CSC, SURF ja Nokia saavuttivat 1,2 Tbit/s datansiirtonopeuden
Toukokuussa 2025 CSC – Tieteen tietotekniikan keskus, hollantilainen SURF ja Nokia testasivat onnistuneesti huippunopeaa, kvanttiturvallista valokuituyhteyttä, joka ylsi yli 1,2 terabitin sekuntinopeuteen. Yhteys kulki Amsterdamin ja Kajaanin välillä, kattaen yli 3500 kilometrin matkan. Kokeilu osoitti, kuinka nopea ja rajat ylittävä verkkoyhteys voi tukea kansainvälistä tutkimusta ja suurteholaskentaa tulevaisuudessa.
Yhteyksiä testattiin useilla eri reiteillä, joista pisin kulki Norjan kautta ja kattoi 4700 kilometriä. Tällä reitillä saavutettiin 1 terabitin sekuntinopeus, mikä vastaa 200 000 täysteräväpiirtoelokuvan samanaikaista suoratoistoa (5 Mbit/s yhtä elokuvaa kohden).
Tulokset ovat erityisen lupaavia, kun tutkimusyhteisö valmistautuu uuden sukupolven supertietokoneiden ja tekoälytehtaiden käyttöönottoon. Näissä ympäristöissä tarvitaan luotettavia, skaalautuvia ja tietoturvallisia yhteyksiä, jotka pystyvät käsittelemään maailman suurimpia data-aineistoja ja vaativimpia laskentatehtäviä.
Testissä siirrettiin sekä aitoa tutkimusdataa että synteettistä dataa levyltä levylle, SURF:n Amsterdamin toimipisteestä CSC:n datakeskukseen Kajaanissa. Yhteys kulki viiden tuotannossa olevan tutkimusverkon kautta: SURF (Alankomaat), NORDUnet (Pohjoismainen runkoverkko), Sunet (Ruotsi), SIKT (Norja) ja Funet (CSC:n verkko Suomessa).
Verkkoratkaisu perustui Nokian IP/MPLS-reititykseen ja kvanttiturvalliseen optiseen verkkotekniikkaan. Nokian IP-teknologia mahdollisti joustavan Ethernetin (FlexE), joka soveltuu erittäin suuriin jatkuviin datavirtoihin. Lisäksi Nokian suurikapasiteettinen optinen siirtotekniikka osoitti kykynsä käsitellä supertietokoneiden tuottamia massiivisia tietomääriä pitkillä etäisyyksillä.
Supertietokonekeskusten välinen etäisyys ei ole este
Tutkimusdatan määrä kasvaa räjähdysmäisesti erityisesti suurten tekoälymallien koulutuksessa, ja siksi tarvitaan entistä kestävämpiä, nopeampia ja turvallisempia verkkoyhteyksiä. Nyt tehdyt testit osoittavat, että suurikapasiteettiset tiedonsiirrot Euroopan tutkimusverkkojen välillä ovat toteutettavissa ja valmiita tulevaisuuden tarpeisiin.
Toimivan verkkoyhteyden testaaminen pitkien etäisyyksien yli tarjoaa ainutlaatuista tietoa suurten datamassojen siirrosta ja tallennuksesta. Tällaiset kokeilut ovat kriittisen tärkeitä, kun kehitetään infrastruktuuria dataintensiivistä tutkimusta varten.
”Suunnittelemme tutkimusverkkoja tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen”, kertoo Jani Myyry, vanhempi tietoliikenneasiantuntija CSC:ltä. ”CSC:n Kajaanin datakeskus isännöi jo nyt eurooppalaista LUMI-supertietokonetta, ja tuleva LUMI-AI ja tekoälytehdas vaativat luotettavia ja skaalautuvia yhteyksiä kaikkialle Eurooppaan. Vaikka maantieteellinen etäisyys on suuri, se ei ole este dataliikenteelle.”
”SURF on valmis ottamaan seuraavan askeleen eurooppalaisten supertietokoneiden yhteensovittamisessa”, sanoo Arno Bakker, vanhempi tietoliikenneasiantuntija SURF:lta. ”Nämä ponnistelut avaavat tulevaisuudessa mahdollisuuksia esimerkiksi GPT-nl-mallin kouluttamiseen LUMIlla tai siihen, että tutkija voi käyttää LUMIa laskentaan hyödyntäen SURF:n isännöimiä valtavia tietoaineistoja, kuten Alankomaiden ilmatieteen laitoksen KNMI:n dataa.”
”Olemme erittäin kiitollisia pohjoismaisille kumppaneillemme heidän avustaan tämän testiyhteyden rakentamisessa. Tämä on jälleen hyvä esimerkki siitä, miten kansalliset tutkimusverkot tekevät tiivistä yhteistyötä rakentaakseen parhaan mahdollisen kansainvälisen infrastruktuurin tutkimuksen ja opetuksen tueksi.”
”Tällaiset uraauurtavat kokeilut osoittavat, kuinka keskeisessä roolissa kehittyneet verkot ovat tekoälyn ja suurteholaskennan mahdollistamisessa”, sanoo Mikhail Lenko, asiakasratkaisujen arkkitehti Nokialta. ”Yhteistyö CSC:n ja SURF:n kanssa on hieno esimerkki siitä, mitä tiedeyhteisö voi saavuttaa innovaatioiden ja yhteisen tekemisen kautta.”
”Kun verkkoja valmistellaan seuraavan sukupolven supertietokoneita ja tekoälytehtaita varten, olemme ylpeitä voidessamme tarjota kvanttiturvallisen, suurikapasiteettisen ja vikasietoisen IP/MPLS- ja optisen infrastruktuurin, joka mahdollistaa nämä järjestelmät. Odotamme innolla, että voimme jatkaa maailmanlaajuisten tutkimusverkkojen tukemista, auttaen niitä kasvamaan luottavaisesti ja edistämään seuraavan sukupolven tieteellisiä läpimurtoja ja innovaatioita.”
Juha Oinonen
Juha Oinonen vastaa CSC:llä Funet-palvelukokonaisuudesta.