Tutkimus- ja teknologiainfrastruktuureita koskevan eurooppalaisen strategian on edistettävä yhteentoimivaa infrastruktuuriekosysteemiä
CSC toivottaa tervetulleeksi tutkimus- ja teknologiainfrastruktuureja koskevan eurooppalaisen strategian ja tunnistaa sen merkityksen pitkän aikavälin kehyksenä näiden strategisten infrastruktuurien kehittämisessä ja koordinoimisessa. Digitaaliset infrastruktuurit ovat tutkimuksen ja innovaation kivijalka, keskeisiä tutkimuksen ja innovoinnin läpimurtojen mahdollistamisessa sekä välttämättömiä Euroopan oman teknologisen kapasiteetin rakentamisessa. Toistaiseksi kuitenkin infrastruktuurien hajanaisuus rajoittaa niiden täyden potentiaalin saavuttamista eurooppalaisen kilpailukyvyn ajurina.
Strategiassa ehdotettu kahden pilarin lähestymistapa, jossa tutkimus- ja teknologiainfrastruktuurit erotellaan, ei huomioi useiden digitaalisten infrastruktuurien hybridiluonnetta. Esimerkiksi EuroHPC-supertietokoneissa ja tekoälytehtaissa yhdistyy elementtejä molemmista. Siksi CSC kannattaa molempiin pilareihin tähtääviä koordinoituja toimia, jotka tukevat tehokkaan ja yhteentoimivan eurooppalaisen infrastruktuuriekosysteemin rakentamista. Infrastruktuuriekosysteemiä on tuettava pitkän aikavälin investoinneilla julkisomisteisiin huippuluokan digitaalisiin infrastruktuureihin. EuroHPC on esimerkki strategisesta lähestymistavasta, jossa yhdistetään resursseja horisontaalisten infrastruktuurien, kuten suurteholaskennan, tekoälyn, kvanttilaskennan, datan ja tietoliikenteen kehittämiseksi. Vastaavia toimia täytyy vahvistaa tulevassa strategiassa.
Data on keskeinen osa mullistavaa tutkimusta ja innovaatiota. Merkittävä haaste Euroopalle on datan tehokas hyödyntäminen sekä sen omistajuuden ja turvallisuuden varmistaminen. Strategiassa on lisättävä toimia olemassa olevan datainfrastruktuurin yhdistämiseksi, mikä on toteutettava rinnakkain laskenta- ja tekoälykapasiteetteihin suunnattujen investointien kanssa.
Huipputason tutkimus- ja teknologiainfrastruktuurit voivat houkutella ja auttaa pitämään kiinni osaajista sekä edistämään EU:n osaamistasoa. Infrastruktuuristrategian on tuettava näitä pyrkimyksiä ja oltava linjassa Osaamisunioni -ohjelman (Union of Skills) kanssa. Osaamisen kehittäminen on keskeistä myös EU:n globaalin johtajuuden vahvistamiseksi. CSC tukee tutkimus- ja teknologiainfrastruktuurien edistämistä kansainvälisen yhteistyön keskuksina, jotta maailmanlaajuisiin haasteisiin voidaan vastata tehokkaasti ja kehittää kriittisiä teknologioita. Samalla on varmistettava infrastruktuurien kestävä energiankäyttö niiden koko elinkaaren ajan ja tunnistettava kestävyys osana vastuullista tutkimuskäytäntöä.
Lue lisää
Yhteystiedot

Irina Kupiainen
Irina Kupiainen vastaa CSC:n yhteiskuntasuhteista.