LUMIn datakeskus palkittiin maailman vihreimpänä

LUMIn datakeskus palkittiin maailman vihreimpänä

Supertietokone LUMIlle myönnettiin arvostettu Vuoden vihreä datakeskus 2023 -palkinto Lontoossa pidetyn Data Centre World -tapahtuman yhteydessä 8.3. Palkinto on osoitus CSC:n ja LUMI-konsortion isännöimän LUMI-datakeskuksen edistyksellisyydestä ja ekologisuudesta maailmanlaajuisestikin vertailtuna.

– Datakeskusten ekologisuus on yhä tärkeämpi vaatimus loppukäyttäjiltä. Tämä palkinto myönnetään ansiokkaasta työstä päästöjen vähentämisen osalta ja kestävästä datakeskuksen elinkaariajattelusta, sanottiin palkinnon myöntämisperusteissa.


  
EU:n yhteisyrityksen EuroHPC:n omistaman ja kymmenen LUMI-konsortiomaan operoiman LUMI-supertietokoneen datakeskuksen  suunnittelussa pyrittiin mahdollisimman pieneen hiilijalanjälkeen. Paikallisesti tuotetun vesivoiman ja hukkalämmön uudelleenkäytön yhdistäminen on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi pienentää hiilidioksidipäästöjä. LUMIn hukkalämpö kattaa noin viidenneksen Kajaanin kaukolämmöstä, mikä vastaa noin 12 400 hiilidioksiditonnin vuosittaista päästöä. 

– LUMIn datakeskuksen huolelliseen suunnitteluun ja rakentamiseen käytetyn työn lisäksi sijaintipaikan valinta Kajaanin Renforsin Rannan yrityspuistossa on avainasemassa kestävyystavoitteidemme saavuttamisessa. Paikallinen vesivoiman tuotanto ja olemassa oleva infrastruktuuri tekevät siitä ihanteellisen paikan suurille datakeskusinvestoinneille, joilla on vihreitä tavoitteita. Käytämme vain pientä osaa alueen kapasiteetista, joten toivotan todella tervetulleeksi myös muita datakeskuksia tänne. Palkinnoista ei ole takeita, mutta voitte varmasti toteuttaa vihreitä tavoitteitanne, kertoo  Per Öster, johtaja, Advanced Computing Facility, CSC.
 
Vuotuiset Data Centre World -palkinnot jaettiin nyt kolmatta kertaa. Palkintoja jaettiin kahdeksassa eri kategoriassa datakeskustoimialan uranuurtajille. Kaksipäiväinen tapahtuma kerää yhteen yli 12000 datakeskusasiantuntijaa ympäri maailmaa.
 
LUMI-konsortioon (Large Unified Modern Infrastructure) kuuluvat Suomen lisäksi Belgia, Islanti, Norja, Puola, Ruotsi, Sveitsi, Tanska, Tšekki ja Viro. Suomen ja yhdeksän muun maan muodostama LUMI-konsortio on esimerkki uudentyyppisestä investoinnista suurteholaskentaan: maat investoivat yhdessä EU:n tukemana yhteen huippuluokan supertietokoneeseen, joka sijoitetaan yhteen maahan.