GA4GH Passport -identiteetti- ja pääsynhallintastandardi nopeuttaa biolääketieteellisten aineistojen vastuullista jakamista tutkimuksen käyttöön maailmanlaajuisesti
Suuri joukko kansainvälisiä asiantuntijoita on kehittänyt GA4GH Passport – standardin digitaaliseen identiteetin- ja pääsynhallintaan. Se määrittelee koneellisesti luettavan digitaalisen identiteetin, joka sisältää valtuutetun tutkijan roolit ja tietojen käyttöoikeudet (joita kutsutaan ”viisumiksi”). CSC osallistui standardin luomiseen ja tarjoaa palveluita kansallisille tutkijoille käyttäen GA4GH Passport -viisumia.
Biolääketieteelliset tutkimusaineistot sisältävät usein arkaluonteisia tietoja henkilöistä, jotka ovat antaneet suostumuksensa tietojensa käyttöön tutkimusprojektissa. Näiden tietojen jakamisen toissijaista tutkimuskäyttöä varten on noudatettava laillisia, eettisiä ja tietoihin perustuvia suostumuksia koskevia sääntöjä ja määräyksiä. GA4GH Passport -standardi määrittelee koneellisesti luettavan digitaalisen identiteetin. Sen avulla voidaan viestiä identiteetin omistavan tutkijan roolit ja myönnetyt aineiston käyttöoikeudet. Se parantaa data-arkistojen välistä yhteentoimivuutta sallimalla palvelujen tarjota turvallisen ja skaalautuvan pääsyn valtuutettuihin tietoaineistoihin paikallisesti.
GA4GH Passport -standardi yhdistettynä muihin GA4GH-standardeihin
GA4GH Passport -standardia voidaan käyttää yhdessä muiden maailmanlaajuisten standardien, kuten Data Use Ontology (DUO) kanssa. DUO on koneellisesti luettava vakiosanasto datan käyttöehdoista. Sen tarkoituksena on kuvata aineiston käyttöehtoja tutkimukseen ja automatisoida tiettyjen aineistokokonaisuuksien yhdistäminen tietopyyntöihin.
DUO:n ja GA4GH Passportin yhdistelmä määrittelee läpinäkyvän mekanismin lupien myöntämiseksi ja valtuuksien välittämiseksi kansallisten tai kaupallisten palvelualustojen välillä. Standardin käyttöönotto virtaviivaistaa tietojen pääsynhallinnan prosesseja, ja lupien myöntämistä tutkijoille aineistojen uudelleenkäyttöön. Varhaisia käyttöönottajia ovat ELIXIR Europe, National Institutes of Health Yhdysvalloissa ja Autism Sharing Initiative.
Tohtori Mikael Linden, vanhempi sovellusasiantuntija CSC:ltä, osallistuu GA4GH Passport -standardin kehittämistyöhön.
– GA4GH Passport -standardi on tärkeä virstanpylväs arkaluontoisen datan käyttölupien hallintaan hajautetussa toimintaympäristössä. Ensimmäisenä Passport-standardin otti käyttöön ELIXIR AAI, jota Suomen ja Tsekin ELIXIR-osakeskukset operoivat. Myös ELIXIR Suomen kehittämä REMS-käyttölupien hallintatyökalu tukee Passport-standardia, Linden sanoo.
CSC:n Arkaluonteisten aineistojen (SD) -palvelut (englaniksi) ovat GA4GH Passport -standardin ensimmäisiä käyttäjiä.
– Tämän ansiosta voimme tarjota virtaviivaistetun arkaluontoisten tietojen pääsynhallinnan jokaiselle valtuutetulle tutkijalle erikseen. Se ei toimi vain kansallisille arkaluonteisille aineistoille, vaan sisältää myös suomalaisille tutkijoille tärkeät kansainväliset vertailuaineistot. Uusia SD-palvelujamme on myös helpompi käyttää, sillä alustamme tiedonkäyttölupien hallinta toteutuu automaattisesti palveluun kirjautumisen yhteydessä, kertoo vanhempi järjestelmäasiantuntija Jaakko Leinonen CSC:stä.
Cell Genomicsin toisessa numerossa aiheena GA4GH
Global Alliance for Genomics and Health (GA4GH) on keskeisellä sijalla uuden Cell Genomics -lehden toisessa numerossa. Erikoisnumero koostuu kymmenestä artikkelista, jotka kuvaavat tutkimukselle ja terveysalalle oleellisten maailmanlaajuisten standardien nykytilaa. Julkaisuista kolme keskittyy aineistojen pääsynhallintaprosessin virtaviivaistamiseen tietojen käyttöehtojen ja tutkijan identiteetin avulla, ja edelläkävijänä toimii GA4GH Data Use and Researcher Identities Work Stream. Kaksi näistä julkaisuista, “The Data Use Ontology [DUO] to streamline responsible access to human biomedical datasets” (englanniksi) (Jonathan Lawson and Moran Cabili) ja “GA4GH Passport standard for digital identity and access permissions” (englanniksi) (Craig Voisin, Mikael Linden, Stephanie Dyke, and Sarion Bowers) ovat ensimmäiset julkaisut, jotka esittelevät standardit virallisesti tiedeyhteisölle.
Lue lisää: Cell Genomics special issue in the GA4GH (englanniksi) ja EMBL-EBI-tiedotteesta (englanniksi).
Lisätietoja
Tommi Nyrönen
Suomen ELIXIR-keskuksen ohjelmajohtaja
tommi.nyronen(at)csc.fi
Mikael Linden
vanhempi sovellusasiantuntija, CSC
mikael.linden(at)csc.fi