LUMI sijoittui kolmanneksi maailman nopeimpien supertietokoneiden Top500-listalla – Euroopan nopein supertietokone
EuroHPC-yhteisyrityksen LUMI-supertietokone sijoittui kolmanneksi tuoreimmalla maailman nopeimpien supertietokoneiden Top500-listalla, joka julkaistiin ISC22-konferenssissa Saksan Hampurissa 30.5.2022. LUMI saavutti testeissä 151.9 petaflopsin High Performance Linpack (HPL) -suorituskyvyn. Tämä tekee LUMIsta Euroopan nopeimman supertietokoneen.
LUMI on ainutlaatuinen hanke kokonsa, ympäristöystävällisyytensä ja yhteiseurooppalaisen luonteensa ansiosta, ja sitä isännöi kymmenen maan konsortio.
– EuroHPC-yhteisyritys on erittäin ylpeä nähdessään ensimmäisen esi-eksaluokan supertietokoneensa sijoittuvan kolmanneksi Top500-listalla. Tämä on EuroHPC:n viimeisin konkreettinen menestys, ja se vahvistaa yhteisyrityksen työtä maailmanluokan supertietokoneinfrastruktuurin kehittämiseksi Euroopassa. LUMIn sijoitus on uskomattoman hieno tulos, joka osoittaa eurooppalaisen yhteistyön tärkeyden ja sen, minkälaista vaikuttavuutta voimme saavuttaa tekemällä yhteistyötä, sanoo EuroHPC-yhteisyrityksen toimitusjohtaja Anders Dam Jensen.
– LUMI-konsortio on innoissaan LUMIn Top500-listasijoituksesta ja odottaa sitä, että LUMIn huomattavaa laskentatehoa aletaan käyttää yhteiskunnallisesti merkittävään TKI-toimintaan. LUMI on tieteellisten läpimurtojen ja teollisten innovaatioiden mahdollistaja, minkä lisäksi se toimii alustana oppimisen ja osaamisen kehittämisen mahdollistavalle tutkimusyhteistyölle sekä nousevien teknologioiden, kuten tekoälyn ja kvanttiteknologian, kehittämiselle. Kaikki nämä tekijät yhdessä tekevät LUMIsta keskeisen Euroopan tulevaisuuden menestykselle ja strategiselle riippumattomuudelle, sanoo LUMIa isännöivän CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski LUMI-konsortion puolesta.
– LUMI ei ole vain erittäin tehokas supertietokone, vaan myös poikkeuksellisen ympäristöystävällinen. Se toimii 100-prosenttisesti uusiutuvalla vesivoimalla, käyttää vapaajäähdytystä ja sisältää kehittyneen hukkalämmön hyödyntämisjärjestelmän – hukkalämpöä käytetään paikallisessa kaukolämpöverkossa. Tämä tekee LUMIn panoksesta Euroopan tulevaisuuteen entistä merkittävämmän, Koski jatkaa.
LUMI-järjestelmän toimittaja on Hewlett Packard Enterprise (HPE), ja se perustuu HPE Cray EX -supertietokoneeseen.
– LUMI-supertietokone on merkittävä saavutus Euroopalle, ja avaa mahdollisuuden innovaatioille kriittisillä tutkimusaloilla kuten lääkeainekehityksen, terveydenhuollon, sääennusteiden ja tekoälypohjaisten hankkeiden parissa ja vauhdittaa talouskasvua Euroopan valtiossa ja yrityksissä, sanoo Justin Hotard, HPE:n varatoimitusjohtaja ja HPE:n suurteholaskennan ja tekoälytoimintojen pääjohtaja.
– On kunnia tehdä yhteistyötä EuroHPC-yhteisyrityksen, CSC:n ja AMD:n kanssa ja rakentaa laitteisto perustuen HPE Cray EX-supertietokoneeseen, joka mahdollistaa seuraavan sukupolven suurteholaskennan suorituskyvyn ja tekoälyn hyödyntämisen. Me juhlimme tätä merkittävää suorituskyvyn virstanpylvästä LUMIlle ja odotamme innokkaasti monia muita virstanpylväitä tulevaisuudessa, Hotard jatkaa.
LUMIn toinen pilotointivaihe valituille käyttäjille alkaa elokuussa 2022, ja järjestelmä tulee yleisesti käyttäjien saataville syyskuun 2022 lopussa.
