-AI supertietokone sijoitetaan Kajaaniin CSC:n datakeskukseen, missä nykyinenkin LUMI-supertietokone sijaitsee.
Kuten nykyinen LUMI-järjestelmä, myös tuleva järjestelmä tulee käyttämään uusiutuvaa energiaa ja sen hukkalämpö hyödynnetään Kajaanin kaukolämpöverkossa. Tämä tekee LUMI-tekoälytehtaasta yhden maailman energiatehokkaimmista ja ympäristöystävällisimmistä tekoälyyn optimoiduista supertietokoneista.
LUMI-IQ kvanttilaskentaan
LUMI-AI-laskentaympäristöä täydennetään kokeellisella kvanttilaskenta-alustalla, LUMI-IQ:lla. Tämä kvanttitietokone on suunniteltu kvanttilaskentaa ja tekoälyä yhdistävien työkuormien ajoon. Tämä erityislaatuinen alusta avaa täysin uusia mahdollisuuksia tutkimuksen tekoon.
LUMI-AI ja LUMI-IQ muodostavat maailman edistyneimmän julkisen kvanttikiihdytetyn suurteholaskentaa ja tekoälyä hyödyntävän tutkimusinfrastruktuurin.
Datasetit palveluna
Uudenlaisten tietoaineistojen käyttöönotto on yksi LUMI-tekoälytehtaan keskeinen tavoite. Datasetit palveluna (Datasets-as-a-Service) edistävät aineistojen saatavuutta.
Tekoälytehtaan datapalvelut
- yhteydet data-avaruuksiin ja muihin infrastruktuureihin
- tietoaineistojen yhteensovittaminen (data wrangling)
- puhekielisen suomen ja suomenruotsin lahjoitapuhetta.fi-data
- patologian kuvantamisdata Big picture -projektista
- Paituli-paikkatietodata
- OpenWebSearch.eu-projektin tuottaman avoimen eurooppalaisen verkkoindeksidata
LUMI-tekoälyhubi tehostaa yhteistyötä
Tekoälytehtaan palvelut realisoituvat LUMI-tekoälyhubissa, joka on räätälöity erilaisten käyttäjien tarpeisiin ja tavoitteisiin. Hubin tilat tulevat sijaitsemaan Espoon Otaniemessä Aalto-yliopiston tiloissa ELLIS-instituutin vieressä. Hubissa edistetään yhteistyötä ja innovointia startupien, pk-yritysten, tiedeyhteisöjen ja opiskelijoiden kesken.
Euroopan laajuisen yhteistyön laajentamiseksi LUMI-tekoälytehtaan konsortiomaihin perustetaan tekoälyhubien verkosto. Näiden fyysisten tilojen lisäksi LUMI-tekoälyhubi tarjoaa virtuaalisen työtilan, joka mahdollistaa saumattoman yhteistyön yli rajojen.
Tekoälytehtaat Euroopan kehitystä edistämässä
Tekoälytaitojen kehittäminen on kriittistä koko Euroopan talouskasvun, yhteiskunnan hyvinvoinnin ja teknologisen suvereniteetin vuoksi.
Noin 50 yritystä Suomesta on jo tähän mennessä käyttänyt LUMI-supertietokoneen laskentatahoa, ja monet näistä ovat hyödyntäneet tekoälyä tuotekehitystyössään. Esimerkiksi suomalaislähtöinen AMD Silo AI -yhtiö kehitti ensimmäiset laajat kielimallinsa LUMI-supertietokonetta hyödyntäen. Kielimallit luovat perustan seuraavan sukupolven tekoälysovelluksille.
Euroopan kilpailukyvylle on keskeistä kiihdyttää eurooppalaisten kielimallien kehittämistä, jotta Euroopassa on vaikutusvaltaa ja osaamista koko prosessin osalta: kuinka data on valittu, minkälaisia sosiaalisia normeja vastaan mallit on opetettu ja kuka kielimallien kehittämistä hallinnoi.
LUMI-tekoälytehtaan konsortio
EuroHPC-yhteisyritys on tehnyt investointipäätökset seuraavan sukupolven EuroHPC-supertietokoneista ja tekoälytehtaista.Yksi valituista on LUMI-tekoälytehtaan konsortio, johon kuuluvat Suomen lisäksi Norja, Puola, Tanska, Tšekki ja Viro. Konsortiota johtaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.
Mikä on tekoälytehdas?
EuroHPC-yhteistyritys käynnisti kesällä 2024 haun seuraavan sukupolven EuroHPC-supertietokoneille ja tekoälytehtaille tehostaakseen eurooppalaista kilpailukykyä ja johtoasemaa tekoälyn kehityksessä. Yksi valituista oli LUMI-tekoälytehdas.
Tekoälytehtaat ovat tekoälyoptimoitujen supertietokoneiden ympärille rakentuvia kokonaisuuksia, joista tekoälytutkijat ja -kehittäjät saavat samasta paikasta tarvitsemansa laskentatehon, tietoaineistot ja näiden käyttöön liittyvän osaamisen.
Tekoälytehtaat tarjoavat tutkijoille, yrityksille ja muille käyttäjille pääsyn eurooppalaisiin arvoihin perustuvaan kykyjen kehittämiseen, työkaluihin ja käyttäjätuen palveluihin, joilla he voivat kouluttaa ja kehittää tekoälymalleja.
Yhteystiedot

Pekka Manninen
FT, dos. Pekka Manninen vastaa CSC:n tieteellisen laskennan palvelujen asiakasrajapinnasta, käyttäjätuesta ja kehityksestä.

Aleksi Kallio
Aleksi Kallio vastaa tutkimukseen tarkoitettujen tekoälypalvelujen kehittämisestä ja CSC:n asiantuntijatuesta tekoälymenetelmien käytössä suurteholaskennan ympäristöissä.