Reaaliaikaista lintujen seurantaa tieteen tueksi

Kuva: Adobe Stock

Reaaliaikaista lintujen seurantaa tieteen tueksi

Lintupopulaatioiden tiedetään reagoivan nopeasti ympäristön muutoksiin. Esimerkiksi lintujen kevätmuutto on siirtynyt entistä aikaisemmaksi ilmastonmuutoksesta johtuvan kevätlämpötilojen nousun seurauksena. Ympäristömuutoksilla on monia vaikutuksia lintukantojen dynamiikkaan ja toimintaan, ja aihetta onkin lähdetty tarkastelemaan uudenlaisella, kansalaisia osallistavalla Muuttolintujen kevät -mobiilisovelluksella.

Suuren suosion saavuttanut, äänipohjaiseen lintuseurantaan tarkoitettu Muuttolintujen kevät lanseerattiin tänä keväänä yhdessä Jyväskylän yliopiston ja Yleisradion kanssa. Mobiilisovellus on yhteydessä CSC:n cPouta-pilviympäristössä toimivaan koneoppimismalliin, jonka avulla nauhoitteessa olevat linnunäänet tunnistetaan reaaliajassa. Kerätyt tiedot myös tallennetaan tutkimuksen käyttöön CSC:n Allas-palveluun.

Helppokäyttöinen mobiilisovellus

Sovelluksen avulla kuka tahansa voi omalla mobiililaitteellaan äänittää luonnossa kuuluvaa linnunlaulua ja tunnistaa eri lintulajeja. Näin kerättyä dataa käytetään pohjana tutkimukselle. Lintujen äänistä saatujen tallenteiden avulla tutkijat saavat tietoa siitä, mille ajanjaksoille muuttotapahtumat tarkalleen sijoittuvat ja missä paikoissa eri lintulajeja esiintyy.

Tulokset näkyvät mobiilisovelluksessa sekä verkkosivulla karttana, jossa näkyvät kaikki lintulajit, joiden laulua on havaittu valitun ajanjakson aikana. Verkkosivu on Ylen luoma, isännöimä ja ylläpitämä, ja sitä pääsee tarkastelemaan täältä. Tällä hetkellä sovellus pystyy tunnistamaan 150 eri lintulajia, ja sitä kehitetään jatkuvasti.

Käyttäjä näkee sovelluksesta tehdyn tallennuksen, päivitetyt ennusteet sekä muiden käyttäjien nauhoitusten sijainnit kartalla.


​​​​​​​Muuttolintujen kevät -mobiilisovelluksen toiminnot

Lyhyiden tallenteiden lisäksi sovellukseen voidaan nauhoittaa pidempiä aikoja kerrallaan, esimerkiksi yön yli. Tämäntyyppinen data on arvokkainta, sillä se tarjoaa järjestelmällistä tietoa siitä, missä ja milloin lintuja on havaittu, mutta myös tietoa siitä, missä ja milloin niitä ei ole havaittu.

Suomalaiset hyvin kiinnostuneita sovelluksesta

Kolmen viikon kuluessa julkaisusta mobiilisovellus on ladattu yli 30 000 kertaa. Äänitallenteita on jätetty jo noin miljoona, keskittyen erityisesti Etelä-Suomen alueelle. Sovelluksen avulla tehdyistä lajitunnistuksista yli 100 000 on ollut mahdollista toteuttaa vähintään 90 %:in todennäköisyydellä.

Linnuista kiinnostuneiden kansalaisten suuri mielenkiinto ja osallistumismäärä on mahdollistanut aiempaa tarkemman datan keräämisen lintujen muuttoliikkeistä.

Digitaalinen kaksonen lintujen levinneisyyden mallinnuksessa

BioDT-hankkeessa kehitetään digitaalisia kaksosia, jotka jäljittelevät luonnossa tapahtuvia ilmiöitä. Hankkeen tavoitteena on parantaa ymmärrystä biologisen monimuotoisuuden dynamiikasta, jotta erilaisiin uhkiin, kuten ilmastonmuutokseen, varautumista voidaan parantaa. Eri käyttötarkoitusten vaihteleviin tarpeisiin vastaamiseksi digitaalisia kaksosia luodaan useita ja niiden kehittämisessä hyödynnetään LUMI-supertietokonetta, jonka avulla voidaan käsitellä ja analysoida suuria tietomääriä.

Yksi BioDT:n tavoitteista on kehittää uusia tapoja yhdistää digitaaliset kaksoset ja korkean suorituskyvyn laskenta kansalaistieteeseen. Muuttolintujen kevät -mobiilisovelluksen kautta kerättyä dataa käytetäänkin lähtötietona lintujen levinneisyyden mallintamiseen suunnitellulle digitaaliselle kaksoselle. Käyttämällä sovellusta kansalaiset voivat siis suoraan antaa dataa tutkimukseen, jossa hyödynnetään Euroopan nopeinta supertietokonetta.

Kerätty data ja laajempi vaikutus

Tallennetun aineiston avulla voidaan analysoida, milloin linnut saapuvat Suomeen ja missä ne asuvat, sekä miten muuttuvat ympäristöolosuhteet vaikuttavat lintukantoihin. Kun havaintoihin linnuista yhdistetään tietoa ilmasto- ja elinympäristöolosuhteista, kuten metsän rakenteesta, tutkijat pystyvät analysoimaan ja tunnistamaan, mitkä tekijät vaikuttavat lintujen muutto- ja pesimäkausiin. Viime kädessä kerätyt tiedot helpottavat ympäristön muutosten, lintupopulaatioiden ja ekosysteemien toiminnan välisen yhteyden ymmärtämistä.

 

Mobiilisovellus löytyy nimellä ”Muuttolintujen kevät” Apple- ja Android-kaupoista, mutta on tällä hetkellä ladattavissa vain Suomessa.

Seuraa suoraa lähetystä ”Muuttolintujen kevät” Yle TV1:ssä 10.5. klo 19.00—20.30 tai kuuntele Yle Radio Suomi Helsinki klo 19:05-20:00.

Lue lisää aiheesta:

Lisää tästä aiheesta » Siirry sisältöihin ja uutisiin »

Anna-Liisa Allas, CSC