– Olemme iloisia nähdessämme LUMIn Top500-listan kärkisijoilla – siitä on aikaa, kun eurooppalainen supertietokone on yltänyt tällaisiin sijoituksiin. Suurteholaskennan kaltaisilla kriittisillä teknologioilla on yhä tärkeämpi rooli, ja kiinnostus Eurooppaa kohtaan kasvaa. Odotamme innolla LUMIn näkemistä täydessä loistossaan myöhemmin tänä vuonna ja datavetoisen tieteellisen tutkimuksen kultaista aikakautta Euroopassa, jonka LUMI ja muut EuroHPC-järjestelmät mahdollistavat, kertoo Pekka Manninen, LUMI-supertietokoneesta vastaava johtaja CSC:llä.
LUMIn LUMI-G-grafiikkasuoritinosiota ei ole vielä täysin asennettu tätä Top500-listaa varten – odotettu HPL-suorituskyky tulee kasvamaan 375 petaflopsiin kesäkuun 2022 aikana.
Uudella HPCG-listalla (High-Performance Conjugate Gradient) LUMI sijottui myös sijalle 3. HPCG on vaihtoehtoinen tapa mitata supertietokoneen tehokkuutta ja se täydentää HPL-listausta, johon Top500-sijoitus perustuu.
LUMI-arkkitehtuuri
LUMIn koko järjestelmäarkkitehtuuri on seuraava:
- LUMI-järjestelmän toimittaja on Hewlett Packard Enterprise (HPE), ja se perustuu HPE Cray EX -supertietokoneeseen.
- Grafiikkasuoritinosio koostuu 2560 solmusta, joista jokaisessa on yksi 64-ytiminen AMD Trento -suoritin ja neljä AMD MI250X -grafiikkasuoritinta.
- Jokaisessa grafiikkasuorittimen solmussa on neljä 200 Gt/s:n verkkokorttia, eli jokaisella niistä on yhteensä 800 Gt/s:n kaistanleveys LUMIn kytkinverkossa.
- LUMI-G:n Linpack-suorituskyky tulee olemaan lopullisessa kokoonpanossa 375 petaflopsia.
- MI250X-grafiikkasuorittimen 128 Gt:n HBM2e-muisti tarjoaa yli 3,2 Tt/s muistikaistaa.
- Yksi MI250X-kortti pystyy tuottamaan 42,2 teraflopsin suorituskyvyn HPL-suorituskykytestissä. Lisätietoja kortin suorituskyvystä voi löytää AMD:n verkkosivustolta.
- LUMIssa on grafiikkasuorittimien lisäksi toinen osio (LUMI-C), joka käyttää pelkkiä prosessorisolmuja ja jossa on 64-ytimiset kolmannen sukupolven AMD EPYC™ -suorittimia ja muistia 256 Gt:n ja 1024 Gt:n väliltä. Kaksikantaisia prosessorisolmuja on yhteensä 1 536.
- LUMIssa on myös osio, jossa on suuria muistisolmuja yhteensä 32 Tt:n edestä.
- Visualisointia varten LUMIssa on 64 Nvidia A40 -grafiikkasuoritinta.
- LUMIn tallennusjärjestelmä rakentuu kolmesta kerroksesta perustuen Cray Clusterstor E1000-tallennusjärjestelmään HPE:ltä: 8 petatavun huippunopea Lustre-teknologiaan perustuva flash-levyjärjestelmä, 80 petatavun perinteisempi rinnakkaislevyjärjestelmä, joka perustuu myös Lustre-teknologiaan.
- Lisäksi LUMIssa on 30 petatavun datanhallintajärjestelmä, joka perustuu Ceph-teknologiaan.
- LUMIssa on myös OpenShift/Kubernetes-teknologiaan perustuva konttipalvelu mikropalvelujen pyörittämistä varten.
- LUMIn eri osiot on kytketty samaan Crayn omaan erittäin nopeaan HPE Slingshot-kytkinverkkoon (200 Gbit/s).
- LUMI vaatii lähes 300 m2 lattiapinta-alaa, joka vastaa noin kahden tenniskentän kokoa. Järjestelmän paino on lähes 150 000 kg (150 tonnia).
Vihkiäiset kesäkuussa
LUMIn vihkiäiset pidetään maanantaina 13.6.2022 Kajaanissa. Tilaisuutta voi seurata suorana verkon välityksellä: tilaisuuden verkko-osoite ilmoitetaan lähempänä tilaisuutta LUMIn ja CSC:n verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Tilaisuuden aikana järjestetään myös lehdistötilaisuus. Median edustajia pyydetään akkreditoitumaan tilaisuuteen alla olevan linkin kautta.
Lisätietoja:
www.lumi-supercomputer.eu
Yhteystiedot medialle ja mediagalleria: www.lumi-supercomputer.eu/media
Kuva Top500-palkintoseremoniasta ISC22-konferenssista 30.5.2022. Kuva: EuroHPC JU.