Ratkaisuja ihmisperäisen datan tietoturvalliseen käyttöön
CSC rakentaa infrastruktuuria, jossa Suomen biopankeista ja tutkimusorganisaatioista saatu suostumukseen perustuva ihmisperäinen data on esikäsitelty ja kuvailtu sekä tietoturvallisesti tallennettu. Datan jakamisesta päättävät tahot voivat automatisoida lupaprosessiaan CSC:n alustan avulla. Siten datan luvanvarainen saatavuus tutkimukseen ja terveydenhuoltoon kohentuu.
Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa luodaan infrastruktuuri, joka täyttää sensitiivisen datan tallentamiseen ja käyttöön liittyvät vaatimukset. Hankkeessa luodaan ratkaisuja, jotta erilaisen datan saaminen tutkijoiden käyttöön olisi nopeaa ja helppoa. Data on kliinistä rekisteridataa, genomitietoa ja biokuvantamiseen liittyvää aineistoa. Hankkeeseen osallistuvat CSC:n lisäksi biokuvantamisen infrastruktuuri Euro-Bioimaging, THL Biopankki sekä Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM.
Data voitaisiin tallentaa CSC:n sensitiivisen datan infrastruktuuriin. Tutkijat saisivat käyttöönsä tilan, jossa data ja laskentakapasiteetti ovat samassa paikassa. Tutkija pääsisi vain sellaiseen dataan, johon on saatu datan omistajalta lupa. Hankkeessa hyödynnetään CSC:n kehittämää federoitua tietohallintoa. ELIXIR AAI ja REMS ovat CSC:n kehittämiä sovelluksia ELIXIR-infrastruktuurin käyttäjähallintoon.
THL Biopankki suunnittelee hankkeessa kansallisen terveysdatan hallinnointiprosesseja tutkimukseen. Tavoitteena on luoda tutkijoille ja opiskelijoille nopeampi pääsy Suomen eri biopankkien aineistoihin. Samalla dataa voidaan turvallisesti siirtää biopankeista CSC:n sensitiivisen datan ympäristöön ja jakaa aineistoja niille, jotka ovat saaneet käyttöluvan.
Lisätietoja
Lue lisää Suomen ELIXIR-keskuksen infrastruktuurista
Tommi Nyrönen
Suomen ELIXIR-keskuksen ohjelmajohtaja
tommi.nyronen@csc.fi