Kiinteistöjen tilankäytön optimointi tekoälyä hyödyntämällä auttaa vähentämään energiaan liittyviä päästöjä
Supersight Oy on johtava täysin yksityisyyden suojaavan tietokonenäköteknologian kehittäjä. Supersight on kehittänyt tekoälyn avulla huipputarkan rakennusten käyttöasteiden raportointipalvelun, joka auttaa optimoimaan toimistotilojen käyttöä, tuo kustannustehokuutta kiinteistöjen hallintaan ja osaltaan hillitsee ilmastonmuutosta. Tekoälymalli on saavuttanut yli 99 prosentin tarkkuuden kiinteistöjen käyttöasteiden raportoinnissa, mikä tekee siitä maailman tarkimman tekoälymallin toimialallaan. Tämä läpimurtoteknologia on kehitetty Euroopan nopeimman supertietokoneen LUMIn avulla.
Noin 40 prosenttia energiaan liittyvistä kasvihuonekaasupäästöistä tulee rakennetusta ympäristöstä. Parhaillaan Suomessa ja Euroopassa on pandemian jälkeisessä murroksessa valtava määrä toimistorakennuksia tyhjillään tai vajaakäytössä.
“Yritykset hukkaavat satoja miljardeja euroja tyhjiin toimitiloihin. Jos toimistorakennusten käyttöä voitaisiin optimoida paremmin, lukuisat asiakasyritykset voisivat säästää miljoonia ja vähentää energiaan liittyviä päästöjä luopumalla turhista tiloista”, kuvailee Supersightin toimitusjohtaja Kimmo Pentikäinen kiinteistöbusineksen, energian ja päästöjen välistä riippuvuutta.
Tätä käyttämättömän toimistotilan problematiikkaa selventääkseen Supersight Oy lähti kehittämään konenäkömalliaan omassa tuotekehitysprosessissaan. Ratkaisuksi osoittautui –ehkä ei niin yllättävästi –matkapuhelin, supertietokone ja toimiva tekoälymalli.
Älypuhelimet laskentasensoreina
“Huomasimme eri ratkaisuja testatessamme, että käytettyjen Android-matkapuhelimien käyttäminen laskenta-antureina oli ylivoimaisen edullinen ja kyberturvallisin ratkaisu rakennusten käytön mittaamiseen”, kertoo Pentikäinen. ”Kehittämämme konenäköteknologian keskeisin ominaisuus on sen 100 prosenttinen yksityisyyden suoja. Se on osoittautunut myös hämmästyttävän tarkaksi.”
Henkilömäärät laskettiin vähentämällä tilasta poistuvien henkilöiden määrä kaikista tilaan tulleista – yksinkertaista, vai mitä?
Valmiiksi palveluksi muotoutui näin automaattinen käyttöasteseuranta.
Miten supertietokoneen käyttö sitten tuli ajankohtaiseksi?
“Ison mittakaavan visuaalisten datasettien käsittely – meidän tapauksessamme yhdistettynä vaativan tason tekoälymallin kehittämiseen – edellyttää valtavaa massiivisten datamäärien samanaikaista käsittelyä eli tarvittiin rinnakkaislaskentaa, jotta pystyimme nopeuttamaan tarvittavien neuroverkkojen koulutusta oman tekoälymallimme kehityksessä. Sellaista laskentakapasiteettia ei itsellämme ollut käytettävissä, mutta saimme CSC:ltä käyttöön LUMI-supertietokoneen ja lisäksi asiantuntevaa tukea ohjelmiston käyttöön CSC:n asiantuntijalta”, selittää Pentikäinen.
Supersight hyödynsi tuotekehityksessään myös Business Finlandin tarjoamaa laskentatukirahoitusta, jota käytettiin LUMI-kapasiteetin hankintaan. CSC:n tekoälyasiantuntijan tuella konenäkösovellusta muokattiin vielä hieman paremmaksi.
”LUMI-supertietokoneen avulla nopeutimme merkittävästi mallimme testausta ja sen muokkausta. Tämä oli aivan keskeistä, pyrkiessämme 99 % tarkkuuteen todellisen tilankäytön mallintamisessa. LUMI:lla pystyimme ajamaan lukuisia koulutusprosesseja samanaikaisesti, mikä varmisti sen, että lopullinen mallimme on suorituskyvyltään optimoitu ja hyvin erilaisiin ympäristöihin skaalautuva.”
Rakennusten käyttäjien henkilökohtaista tietoa, kuten kuvia, ei tallenneta tai siirretä mihinkään, eikä näin ollen synny myöskään henkilörekisteriä, GDPR:n tarkoittamassa mielessä.
“Vaikka tämä tekoälymallimme on nyt valmis, on itsestään selvää, että jokaisen tällä alalla toimivan täytyy katsoa eteenpäin, mitkä ovat teknologioiden seuraavat kehitysstepit, joilla pidämme kiinni ja edelleen kehitämme kilpailukykyämme hyödyntäen LUMI-supertietokonetta”, Pentikäinen toteaa lopuksi.
“CSC:lle Supersightin asiakkuus on antanut arvokasta kokemusta yritysten tutkimushankkeiden erityistarpeista ja haluamme olla jatkossakin aktiivisesti mukana tukemassa ja tehostamassa yritysten tuotekehitystä”, sanoo kumppanuuspäällikkö Dan Still CSC:ltä. Hän muistuttaa, että LUMI-supertietokoneen Suomen kapasiteetista on varattu 20% yritysten käyttöön.
Kimmo Pentikäinen esiintyi syyskuussa 2024 Nordic Business Days:ssä Kööpenhaminassa. Voit katsoa Kimmo Pentikäisen esityksen tästä.
Dan Still
Dan Still vastaa teollisten kumppanuuksien ja verkostojen rakentamisesta, teollisen HPC käytön tehostamiseksi.